Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: National Geographic - Юни 2008 (статия) - Периодика, Биология, География, История, Любопитно, Научнопопулярно
National Geographic - Юни 2008

Поредици: National Geographic

Автор: Т. Христов, събота, 21 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Заедно с юнския брой читателите получават и карта на дивите животни на територията на България. Разнообразието на животинските видове у нас е впечатляващо, да се надяваме, че и поколенията след нас ще могат да им се порадват. А разнообразната тематика на статиите в списанието също буди интерес:

Стоунхендж
Едва ли има човек, който да не е чувал за това древно струпване на каменни блокове на територията на днешна Великобритания, което при това е дело на човешка ръка. Дискусиите след откриването на Стоунхендж продължават и до днес - дали е ритуален комплекс, посветен на отдавна забравени божества, или пък е астрономическа обсерватория - споровете по въпроса сякаш никога няма да бъдат уредени. Скорошни научни открития, обаче, хвърлят нова светлина върху загадъчния каменен кръг. В равнината край Стоунхендж са открити подобни на самия него ритуални кръгове (по-малки и по-големи), които в древността може би са били свързани един с друг. Друг интересен момент е произходът на самите монолити (с тегло десетки тонове) - те са били транспортирани на разстояние повече от 400 километра, което за тогавашните времена е било не само технически подвиг, но и е предполагало съвместна работа на населяващите областта племена.

Замразени активи
Свикнали сме, когато кажем "петрол", да си представяме богатите арабски държави, преситени от изобилието на нефтодолари. Но ето че Сибир също се включва в надпреварата за добив на черно злато. И макар нефтодобивът да е трудна, опасна и мръсна професия, тя осигурява висок стандарт и повече от прилични доходи на живеещите в иначе не особено гостоприемния руски Север. Все пак не всичко върви по мед и масло, централната власт в Русия се опитва да изземе контрола над находищата – и съответно приходите от тях – а местните олигарси не са готови да се разделят толкова лесно с вече добитите милиарди.

Световният петрол
Учените предупреждават за това, което всички знаехме, че рано или късно ще се случи - ще настъпи моментът, в който петролът на Земята ще се изчерпи. Въпреки че няма да се сблъскаме с този проблем след година или две, тенденцията е обезпокоителна - търсенето нараства, а предлагането намалява. Добивът от всички големи петролни полета е почти изчерпан, докато новите находища са малки и не могат да покрият световния глад за горива. Алтернативите са биогоривата, които още не са особено ефективни, а себестойността им е висока. Има вариант и да преосмислим начина си на живот, преди липсата на нефт да го е направила невъзможен.

Снежните леопарди
Високо сред снеговете на Хималаите живее вид леопарди, когото малцина са имали щастието да зърнат. Десетилетия наред избивани заради кожата си, която е превръщана в палта, или търсени заради костите си, които се славят като афродизиак в Източна Азия, снежните леопарди са на границата на изчезването, макар през 70-те години на миналия век да са включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове. Но не само бракониерите са причината броя на високопланинските котки да намалява – увеличаването на населението в естествения им ареал води до чести сблъсъци със стада домашен добитък, и най-вече с пастирите, които предпочитат да отстранят една напаст за добитъка си, вместо да се възхищават на царствената осанка на леопарда.

Живи цветове
На морското дъно могат да се срещнат толкова шарени и пъстри създания, че човек може само да им се диви. Запознайте се с голохрилите - далечни родственици на охлювите, но захвърлили отдавна къщичката на гърба си, за да намерят свой сигурен дом дълбоко под водата. Окраската им е ярка и предизвикателна, но всъщност е предупреждение за всеки зложелател, защото голохрилите са развили уникални умения за самозащита. Някои са дебелокожи, други бодливи, а трети се хранят с токсични гъби и преработват отровите им като свое собствено оръжие. Лакомите хищници бързо се научават, че крещящо-шарената обвивка не е покана за вечеря, а знак за смъртоносна опасност.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3543 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.