Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Welcome to my London Dungeon (статия) - Англия, История, Лондон, Пътепис, Туризъм
Welcome to my London Dungeon

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, понеделник, 19 май 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

…пееха в една своя песен хорър-пънк легендите The Misfits. Което може да ни насочи към тъмната страна на мъгливата и дъждовна столица на Британската империя. Но тук ще стане дума не толкова за лошата слава на Лондон в миналото, колкото за поредната туристическа атракция в безкрайния списък, привличащ хиляди хора ежедневно да посещават града. Така че, ако не сте се уплашили достатъчно от стреса на един десетмилионен град, от умопомрачителната мръсотия, снимките на Ейми Уайнхаус във всеки един вестник и плашещата улична престъпност, главно сред тийнейджърите, то увеселителното подземие край Лондън Бридж вече би трябвало да е достатъчно предизвикателство и за най-хладнокръвните. Колкото и странно да изглежда, че лондончани са направили атракция дори от събития, с които не би трябвало да се гордеят.

Като цяло The London Dungeon е добра илюстрация на историята на града и много успешно ни кара да се радваме, че не сме живели в тези времена, не че настоящите са по-светли и лишени от неприятни емоции. След като издържите изнервящото чакане на опашката от кандидат-мъртъвци от цял свят, минавате през билетопродавницата (първото рисково за сърдечносъдовата система събитие в подземието) и директно се озовавате в “Лабиринта на загубените”. Последния е построен за да пресъздаде древни саксонски руини изпод една от църквите, с неясна функция, но много спекулации за затворници, загубени души и други древни мистерии. Система от огледала превръща сравнително късия преход в неприятно преживяване, водещо до наченки на паника и пълна дезориентация на фона на мяркащата се “Дама в черно”, по-модерен призрак от споменатата църква.

След което, ако не сте се загубили за вечни времена, се изтърсвате в средновековен Лондон, задушен в боклуци, разлагащи се трупове и чумната епидемия от 1665-та. Във времена на отчаяние и обреченост, вие сте заключени в рамките на умиращия град и пред угрозата да бъдете диагностициран като болен…, от напълно загубил разсъдъка си доктор.

Преживелите дебнещата зараза не успяват да се зарадват достатъчно дълго, преди последователно да преминат през нагледна демонстрация на методите за мъчение от времената на Елизабет I, след което да бъдат съдени в известния с вонята на разложение Нюгейт Призън и евентуално признати за виновни в някое от 220-те престъпления, наказуеми със смърт в края на осемнайсети век. Нищо чудно, че съдилищата в Лондон от тези времена са работели от сутрин до мрак, разглеждащи до над двайсет случая дневно. Така че, ако ще влизате там, бъдете сигурни, че не сте застреляли заек или не сте се напивали в неделя. Една дама от Холандия си призна, че работи танцувайки гола около запалени огньове в полунощ и да не ви обяснявам какво й се случи… Е, щастливците с аристократична кръв ще пропътуват с лодка в пълен мрак до ада през Портата на изменниците, за да срещнат екзекуторите си в интимна обстановка в Тауъра.

Тези с чисти досиета получават възможността да се разходят по Флийт стрийт през 1785-та, достигайки до печално известния номер 186. Не ви препоръчвам да опитвате от пайовете с месо на Мис Ловет, може да попаднете на неочаквана находка като някой кичур коса или пък кътник, но истинския ужас се крие в бръснарницата, където до 1801-ва са загубили живота си над сто и шейсет брадясали клиенти. Избягвайки капана на Суини Тод и неговата любовница ви очаква единствено среща със следващия известен лондонски масов убиец, Джак Изкормвача един век по-късно. Ужасени от гледката на мъртвите и обезобразени тела на жертвите му, ще седнете за миг за по едно питие в близката кръчма. Но дали сте в безопасност? Дали неразкрития убиец не дебне следващата си мишена?

И дали съдбата на изкормен труп не е по-добра от тази да изгорите жив през 1666-та. Двудневния пожар, започнал в малка пекарница на Пудинг Лейн изличил половината лондонско сити, с над 13 000 къщи, 80 църкви, включително Сейнт Пол и се смята за една от най-големите трагедии, застигнали града във вековната му история. Нетърпимата топлина и задушлив дим ще ви накарат да бягате като обречен плъх през лабиринта от тесни улички, само за да бъдете обесен по бързата процедура, може би като обвиняем за палежа.

Като цяло преживяването е въздействащо, на моменти леко смешно, но направено с кеф и отдадена актьорска игра. Сигурно и затова се радва на огромен успех от отварянето си през 1975-та, та досега, през 21-ви век. Подобни атракции са готови да приемат смелчаците още в Йорк, Единбург, Амстердам и Хамбург, а от 2007-ма година точно отсреща, на една крачка разстояние са готови да ви довършат в сходната, но конкурентна The London Bridge Experience. Abandon hope all ye who enter here!


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 5426 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.