Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джон Скалзи: "Призрачните бригади" (ревю) - Джон Скалзи, Военна фантастика, Научна фантастика, "The Ghost Brigades", Американска литература, Нов
Джон Скалзи: "Призрачните бригади"

Автор: Ангел Генчев, сряда, 20 август 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Както при всяко продължение, така и при "Призрачните бригади" - втора книга от военно-фантастичната сага на Джон Скалзи - сравнението с предходната е в общи линии неизбежно, било то и мъничко досадно.

"Войната на старците" ми направи впечатление с необикновената си пъстрота и постоянната смяна на декорите, пред които се развива действието - на места за известна, но не и заслужаваща укор сметка на дълбочината. "Призрачните бригади", на свой ред, създават до някаква степен противоположното усещане, бидейки по-съсредоточени вече върху частен аспект на добре изградената вселена на Скалзи, и съответно навлизайки в доста повече дребни детайли. Но, разбира се, става дума за сравнението между двете - извън неговите граници, втората му книга е също така пищна и богата на фантазия, както и предшестващата я.

Все пак, струва ми се, подобно въведение не е излишно, въпреки че младият американски автор прави онзи специфичен реверанс към читателя си, който понякога и доста по-често чувани имена пропускат - може би защото е доста фин и чуплив при обработка. А именно, чрез няколко вмъкнати пасажа и бележки дава достатъчния обем информация, та да не се налага задължителен прочит на първата книга. Като, същевременно, тези вмъквания са достатъчно елегантни, та да не нагарчат оногова, който вече я е чел. Нещо повече - дори въпреки, че не експлоатира всички елементи от тези кратки вмъкнати сценки, разпиляни на различни места от текста, успява да направи и обратния реверанс - някои от тях са на свой ред насочени към онзи, запознат с първата книга.

"Призрачните бригади" навлизат доста под повърхността на Космическите отбранителни сили, чак до най-вътрешния и прикрит от хорските очи слой, следващ своя вътрешна логика и собствена специфика. Нещо, всъщност, съвсем не нехарактерно за кой да е произволен военен корпус, независимо от названието или обхвата му. Същевременно, мащабният и повсеместен галактически конфликт, в който те се намират замесени, започва да придобива значително по-фокусиран и тревожно организиран оттенък. Така, взаимодействието му именно със специалните формирования се превръща в не само неизбежно, но и събитие от първостепенна важност, а самата книга - във великолепен военно-политически трилър, разбира се на фантастичната плоскост, и придаваща дълбочина, освен широчина, на цялостната конструкция.

И отново в резюме, и като самостоятелна творба, и като продължение, "Призрачните бригади" по нищо не отстъпва на предшественика си - и макар и не толкова динамична, заслужава не по-малко внимание.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3351 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.