Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хал Клемънт: "Иглата" (ревю) - Хал Клемънт, Детско-юношески, Научна фантастика, Приключенски, "Needle", Американска литература
Хал Клемънт: "Иглата"

Автор: Ангел Генчев, петък, 23 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Това ще да е рядък и скъпоценен звяр - приключенска научна фантастика. Не фентъзи, не нещо облечено в кожи и размахващо железа, но не и задълбочена полуразбираема проза, сведена едва ли не от самите богове. И трябва да си призная, откровено, че с Хал Клемънт се залюбихме отдавна, още из огнения му цикъл, и макар и да се срещаме рядко, продължава да ме грабва с леко течащата реч, богатото действие и атмосферичността си.

"Иглата" е особена новела - хем достатъчно фантастична, хем криминална, и едновременно с това по юношески бързо четлива. Може би се дължи на островитянската обстановка, дъхаща на море, а не по малко и на факта, че повечето главни герои са деца. Кой знае защо ми напомни за сериали като "Синьо лято" или "Васко да Гама от село Рупча", и така и не съм сигурен от коя от трите и страни я възприех. Но, все пак, разбирането е нож с три остриета.

От чисто фантастична гледна точка, "Иглата" е малко неортодоксален от масова гледна точка, но по-издържан в контекста на научното поглед към извънземния живот и неговата почти сигурна нечовечност и откъм разум, и откъм обвивка - и макар и не твърде задълбочен в тази насока, романът си позволява да бъде достатъчно изчерпателен, та да остави именно подобно впечатление.

От приключенска, вече, е хубава и наситена детско-юношеска новела - не просто захвърляща читателя сред кораловите рифове, но и пречупена в голямата си част през чисто детската призма, и то в онзи много специален период, в който се старае да наподобява онази на възрастния човек. А от криминална, пък, е съвсем нелош детективски роман - макар и с не чак толкова обрати и мистерии, но достатъчно заплетен.

И тъй като не мога да бъда сигурен от остриетата на разбирането какво трябва да бъде, какво е, и какво аз съм усетил, с голяма доза желание и удоволствие бих я препоръчал в нейната цялост такава, каквато е - симбиоза на не особено сходни разуми, едновременно с което не много типично съчетание на стилове и жанрове, но пък за сметка на това лека и забавна книга, може би дори отчасти носталгична за порасналия човек.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3498 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.