Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: WALL-E (2008) (ревю) - Ендрю Стентън, Пийт Доктър, Анимация, Драма, Бен Бърт, Джеф Гарлин, Елиза Найт, Сигорни Уивър, Злате
WALL-E (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, вторник, 08 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

УОЛ-И (2008)

Този рефрен може и да звучи малко стар, леко изтъркан, но мине не мине и излиза пак на мода - Пиксар го направиха. Отново. А ако се чудите какво са направили - отговорът е семпъл. Шедьовър.

Има една стара народна мъдрост - каквото си направиш сам, никой друг не може да ти причини. Всъщност поговорката си е съвсем международна, а и толкова всеобхватна, че е напълно валидна и за човечеството като цяло. Пък първата рефлекторна реакция, когато сътвориш наистина голямото гюбре, е да подвиеш опашка и да се поприкриеш, поне докато поотминат първите пориви на бурята.

В тази насока приказката за малкия тъжен робот си е живо предупреждение. Не че човекът не съзнава, че не е добър стопанин на своята синьо-зелена планета - това просто е факт, за който предпочита обикновено да си затваря очите. Особено щом влиза в противоречие с някои жизнени необходимости из безкрайната жажда за личен комфорт. Това го прави малко небрежен понякога, друг път - по навик - си внушава удобства, и като цяло го кара да пренебрегва онзи нищожен ефект, който хора със странни наклонности - като математиците и физиците, например - наричат кумулативен. Сиреч, ефект на натрупване.

Вземаш да речем една захвърлена в близката градинка консервичка от бира, спекулираш малко доколко този примерен гражданин ще поглъща тонизиращи напитки през своето житие-битие и каква част от опаковките им ще завършат из храсталака, после приемаш, че не повече от един на всеки десет е толкова затънал в тежки мисли за ежедневието си, та не може да обръща внимание на подобни дреболии... и го умножаваш по седем-осем милиарда народонаселение. Иди после разбери кога точно си затънал в боклук до ушите. А това е даже дребно - въобще да не започваме да говорим за разни хора, които четири-пет километра в четиридесет минути задръствания предпочитат да се придвижват с кола, просто защото имат кола, и може би смятат, че им е под нивото да ползват обществен транспорт. Защото има и такива. Нищо, че те може да са един на сто, вече. От колкото бяха милиарда. И тъй нататък.

А и това далеч не е единственият третиран проблем във филма - Wall-E не е просто някаква, или поредната екологична бълвоч - напротив, модерното технократично общество видимо страда от своята технологична зависимост. Не просто е загубило връзката със своите по-естествени корени - то е пристрастено. И се пристрастява все повече. А бъде ли откъснато от източника на това свое удобство, показва даже признаци на абстиненция - не знае къде да си дене ръцете. Открива очевидни неща, които досега не е забелязало. Нека не продължавам.

И трети път, Пиксар поднасят една приятна, романтична, малко носталгична по дух, фантастична и тревожно реалистична история, както малко творци умеят. Може би по изключение дори, нехарактерно за анимацията - особено пък с марка Дисни, след сливането на двете компании - това и не е филм за всички възрасти, а определено за възрастни. Но този пък факт го прави още по-качествен. И този път подчертано и без никакви задръжки мога да го кажа направо - надминали са себе си. Остава вечната надежда - като че ли след този път малко по-фантастична, както и се полага - да съумеят да се надминат отново.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4632 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.