Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: DeVotchKa - A Mad & Faithful Telling (2008) (ревю) - Пънк, Пънк-рок, Фолк, Фолк рок, Хард рок, DeVotchKa, Нови албуми
DeVotchKa - A Mad & Faithful Telling (2008)

Автори: Ангел Генчев, Иван Ж. Атанасов, петък, 16 май 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

DeVotchKa - A Mad & Faithful Telling
2008, ANTI-Records

Line-up:
- Nick Urata – vocals, guitars, piano, trumpet, theremin, bouzouki
- Tom Hagerman – violin, accordion, piano
- Jeanie Schroder – sousaphone, upright bass, vocals
- Shawn King – drums, percussion, trumpet, accordion, organ

Tracklist:
1. Basso Profundo; 2. Along the Way; 3. The Clockwise Witness; 4. Head Honcho; 5. Comrade Z; 6. Transliterator; 7. Blessing in Disguise; 8. Undone; 9. Strizzalo; 10. A New World

Що е то цигански пънк? И аз не знам. Но ако определението, лепнато като етикет на DeVotchKa (Денвър, Колорадо) е вярно, то от днес нататък не просто го харесвам, а го избирам за губернатор на щата с две ръце.

Каквото и да казват мастодонтите от "Ролинг Стоун" обаче тук няма да намерите балкански мотиви. Освен ако Балканите не са от Ванкувър до Владивосток, пътьом - през Мексико или Бразилия - и най-накрая не сме станали Задунайската република, който момент струва ми се поотмина.

Кратката и напоителна среща с групата извади на показ неподозирани достойнства, смесване на стилове - руски, централно и южноамерикански, с пънк, рок, италианска естрада, френски шансони и какво ли още не от този десен. Танците и обилното поливане са гарантирани, веселбата и изненадите от иначе преливащите една в друга, но само като обща композиция, а не и като стил песни - също.

Бих казал, че човек може да се посмее, да се разчувства или просто да се разтуши или разкърши. Самото разнообразие, което предлага новият "A Mad And Faithful Telling" на DeVotchKa е трудно постижимо с конвенционални средства, и много малко групи биха успели да дестилират точния бленд и точната рецепта на подобен коктейл. Може би точно това заслужава ако не чак уважение, т.е. дори и да не харесвате нито един от миксираните в албума стилове, то поне еднодневното запознанство с албума, с оглед обогатяване на музикалната ви култура с нещо, което не се прави всеки ден. Защото подобен тип групи са, one-of-a-kind, както казват отвъд Океана, или просто веднъж.

Сигурно вече сте се уморили от голи суперлативи, затова нека ги облечем в малко текст, ако ще и да се случи евин. Ако не си спомняте Перестройката, то типичния руски романс, нетипично съчетан с елементи от репертоара на любимите от Десперадо мексикански мариачи при китарата и вокала в "Basso Profundo", и едновременно с тях цигулката, която повече се връща към съветските, ако не руски, елементи, моментално ще ви върне в тази епоха и настроението на албума. Но и не съвсем.

Не съвсем. Няколко минути по-късно, с "Along the Way", ще затанцуваме танго - две напред, една назад. Една назад, за да прелеем плавно в извадената от музикалните кутии, но чиста рок балада, изпълнена обаче с абсолютно нетипично за жанра пицикато и великолепни джаз-рок барабани, които от доста време не бяха се появявали на музикалния хоризонт на 21 век. Като една приятна подправка идва и интересния бас, който макар и семпъл, с простотата си придобива почти водеща роля.

Но вече описаната нехарактерна комбинация, "The Clockwise Witness", не толкова странно наподобяваща по име откачения "Портокал с часовников механизъм", е само началото. Защото след ритмичното аутро с водеща роля на цигулката, акостираме в далечна Централна Америка, въпреки полка-интрото. Дори и да не сте си представяли, че мексиканския фолк може да се съчетае, но не с латино, а с руски цигански романс, и то с пънк привкус, то дълбоко сте се излъгали. Много дълбоко. Защото "Head Honcho" е точно това, макар и да е акустично и пънка да се подразбира, а DeVotchKa тепърва набират инерция.

Предстоят ви: "Comrade Z" - частушка с цигански елементи и фин привкус на пънк-бас. "Transliterator" - да пропуснем факта, че интрото връща към звуковото оформление на компютърните игри от осемдесетте и началото на деветдесетте, но пък за сметка на това прелива в баладичен шансон. И за капак шансонизираното Сънчо се радва и на полу-аутро в стил Marillion. Някъде тук бих си оставил куфарчето с документите от КГБ, ако не идваше още по-типичен шансон, на който би завидял и Шарл Азнавур - "Blessing in Disguise"... само че с маршов руски ритъм.

И ако ви е писнало от руско-френската любов между народите. И пънка. И рока. И други. Чака ви "Undone" - нещо като Адриано Челентано с Алла Пугачова, ама без Алла Пугачова. Класическа италианска естрада с романсови мотиви от Матушка Русь. И преди да стигнем Перестройката - заяц, погоди! Добре, де - "Strizzalo", но излязло от душата и добрите традиции на комунистическата младеж на Денвър, Колорадо, США.

Всъщност някъде тук практически сте приключили с албума, въпреки че на теория остава още едно парче - "New World". Меланхоличен рок с типично R.E.M.-звучене, макар и по-раздвижено от многообразието на инструменти, плавността, наситеността - дори и да прелива от предишната, тази песен просто стои малко отвън, пред вратата. Все едно първата песен на... следващата тава.

Като известен минус на "A Mad And Faithful Telling" може да се отбележи все пак известното разтегляне на финалните части на повечето песни, макар и това да не е реално твърде голям проблем.

Представа си нямам кой е решил, че един текст трябва да има заключение, но традицията е такава, така че освен да повторя, друго не ми остава. Албумът не само си заслужава да се чуе, ами да се прослушва в малко по-дълга периодика. Рядко се намират композиции, в които почти всички песни могат да се определят като - както се казва "killing score", поради което пък тука няма да сложа.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3956 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.