Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Кон Игълдън: "Чингис. Степният вълк" (ревю) - Кон Игълдън, Исторически роман, Приключенски, "Wolf of the Plains", Английска литература, Нови книги
Кон Игълдън: "Чингис. Степният вълк"

Автор: Ангел Генчев, неделя, 03 август 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Обикновено историческите романи - литературна рядкост, пер се - се спират на относително ограничен кръг теми, сред които пък безспорен фаворит е Рим. Това всъщност съвсем не е случайно явление, тъй като написването им далеч не зависи само от таланта на автора. От него и без това се изисква голяма доза, когато самата материя е чувствителна, но бидейки и все пак своего рода научнопопулярни, процесът на списването им изисква допълнително и своя никак немалък дан проучване - предварителна подготовка, с която на свой ред малцина писатели биха се заели доброволно, но пък без нея рискуват на момента да попаднат в обширната и неблагодатна нива на спекулациите.

И докато в този почти омагьосан кръг на обстоятелствата пребогати на източници като римския или пък модерната история се явяват един вид лесни за разработване и почти лишени от какъвто и да е риск, то към девствени територии като - колкото и странно да звучи - Скандинавието, например, се престрашават да се насочат буквално единици. Нещо повече, съществува и втори, още по-трудно преодолим пласт затруднения, свързан с различията между културите, и колкото по-назад във времето се връща една творба, толкова повече старание изисква неговото разчупване - просто защото тези несъответствия също се задълбочават, и на свой ред изискват хем обстойно, хем ненатрапчиво за читателя обяснение - което вече е нещо повече от предизвикателство. Ето защо и новели, свързани с ключови събития из места като средновековна Япония, Китай, антична Персия и подобни са още по-редки, но ако са стойностни - за сметка на това - се превръщат в четиво веднъж.

Кон Игълдън се справя изключително умело и с двата проблема - животът на прародителя, буквално, на Златната орда, и родоначалник на величието на монголите, е сам по себе си е завидна цел за художествено повествование, и вероятно неслучайно предизвика този въздлъжък увод, както и мен самия - да си припомня повечето исторически романи, които съм чел. Затова може би ще го продължа в известен смисъл - още едно от големите предизвикателства пред автора на исторически роман е да пресъздаде обстановката и атмосферата на периода, културата и събитията чрез собствения си стил. Сиреч, една древна Елада не би струвала пукната пара в някакъв модерен стил без своите софисти, също както и Рим без своите оратори и тяхната витиеватост. Няма да създава никакво усещане. По същия начин, "Чингис", изкован в семплата и жестока действителност на монголските номади от онова време, борави със сродна, най-проста и елементарна реч - нещо, което изисква известно привикване, и макар и да не е реално недостатък, може да изглежда малко затрудняващо в началото. Това обаче е впечатление, на което категорично не бива да се поддавате импулсивно - доста бързо цялото повествование влиза в своя коловоз, а вие се потапяте в атмосферата му, и дори да сте се поизпотили на първите двадесетина страници, няма да усетите остатъка от книгата.

Иначе, "Степният вълк", като първа книга от поредицата, обхваща детството и младежките години на Темуджин-хан - факти, още по-рядко засягани на фона на същинския му възход. И, между другото, още по-приятно впечатление прави и кратичкия иначе послеслов на автора, повтарящ художествените събития в книгата в историческата им вече обстановка, с изненадващо малките и уместни разлики между двете, както и причините за тях - нещо, което, струва ми се, виждам за пръв път. Но дори и без тях книгата е великолепна, и бихте могли само да загубите, ако я пропуснете.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4906 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.