Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Vindictiv – Vindictiv (2008) (статия) - Мелодичен прогресив, Метъл, Нео-класически хеви метъл, Нови албуми, Прогресив метъл
Vindictiv – Vindictiv (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 21 април 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Vindictiv - Vindictiv
Escape Music, 2008

Lineup:

Stefan Lindholm - guitars
Goran Edman - vocal
Pontus Larsson - keyboards
Mikael Wikman - drums
Nalle "Grizzly" Pahlsson - bass

Track list:

1. Fool’s Paradise; 2. Caesar’s Commentaries; 3. The Royal Loo; 4. Dreams of a Demon’s Head; 5. David’s House; 6. A Quiet Life; 7. Living Colour’s; 8. Hymn to Desdemona;
9. A Second Life; 10. Fata Morgana

Като чуя, че на музикалния пазар се е появило ново нео-класическо хеви, нещо ме стяга под лъжичката, разбива крехката ми душа, от руините на която се процежда едно измъчено „аман”. А като се окаже, че тавата не е точно само това, ами и мелодичен прогресив, направо получавам удар. Общо взето това се и случи, като видях и в последствие чух Vindictiv на шведската банда Vindictiv. С изключение на факта, че към края изпитвах по-скоро позитивни чувства към групата и в немалка степен към първото им студийно чедо.

Всъщност, искам да кажа, албумът далеч не е лош. Прекалените музикални влияния от Ингви Малмстийн лично ме подразниха, но в крайна сметка в чисто музикално отношение не се е получило зле. Още повече че тази близост не е прекрачила границата след която започваме да я наричаме взаимстване или кражба, така че Vindictiv се отличава с достатъчна доза уникалност. Акцентът като че е поставен повече върху вокалната страна на музиката, като мелодиите са наистина приятни, а припевите се възвисяват чак до небесата. Въпреки това си личи и добрата инструментална част.

Второто особено личи във „Caesar's Commentaries”, където клавишните наистина поглъщат вниманието, докато вокалите залитат малко в Gamma Ray стил . Като заговорихме за песните трябва да споменем първата – „Fool's Paradise”, където влиянието на Ингви като че се усеща най-силно. Двете песни заедно поставят едно добро начало на албума и загатват за разнообразието, на което ще станем свидетели. „The Royal Loо” затвърждава това впечатление - типичен прогресив, богат на синтезаторни елементи, бърз и динамичен.

Още малко промяна с доста атмосферичната „Dreams Of A Demon's Head”, отличаваща се с изключителните си припеви, за да стигнем до „David's House”, която в китарно отношение като че ли е по-ограничена. Затова пък получаваме компенсация от мелодични, извисени вокали, правени с чувство. Може би точно за това акцентът е изместен към тях.

След това лирично отклонение отново се връщаме в руслото на мелодичния нео-класически метъл с „A Quiet Life” и „Living Colours”, за да стигнем до баладата - „Hymn To Desdemona”. Аранжиментът, особено пианото, е наистина добър, а вокалът отново е изключително силен. Музикалното разнообразие се допълва от среднотемпово хеви - „A Second Life”, добра песен, но ми се струва, че отстъпва на закриващата „Fata Morgana” – епична, политически насочена, с великолепни вокали и китари.

В заключение – ако не бяха толкова много влиянията, може би щях да кажа, че се е получил великолепен албум, сега мога да дам по-скоро определението добър дебют. Приятен за слушане, но нищо чак толкова ново или нечувано. Въпреки всичко бандата изглежда обещаваща. Би ми било изключително интересно да видя накъде ще развият стила си, дотогава предполагам ще имам достатъчно поводи да искам да преслушам Vindictiv отново. Не е като да няма какво да се чуе в него.

Лична оценка: 6/10

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202495#202495


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3317 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.