Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Šank Rock (статия) - Рок, Хард рок, Šank Rock
Šank Rock

Автор: Ангел Генчев, сряда, 01 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За мен, като слушател, Sank Rock може и да представляват музикална новост, но за словенските почитатели на хард рока това едва ли е така. Макар и първият им албум да излиза през 1987-ма година, групата е основана цели пет по-рано, и - струва ми се - по този параграф се превръща в една от най-старите не само в Словения, а може би и на целия Балкански полуостров. Всъщност, сметката би могла да се разшири вероятно и до бившия Източен блок, като цяло.

От тогава насам, словенските ветерани са издали ни повече, ни по-малко, сериозните четиринадесет албума, последният от които - "Senca Sebe" - през миналата, 2007 година, на който и, всъщност, съвсем случайно попаднах. Няма обаче да ви занимавам прекомерно дълго с тяхната история, при това поне по две причини. Най-първо, за съжаление, познанията ми по словенски се простират до дузината сходни думи между двата езика, а количеството информация за групата на друг такъв е меко казано ограничено. Пък има го и другият момент, че самият им сценичен път не е кой знае колко изпъстрен със забележителни събития. Подобно на повечето групи от балканския регион и от онова време, популярността на Sank Rock е най-вече местно ниво, най-много до границите на тогавашна Югославия. За което, както изглежда, има защо да се съжалява.

Съвсем обобщено, "Senca Sebe" е класически хард рок, изпълнен по всички правила на изкуството, и - смея да отбележа - на забележително високо ниво. Всъщност, доколкото успях частично поне да се запозная и с някои от предишните им творби, това е линия, която словенската формация следва плътно, без да си прави особени експерименти или пък отклонения. Разбира се, "класически" е акуратно да се отбележи що се отнася до техниката и цялостния им облик, но е резонно все пак да допълня, че и в тяхната музика - нещо по принцип характерно за източните групи - се промъква онази типична, трудно уловима жилка, която ги кара да звучат по някакъв начин малко по-различно от западните си колеги.

И като за финал, дойде моментът, в който ми остана като че ли само да добавя горещата си препоръка, ако ви се отвори възможност да се запознаете с творчеството им. Едва ли ще намерите повод да останете разочаровани.

--
Настоящ състав:
- Matjaz Jelen - вокали
- Davor Klaric - клавири
- Roki Petkovic - китара
- Cveto Polak - бас
- Ales Uranjek - ударни

Дискография:
- Pridite na zur - 1987
- Dobro in zlo - 1988
- Jaz nimam noc za spanje - 1990
- Sank Rock IV - 1991
- Moj nocni blues - 1992
- V zivo na mrtvo - 1993
- Crime time - 1995
- Bosa Dama - 1996
- Poglej v svet - 1996
- Sank Rock X - 1997
- Od Sanka do Rocka - 2002
- Vzemi ali pusti - 2003
- Na mrtvo v zivo - 2004
- Senca sebe, 2007






Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2501 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) 



AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.