Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Нови звезди" (сборник българска фантастика) (статия) - Българска литература, Българска фантастика
"Нови звезди" (сборник българска фантастика)

Автор: Т. Христов, сряда, 16 април 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Минаха години... Всъщност шест на брой откакто конкурсът на издателство "Квазар" хвърли ръкавицата на млади и талантливи автори, предизвиквайки ги да издигнат въображението си до недостижими допреди висоти и да се съревноват помежду си, кой пръв ще забие знаме отвъд пределите на плахите ни надежди за възраждане на българската фантастика. За съжаление сборникът закъсня, при това много. Някои от тогавашните нови звезди отдавна са утвърдени светила на родния ни литературен небосклон и топлят душите на почитателите си с нови изящни или пък провокативни произведения, други от тях незабелязано залязаха в мрака на унинието. Днес разгръщам сборника с чувство на носталгия, не само по собствената ми младост, а и по времето, когато в скромното ни фантастично общество кипеше от млади, талантливи и целеустремени автори.

Да спомена всъщност резултите от конкурса "Квазар 2002" - присъдени са две първи, една втора и две трети награди. Двете първи места са спечелени от Ивайло П. Иванов (като Кира Валери) и от Йоан Владимир. Втората позиция е пак за Ивайло П. Иванов, под името... Ивайло П. Иванов. На двете трети места са класирани Николай Теллалов и Елена Павлова–Афала, а останалите разкази в сборника са включени по усмотрение на редактора (вж. списъка на края на статията). Самият Ивайло Г. Иванов е споменавал, че не харесва особено разказа си "Бай, бабо", а и все пак съм чел негови други истински вълнуващи и запомнящи се произведения, които са вдигнали летвата на очакванията ми твърде високо, за да приема "Бай, бабо" като нещо, което безрезервно да харесам. "Крайпътна кръчма" на Кирил Добрев е добре написан, но му липсва добра и запомняща се идея. "Ще ги спрат ли бодлите на розите?" пък е добър дебют на автор, от който за съжаление не съм чел нищо повече, нито пък съм чувал да са публикували други негови произведения. "Земята на хората" за мен е по-скоро тъжен завършек на обещаващото иначе израстване на Мирослав Пенков като фантаст, започнало още със авторския му сборник "Кървави луни". Залужава да се отбележи "Истинският ИИ" - характерен е за страстта на Боян Калинов към информационните технологии, която по-късно прерастна и в романа "Игра на разум", издаден пак от издателство "Квазар".

А сега наградените... "Теранският начин" е интересна смесица от източна мистика и фантастика, преплитаща съдбите на хора обвързани с морален кодекс от една страна и неразривно приятелство от друга, която прави от разказа много повече от обикновена история сред далечни галактики. "Талисман на борда" пък представя Николай Теллалов в една неочаквана светлина, но това не отнема нито частица от удоволствието да изчетеш подобно малко бижу. Готов съм да се закълна, че авторът е прекарал младежките си години на борда на някой пиратски кораб плячкосвайки крабрежието на Южна Америка - толкова достоверни и истинни са описанията на пиратите, а нотката хумор прави разказа жизнерадостен и забавен, без да губи и за миг фантастичния си елемент. "Мисия "Команч" е второто "кибер"-произведение от сборника, в който Ивайло П. Иванов неудържимо разгръща таланта си да разказва увлекателни истории, приковаващи вниманието на читателя. Връзката машина-човек, раждането на истинско съзнание сред бездушния хардуер и борбата за дори една глътка въздух те карат да се замислиш какво наистина е животът. За "Тя е камък" и "Сломени криле" няма да кажа и дума. Не защото не мога да опиша колко въздействащи и разтърсващи са те, а защото са толкова красиви и стойностни, че боли дори само да ги зърнеш за миг. От онази сладка болка, която те кара да препрочиташ редовете отново и отново, да се потапяш в написаното и да мечтаеш никога да не се завърнеш в реалността. Те просто трябва да се прочетат и почувстват, всичко друго би било недостатъчно.

В заключение - сборникът съдържа някои от най-хубавите български разкази, създавани в последните години. И въпреки че голяма част от тях са публикувани вече онлайн, наистина си струва да подържиш в ръце тази книга.

"Нови звезди":
"Сломени криле" - Кира Валери
"Тя е камък" - Йоан Владимир
"Мисия: „Команч“ - Ивайло П. Иванов
"Tchae khana (Крайпътна кръчма)" - Кирил Добрев
"Бай, бабо" - Ивайло Г. Иванов
"Земята на хората" - Мирослав Пенков
"Ще ги спрат ли бодлите на розите?" - Владимир Христов
"Талисман на борда" - Николай Теллалов
"Теранският начин" - Елена Павлова
"Истинският ИИ" - Боян Калинов


--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202364#202364


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3322 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (63) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.