Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Заслужаваме ли си пердаха? (статия) - Гражданско общество, Европейски съюз
Заслужаваме ли си пердаха?

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 25 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Булгар, булгар. Ама верно сме си за бой, че и да ни оправят по осемстотин дни на мандат. Така и не разбрах аджеба, как нашата мила родна полиция не откри Ангел Бончев. Стряскащият брой служители на МВР ни прави кокошката рекордьорка в световен мащаб или поне европейски по брой полицаи на глава от населението. Или по-точно май е да кажем репата рекордьорка, че кокошките поне кълват. Хайде да речем, че не всички служители са полицаи, но дори в такъв случай пак ще имаме по един на двестатина люде. Да се замислим - ако половината полиция беше мобилизирана да търси, а тя можеше, защото световната практика сочи, че и с другата част реда може да бъде опазван ефективно, трябваше Бончев да бъде открит за едва няколко дни. Барабар с похитителите. Тъй де на всеки щеше да се пада да провери по 400 човека. Някой ще каже - да, ама може да са го държали на пусто място. Хайде моля ви се - те и пустите места се знаят къде са, желание за проверки липсва. Желание за действие така да се каже.

Дори да не е много по процедура в подобни ситуации гражданите не само ще изтърпят, но и ще приветстват такова поведение. А криминалния контингент ще се постресне. Тъй де, престъпността се вихри с все по-голяма наглост, резонно е да се предприемат по-остри мерки, па дори това да значи ходене по ръба на закона. Чудно ми е съседите сърби, дето уж имат една от най-мощните мафии, как хващат бързо и ефективно тези, които са прекрачили онази граница, когато престъпността от нормален фон става безобразие, абсолютно недопустимо и изискващо реакция с цялата строгост на държавния апарат. А нашите не могат. А дори и да ги хванат после процедурно ги пускат поради щото някой си се бил изхрачил на местопрестъплението, което прави доказателствата негодни. Не че точно тази ситуация се е случвала, но ако вземат веднъж да направят перфектното разследване (по случайност) очаквам и това да стане.

Но като се замисля прави са хората - оти да се косим, като че им се размине. Което ме навежда на точка втора - гледам сърбите си съдят разни легии, дават им някакви ефективни присъди. Ние - не. Странно, имайки предвид, че западната ни съседка в момента е в държавен колапс, а в България уж се радваме на невиждана стабилност. А да не говорим в Англия колко бързо видяхме да действа съда. Направо останах шокиран като прочетох, че Макс Мозли бил спечелил делото срещу News of The World. Ама как тъй бе хора? Той тамън го заведе. А аз грешникът две години се влачих по всички зали в градското съдилище, за да спечеля дело, съставлявано от тривиален казус, достоен за първокурсник по право. За да го спечеля на първа инстанция. Има още две, за тези, които не са гледали телевизия и не са чели вестници през последните петдесетина години.

После видях, че един зам. министър се чуди защо гражданите не завеждат дела, когато интересите им са накърнени. Ами просто, господа съдебни заседатели, защото докато ледът започне да се пука, отдавна е минало второто лято и не е останал лед.

Но да се върнем на Бончев, че даже и да го обобщим - държавата продължава да мъца, докато посегателствата върху ключови имена се нижат едно подир друго. Странно е. Казват законите не били подходящи, хората не били подготвени. Мен са ме учили, че като правилата се заобикалят лесно е време да бъдат променени. А опитът ми сочи, че когато се изправиш срещу въпиюща наглост, най-добрата реакция е бързата, ефективната и със всички средства на разположение. Повтарям ли се? Спокойно - може и да се потретя, важно е този факт да се запомни. Защото в модерната джунгла оцелява най-силният. А в случая държавата на гражданите и самите граждани явно трябва да хванат по един бял чаршаф и бавно да тръгнат към гробищата. Бавно, че да не би бездействащата полиция да реши, че сме ги откраднали.

Всичко това е само елемент от онова, което ни прави заслужаващи си боя. Друг е въпроса дали Европейския Съюз не прекалява с пердаха. Според мен определено да. Навремето гледах из портала на същия разни видеозаписи, където се говореше за стряскащи нарушения от страна членка, по-точно Италия. Някои от които с такава давност, че направо да ти се изправят косите. Още от тогава ми остана впечатлението, че на фона на тях, тези които ние можем да сътворим бледнеят. Ама доста. Явно обаче комисията реши, че щом така и така имаме навика да си траем могат да ни ползват като нещо средно между кучето на Павлов и скелетите в началото на "Карибски пирати" - дето служеха за предупреждение към морските разбойници. Ами общо взето оказаха се прави. Сега спокойно може да излязат с позицията - виждате ли действаме, защитаваме парите ви, гласувайте ирландци за договора от Лисабон, че да можем да правим дори още повече за вас.

И тук отново идва онова за силния и слабия. Като сме в партер, поне да не си сваляме гащите мрънкайки, че не е справедливо. Можем да излезем с позиция, че ако така и така пари няма да видим, можем да нарушим някое и друго правило, че поне да привличаме инвестиции. Например онова за държавната помощ. С малко такава доста компании могат да бъдат изкушени да инвестират, че да можем да богатеем. Просто пример, не съм запознат точно със ситуацията и може да не е най-удачния, но съм сто процента убеден, че подобни стъпки има. Стъпки, които създават неприятни прецеденти и които могат да стреснат комисията. Друг е въпроса, че бакиите трябва да си оправим.

За последното обаче е необходим граждански натиск. Така де и тук важи онова споменато правило, че като си се надупил и си траеш те... да де. Чувам хора роптаят, но като стане дума нещо да се направи стават като онзи известен герой от вица за македонското въстание - кашлем, кием, пърдем, всичко ке осмърдем, ке издам четата. Така че в заключение - заслужаваме си боя, дори само защото явно не ни пука че ни пердашат. И свои и чужди.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3907 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.