Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Solitaire - играта на кралете (статия) - Забавно, Карти, Компютърни игри, Логически игри, Любопитно, Пасианси
Solitaire - играта на кралете

Автор: Т. Христов, вторник, 20 май 2008.

Публикувано в Статии :: Игри


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Какво е общото между Наполеон и Мария Антоанета? И двамата са видели величието на Франция, и двамата са останали в историята, въпреки различния житейски път и не особено мирната си кончина. Но има и нещо друго, което свързва по един необичаен и неочакван начин съдбите им - картите. Наполеон е редял пасианси докато е гледал сивите студени вълни да гризат брега на острова-затвор, отмивайки спомените за неговите славни триумфи. Мария Антоанета - от месеци вдовица и неизличимо болна - е броила последните си часове до гилотината, опитвайки се да убеди тестето с карти да се подреди по единствения успешен и правилен начин.

Solitaire по принцип е название на цялото семейство пасианси, но благодарение на любимата операционна система на всички софтуер-пирати отсам, а и оттатък Атлантика - Windows OS - името се е наложило като обозначение на една от най-интересните времегубки: пасианса тип Клондайк. Вариантите на Клондайк са разнообразни, някои дори са наречени на името на Наполеон, но не е ясно дали той ги е изобретил, за да запълва дългите си скучни дни по време на изгнанието си на остров Света Елена или пък просто е обичал да ги играе. В общи линии се играе с 52 карти (без жокерите), а целта е използвайки комбинативно мислене и голяма доза късмет да се подредят всички карти по бои. Финалната анимация на Windows при победа е истинско удоволствие да се наблюдава, не толкова заради гениалното хрумване да се изсипят всички карти по екрана като един водопад на радостта, а по-скоро заради задоволството, че най-накрая си се преборил с такова трудно предизвикателство. Всъщност първите писмени правила на играта датират едва от 19-ти век, а пасиансите са споменавани като любимо занимание на герои на Толстой, Достоевски, Моъм, Стайнбек.

Играта в крайна сметка печели не само с трудността си, която сама по себе си е неудържимо предизвикателство, но и с простичките правила, които не изискват нищо друго освен концентрация, бърз поглед и благосклонна усмивка на съдбата. Не е нужно да си Наполеон за да наредиш един пасианс, но със сигурност ще почувстваш същото, което и той, ако успееш да излъжеш картите.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 8282 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.