Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Защо (не) трябваше да пропуснем Световната лига (статия) - Волейбол, Световна лига, Мартин Стоев, Спортен обзор
Защо (не) трябваше да пропуснем Световната лига

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 25 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

...или за Стоев като треньор и още нещо.

Вече текат финалите на световната лига по волейбол и за първи път от доста време измежду участниците отсъства името на България. Обяснението на пръв поглед изглежда логично - в търсене на идеалния състав за олимпийския турнир, Мартин Стоев пускаше най-разнообразни състави, даде почивки на ключови състезатели, направи доста експерименти и всичко това в името на голямата цел. Звучи логично поради една единствена причина - олимпиада има веднъж на четири години, световна лига - всяка. Друг е въпросът, че ако сте гледали прякото предаване от зала Конгресна по Канал 1, трябва да ви е направило впечатление едно изказване на треньора на италианския шампион Тренто - Радостин Стойчев. С това богатство на волейболисти трябва да сме способни да бием Финландия и с третия си състав.

Освен това Стойчев направи интересен анализ, което обаче беше убягнало на треньорското ни ръководство в лицето на Мартин Стоев. Ужасно впечатление ми направи във всичките мачове, че когато играта не върви, Мартин взима почивка - дотук добре - и се цупи, оставяйки волейболистите ни да си говорят. Прави ми впечатление, че другите състави в такива моменти биват облъчвани с разни схеми, получават съвети и т.н. Например ако си спомняте онези мачове с Бразилия, когато треньорът на кариоките осъзна, че блокадата им е неефективна, защото няма нужната дълбочина. Вместо да се пунди и мръщолеви, просто каза на момчетата да скачат фиктивно, така че нашите да бият над блока, вместо по пръстите им и вместо блок аут да правят топка само в аут. Получи им се.

Доста хора смятат, че щом Стоев има успехи, значи е най-великия, най-удачния избор за поста. Моето мнение доста силно се различава от този уклон в мисленето на повечето ни сънародници. В момента България разполага с волейболисти, на които и магаре да вържеш за треньор ще ги води към успехи. В крайна сметка на почивките, когато играта е проблемна и треньорската намеса е най-важна, Мартин не говори повече, отколкото би го правило споменатото добиче. В още едно живо предаване дори видяхме как напъжда собствения си помощник, който му носеше схема. Какво светотатство - някой да му разваля броенето на пръсти и мръщенето.

Набиваше се на очи и впечатляващото количество центрове, с което играехме на моменти - до четири. Интересното беше, че рекордната бройка бе достигната именно при сервис на противника, а на полето единствения не-център и не-либеро беше диагонал. Резонно се стигна до колебливо отиграване в защита и точка. Наистина това се случи в момент, в който треньора беше стигнал до избора на центровете за олимпиадата, но честно казано тактиката да ги пуснеш всички наведнъж ми дойде малко в повече, пък май и на тях.

Да оставим всичко това и да кажем защо привидно има логика в това да пропуснем финалите в името на олимпийския турнир. Видя се, пък и Матей си призна, че почивката се отрази силно негативно на играта на основните ни играчи. Познайте как се оправя липсата на игрова подготовка? Познахте! С игра. Така и така ще трябва да се провеждат мачове, защо трябва да са контроли със слаби съперници, като можеше да се експериментира с една идея по-малко и игровата подготовка да е на турнир от висока класа, срещу преки съперници за олимпийското злато. Ей тъй, за сверяване на часовниците, последни корекции...

И в заключение май остана да спомена, че честно казано се радвам, че Стоев ще става треньор в Турция. Радвам се защото с него нещата определено не изглеждат по най-добрия начин. Кошмарните ни съперници си остават кошмарни, проблемният пост на посрещача си остава проблемен и като че ли треньорското ръководство предпочита да игнорира този проблем, отколкото да потърси решение. В резултат на това изпуснахме няколко добри възможности да се окичим с отличия от големи турнири, където според цялото световно анализаторско съсловие трябваше да сме поне в тройката. А когато Мартин, който като волейболист беше чудо, се научи да използва модерни техники като схема, и се опита да понаучи някои тактически варианти и кога се използват с удоволствие бих го приветствал начело на националния тим. Дотогава май ще е най-добре да се оправим с по-малко изтъкнат специалист, с малко повече познания в тази игра.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 2530 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.