Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Майкъл Муркок: "Перла в черепа" (ревю) - Майкъл Муркок, Фентъзи, "The Jewel in the Skull", Английска литература
Майкъл Муркок: "Перла в черепа"

Поредици: Легенда за руническия жезъл

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 29 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Силна книга. Силна и в приключенския си елемент, и в смисъла, който носи. Дори само това е достатъчно, за да препоръчам на всеки любител на фентъзито като жанр книга първа от цикъла „Легендата за руническия жезъл” на Майкъл Муркок. Освен към това да добавим и думите сюжет от висока проба, който, съчетан с динамиката на действието, кара читателя да погълне неусетно и последната страница от „Перла в черепа” и с нетърпение да разгърне следващата от поредицата, и нещата, мисля, стават ясни. Но все пак, нека кажем и нещо повече.

Водещият елемент на пръв поглед определено изглежда банален – доброто в битка със злото, като злото е в онази си крайна фаза, в която добива абсолютни очертания. Но когато поставиш този прастар мотив в една постапокалиптична Европа, континент на магията, на странни същества и велики герои, нещата неусетно придобиват друг смисъл. Защото в Гранбретан бързо разпознаваш онези неща, които биха могли да предизвикат един своеобразен втори потоп. Само че, за разлика от библейския, навярно с далеч по-лоши последици.

Добавете спецификата на жанра, която позволява на автора да изкриви до краен предел точно тези негативи, и ще получите гротескна картина, пред която човек неусетно потръпва. И ако поръсите всичко това с щипка надежда, ястието е готово – топло, вкусно и наречено „Перла в черепа”. Въпреки че за читателя може да е малко дразнещо да разпознава собствения си народ тук или там в някой от персонажите, това доста бързо се изпарява, тъй като си личи, че автора не цели да „омаскари” този или онзи – да очерня някого в частност – а по-скоро да изобличава негативите в цялост.

Но дори да оставим това, по-дълбоко чувство, получено след като излющим боята, каквато се явява приключението, книгата остава с достатъчно на брой, пък и като качество, достойнства. Например, цялата тази екзотика на разрухата е по-скоро привлекателна, поддържаща действието, вместо натоварваща го, в каквато крайност доста често изпадат някои автори, творящи в тази стилова ниша. Освен това, колкото и странно да е, дори най-изкривените субекти излъчват някаква реалистичност, която рядко е присъща за гротеската.

Положителни герои, абсолютизирани в същата степен, както и отрицателните, трудно можем да намерим. Дали графът е такъв, или дукът на Кьолн? И двамата на моменти се проявяват в лоша светлина. Кръвожадността или пасивността пред лицето на злото - те определено са нещо, което бързо премахва чувството за абсолютизъм, но пък точно това е и нещото, което ни кара неусетно да ги обикнем, да страдаме с тях и да се радваме на победите им. Въпреки че аз лично отчитам като негатив това, че не търпят особено развитие, нямат многопластова душевност или поне не в тази степен, в която бих искал.

Накратко – книгата е приятна за четене, авторовите мисли подклаждат огъня на размисъла, ако читателят е в настроение за такъв и, след като я затвориш, изпитваш чувство, че часовете, прекарани в Европа след тъмното хилядолетие, са си заслужавали. Така че, ако досега не сте се запознали с Майкъл Муркок или конкретно с това негово произведение, и обичате динамична приключенска фантастика – моментът е настъпил. Няма да съжалявате.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4392 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.