Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Операция "Домат", 2138 година (статия) - Генно модифицирани организми, Любопитно, Наука
Операция "Домат", 2138 година

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, понеделник, 28 април 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни, Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Един полусериозен поглед върху сериозното недалечно бъдеще

“Уважаеми дами и господа, добре дошли в корпорация “Органика”. Аз съм Наташа Сингх и ще бъда ваш домакин, като ще се постарая да ви въведа в услугите, които предлагаме и да разсея всяко ваше съмнение относно това, дали сте направили правилния избор.

В момента се намираме в основната фитостатна сграда, която както виждате е проектирана по такъв начин, че напълно да изолира вашето лично местенце за релаксация от негостоприемната околна среда. Огромният купол, освен че филтрира постъпващите потоци въздух, също така изолира градините от всякакъв друг тип потенциално замърсяване, например идващо с подпочвени води. Чрез него се осигурява перфектния фоторежим и интензивност на осветяване, така че засадените зеленчуци да се чувстват целогодишно в максимално близки до оптималните условия.

Всеки един от работниците ни, подобно на вас при влизането ви, минава през процедура по елиминиране на всякакви нежелани замърсявания и зарази. Всяка една от индивидуалните градини, които предлагаме на нашите клиенти е покрита с възможно най-качествен хумус, който се подновява през няколко години и минава задължителни проверки за оптимален баланс на минералните вещества. Влажността и солеността се следят постоянно от съвършени земеделски почвени роботи, които при установена нередност моментално сигнализират на системата по поддръжка. Тя самата е така проектирана, че нито един от контролните елементи не включва употребата на синтетични компоненти, всичко е екологично чисто и идва направо от майката природа в най-чистата си форма.

Стандартният пакет, който предлагаме, включва лична градина от един декар, срещу само 600 евро на месец, като целия контрол върху качеството на почвата и осветяването са включени в цената. Ще имате пълната свобода да садите, поливате и разбира се, берете вашите зеленчуци, направлявани от безценните съвети на виртуалния ни градинарски помощник. Срещу още 100 евро на месец на тези от вас, които не могат да отделят достатъчно време сами да се грижат за своите зеленчуци предлагаме услугите на нашите отдадени на работата си обучени градинари. По този начин също ще помогнете значително за намаляване на безработицата сред политическите имигранти.

Осигуряваме ви избор между огромно разнообразие от антични сортове от почти всеки зеленчук, който някога се е отглеждал като културно растение, като цената на семената варира в зависимост от чистотата на линията и редкостта на сорта. Например, ако решите да отглеждате свои лични домати, можем да ви предложим разнообразие от 63 сорта с цена, варираща между 28 и 203 евро за 100 грама семена.

Ако желаете да оставате за през нощта ще имате на разположение изключителните ни традиционни селски къщички, предлагани в шест национални архитектури от края на по-миналия век. Всички те ще ви дадат възможност напълно да се слеете с природата и селския бит от миналото срещу само 23 евро на нощ, или - ако ги наемете за цяла година, срещу смешните 2200 евро.

Накрая бих искала да ви поканя на вкусов тест, така че да можете да оцените качеството на доматите, отглеждани в неповторимите градини на корпорация “Органика”, като сравните с някои от най-масовите продукти на пазара. Всички те се предлагат на много по-ниски цени във всеки един търговски център, но съм убедена, че когато става въпрос за качество и екологична чистота на храната, която консумирате, не могат да се правят никакви компромиси.

На първо място ви предлагаме най-евтиния продукт на пазара, “Суспензион Х213” на Biotech Japan. На практика тези домати представляват клетъчни култури, които се отглеждат в биореактори и симулират клетки от плода на истински домат. Цената за килограм е едва 12 евроцента, но нима можем да сравняваме това подобие на паста с качеството на един истински, червен домат.

Следващото предложение в импровизирания ни вкусов тест е “ZS 100” на Great American Agriculture. В духа на новото време, този генно-модифициран сорт се отглежда като хидропонна култура изцяло с отпадъчни материали. Самите култивационни съдове са изработени от рециклирана пластмаса. Водата идва от животински ферми и се обогатява с минерали от различни отпадни продукти. Генните модификации му позволяват да натрупва ценни за човека вещества като желязо и йод. Цената за килограм варира между 52 и 76 евроцента.

Другия генно-модифициран сорт е аржентинският “La Plata”, разработка на Golden Food Ltd. Както може би знаете, той се характеризира с ниско стебло, което осигурява голямо отношение плод към зелена маса. Устойчив е към два широко използвани хербицида, няколко известни заболявания и произвежда токсин срещу насекоми. Соленоустойчивостта му е пословична, създателите му твърдят че може да расте буквално посаден в солник. Може да се закупи на цена от 88 цента за килограм.

Не можем да минем и без представител на масово отглежданите “Future 16”, чиито най-голям производител е Австралия. Надявам се да не ви разваля апетита, като ви разкрия няколко факта за този толкова често присъстващ на масата продукт. Отглежда се в условия на непрекъснато обогатяване на почвата, практически пустинен пясък с химически торове. Стандартно се пръска с коктейл от най-често изполваните инсектициди, но което е най-некоректно към потребителя, плодовете се берат зелени и престояват в специални камери с впръскване на консерванти понякога с месеци, преди да бъдат подложени на ускорено узряване и да се появят на борсата. Стандартно се предлага срещу 43 евроцента за килограм.

Biofood навлязоха на пазара преди няколко години с предлагания от тях “New Amsterdam”. В производството му е заложено използването на богат набор от биоторове, различни бактерии, които живеят в симбиоза с растението и го снабдяват с азот и ценни минерали. Отглежда се върху изкуствена почва, омесена с органични отпадъци. Цената достига 1 евро за килограм.

С най-висока цена и потенциално най-качествени са тези дребни и невзрачни, леко почернели домати от сорта “Last Hope” на Eastern Food Suppliers, последният истински екологичен сорт, който е достъпен на свободния пазар. Отглежда се основно в Полша, Румъния и България и се продава на невъобразимата цена от 2.18 евро.

След тази кратка презентация и силно надявайки се да съм ви била полезна ви приканвам да посетите стаята за гости, където желаещите ще имат възможност да разгледат подробните ни брошури на фона на приятна музика в релаксираща обстановка, и ще могат незабавно да подпишат договор, една малка стъпка към по-качественото ви бъдеще, на вас и вашите деца. Изберете продуктите на корпорация “Органика”, отгледани с любов.”

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202782#202782


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5600 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.