Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Туве Янсон (статия) - Детско-юношески, Литература, Туве Янсон, Финландска литература
Туве Янсон

Автор: Майя Христова, неделя, 15 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Пред мен стоят две доста поразръфани книжки. „В края на ноември” и „Корабът на вселените”. И двете на финландската писателка Туве Янсон. На повечето хора сякаш това име не им говори нищо. За мен значи много.

Не помня кога точно прочетох нещо нейно за пръв път. Мисля, че беше „Омагьосана зима”, но съм била толкова малка, че нищо не помня от нея. Запечатала ми се е само тази северна, уютна атмосфера, нещо неуловимо, нещо, което предизвиква трепване, нещо като забравен аромат на запален огън и настъпваща зима. Атмосфера, която всъщност витае и във всички останали нейни книжки, които съм чела.

Героите на Туве Янсон живеят в един измислен свят, като и самите те не са реални същества. Муминтрол, Снусмимрик, Мюмлата, Филифионката, Хемулът и всички останали са създания с човешки характери и недотам човешка външнист. В описанието им присъстват муцуни, лапи, козина и опашки, но като характер всеки си има черти, присъщи на хората. Първата дума, с която всеки би описал тези същества е „симпатични”. Като се запознаем с тях по отблизо откриваме: страхливата Филифионка - символ на префърцунена лелка, вманиачена в чистенето и в това какво ще кажат другите за нея. Затворения Снусмумрик (лично на мен той ми е много интересен) - не говори много но затова пък, когато каже нещо всички го слушат и го смятат за ужасно мъдър. Сприхавата непукистка Мюмлата - винаги готова с ехидни реплики, малко вирнато носле и фина външност, на която нескрито се наслаждава. Още много мога да кажа за героите, но препоръчвам на всеки сам да се запознае с тях - това е само бледо подобие на описание.

В историите на Туве Янсон няма разтърсващи сюжети, драматични истории и мъдри поуки. Разказани са с тънък, много забавен хумор ежедневието и взаимооотношенията между героите. Простичките истини изскачат измежду редовете, витаят във въздуха или чакат под шапката на Снусмумрик. В тези книжки аз лично виждам отстрани как живеем в всеки ден, как се справяме със страховете си, как се отнасяме помежду си. И всичко това сред тази уникална атмосфера, която авторката успява да заложи навсякъде. Като чета „В края на ноември” почти усещам миризмата на кафе хола и уханието на вкусна храна в кухнята на Мама Муминка.Всичко това се допълва от прекрасните илюстрации, които Туве Янсон сама рисува за своите книжки. Всъщност тя освен писател е и художник. Израстнала е в семейство на художници и е имала щастливо и уютно детство, което се промъква във всичките й истории.

Книгите на Туве са за всички възрасти. Няма дете, на което да не са забавни и симпатични съществата от книжките и няма възрастен, който да не усети хумора и настроенито в историите. Също и няма човек, който да не открие нещо от себе си в някой от героите.

Няма какво друго да кажа повече освен, че Туве Янсон е страхотен автор и който досега не я е открил може да прочете някоя от нейните книги и да намери един съвсем нов свят.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 5644 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.