Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Harkhanges (статия) - Франсоа Марсела-Фруадевал, Банд десине, Комикси
Harkhanges

Поредици: Френски комикси

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 27 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Франсоа Марсела-Фруадевал е една от големите личности във френската комиксова индустрия и може би известен на феновете на ролевите игри с работата си за TSR и в частност покрай Dungeons and Dragons. Сред най-известните му творби на рисувания фронт се нарежда Хрониките на Черната Луна (Chroniques de la Lune Noir). Архангелите от своя страна са едва двутомна история, при това издадена с разлика от три години, изпълнени с очакване за почитателите и, за тяхно щастие, продължаваща в най-скоро време (тази година) с трети том.

Накратко, историята разказва за фентъзи вселена, в която “върховната сила не е била упражнявана над хиляда години”. Но идва момент, в който това се налага, и тринайсетте архангели от изоставения град Архимаг изпращат най-добрите си последователи в издирване на изчезналия с последния император свещен артефакт. В общи линии, действието се развива по типични ролеви коловози, въртящо се около приключенията на маг на светлината и тантрическа магьосница. “Партито” постепенно се увеличава с прибавянето на разнообразни герои, вариращи от сексапилни хубавици до дебелички и лишени от особен интелект демони. Последното изобщо не е учудващо предвид на кариерата на Фруадевал, но пък съдържа и голяма доза хумор, френски разврат и някаква дълбочина, която следва да разграничи сюжета от типично американските детски историйки по DnD.

Художник на първия том е Силвен Жинубо, докато във втория е заменен от Англеро, без това съществено да променя стила. Картинно Harkhanges е поредната доза наситени с цвят и епичност френски комикси. Стилът не е особено шлифован и има доста какво да се желае. На моменти дори изглежда детски. Истинската сила се крие в огромното количество демонични създания, напомнящи “монстър манюъл”. Еротиката също се раздава с пълни шепи, както и пиперливия език, което донякъде прави комикса неподходящ под определена възраст. Липсват обаче “цивилните” персонажи, които да служат като пушечно месо и да създадат малко по-завързана среда за приключенстване. Поради това и плътността на вселената донякъде страда.

В крайна сметка, ако трябва да съм честен, Harkhanges не е точно комикса, който бих препоръчал на неизкушените, понеже дори и самия Фруадевал има значително по-качествени и като история и като изпълнение творби, но пък е задължителна част от колекцията на всеки любител.

--
Издания:
- Harkhanges, Tome 1 - Les Arcanes, 2002
- Harkhanges, Tome 2 - Les Chants de l'entropie, 2005


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 3344 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.