Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Биолистика – що е то? (статия) - Биолистика, Биология, Генетика, Любопитно, Наука
Биолистика – що е то?

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 01 август 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

През все по-бързо отдалечаващата се 1987-ма година е започнала конструкцията на тунела под Ламанш, а Guns’n’Roses издават дебютния Appetite for destruction. Но тогава се случва и нещо много важно. Работещият в Корнел генетик Джон Санфорд купува заедно с електроинженера Джон Улф въздушен пистолет “Кросман” и двамата заедно, в мазето на Улф, осъществяват след лека модификация първия в света експеримент по генетична трансформация посредством биолистичен метод. Двамата в момента са легенда в научните среди, а благодарение на тяхната находчивост поколения генни инженери осъществяват малка революция в селското стопанство.

Накратко, биолистичният метод, доказал се може би като универсален и един от най-продуктивните, включва “обстрелване” на тъканни култури с инертни частици, облепени с ДНК. Клетките, които оцелеят на случаен принцип включват тази ДНК в генома си и започват да експресират новия ген, който е от потенциален интерес за повишаване на устойчивост, продуктивност и т.н. Изобщо цялата романтика на генните инженери, наложена от фантастиката поне на този етап е една безкрайна поредица от къртовски труд, горчиви сълзи и много, много вяра. Генните пушки намират най-широко приложение главно при генетична трансформация на растения поради трудностите по преодоляване на клетъчната стена. При бактерии съществуват далеч по-елементарни конвенционални методи, докато при животински клетки наличието на добре изучени вирусни вектори също улеснява процедурата.

В последствие редица учени разработват собствени варианти на методиката. Като носител на ДНК се използват основно волфрамови и златни частици, а процедурата по “обстрелване” се осъществява във вакуум и с хелий под налягане. Разработени са и редица комерсиално-достъпни пушки под шапката на DuPont, които през 1990-та откупуват патента. Но всички те приличат повече на шкафове, отколкото на истинска пушка. И така до момента, в който Biorad пусна на пазара революционния Helios Gene Gun, абсолютния лабораторен “гаджет”.

Поне на мен тази машинка силно ми прилича на револвер. Компактен и с широко приложение, практически подходящ за всяка една тъкан, Хелиос е обречен да даде началото на нова ера в генното инженерство..., или да потъне в забвение. По почти елементарен начин експериментаторът може да приготви “патроните”, облепени със златни частици парчета полимерна тръбичка, да ги нареди в “барабана” и натоварен с бутилка хелий да излезе на полето и да стреля на воля. Проблемите със запазване на стерилност и пренасяне на мишената вътре в пушката не съществуват. Сред потенциалните приложения на Хелиос е директно "ДНК имунизиране" на хора, процедура, при която в тялото се вкарва модифициран генетичен материал от патогена и стимулира имунната система да изработи защита срещу белтъка, който той кодира. Романтиката отново е актуална.

Но наистина ли на пазара се е появила “онази” генна пушка? Аз лично, макар да ме сърбят ръцете да се докосна до това малко бижу, предпочитам да остана скептичен. Първо, самата същност на методиката ме кара да гледам на подобно лесно за обслужване и за употреба устройство с голяма доза съмнение. Не казвам, че Хелиос не работи, а че едва ли работи толкова добре, колкото би ни се искало. Всеки един принципно нов подход в науката води след себе си десетки години на борба с усложненията. На второ място, нека все пак се върнем на етиката и безопасността и да си зададем въпроса наистина ли искаме във всяка втора лаборатория, достъпна за студенти да има апарат, с който е безкрайно лесно да “простреляш” себе си или колегата с чужда ДНК. Може да звучи смешно и наивно, но дори един подобен инцидент ще отприщи вълна от обществени дебати и медийна агресия. А здравния ефект върху жертвата е непредвидим.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4702 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.