Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Moliere (2007) (ревю) - Лоран Тирар, Грегоар Виньерон, Комедия, Лаура Моранте, Людивин Сание, Ромен Дюри, Фабрис Лукини, "Мо
Moliere (2007)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 06 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Молиер (2007)

Ако, подобно на мен, очаквате биографичен филм, посветен на известния френски драматург и сатирик, то едно е сигурно - ще останете изненадани. Под което обаче далеч нямам предвид разочаровани. Недългият, но бурен, скандален и въобще любопитен животопис за Жан-Батист Поклен може би на свой ред заслужава подобно екранизиране, но трактовката, представена от сценаристите върху един от особено неясните му периоди, е повече от оригинална. Пък била тя и своего рода спекулация.

Много преди да се превърне във фаворит на краля и любимец на публиката, преди да започне да поставя авторски пиеси, съвсем млад Молиер прави и друг опит да създаде собствен театър. Начинанието обаче се оказва повече от неуспешно - трупата му скоропостижно затъва в дългове, в следствие на което самият той дори попада в затвора. По-късно, дълги години прекарва в пътуваща из цяла Франция театрална трупа, събирайки опит и популярност, докато най-сетне се установява в Париж, където вече се издига заслужено до равнището и славата, с които го познаваме и днес.

Френските сценаристи Лоран Тирар и Грегоар Виньерон обаче явно са преценили, че тази последователност от събития се среща твърде често. Най-малкото в уводите към популярните му творби. Ето защо и тяхната история се спира съвсем за кратко върху известните ни исторически факти - мистериозното измъкване на младия Жан-Батист от тъмницата - което с лекота прераства в измислената от тях история за богатия благодетел, желаещ да изучи майсторството на драматургията. Със съвсем користна цел, разбира се, типично по Молиерски.

Трябва да се признае, че макар и да не обхваща реални събития, поне не и доколкото са известни на днешните изследователи, "Молиер" носи напълно духа на произведенията на френския драматург. Същото се отнася и за атмосферата на периода, макар че последното едва ли е изненада при мащабните френски продукции от двадесет и първи век. Ролята на Молиер е поверена на Ромен Дюри, чието изпълнение е с една дума великолепно, а като цяло блестящия актьорски състав допълват Фабрис Лукини, Людивин Сание и Лаура Моранте. Декорите преливат от пищността и мизерията на седемнадесети век, диалогът е жив и остроумен, а двете са допълнени перфектно от характерната музикална тема, за да се получи наистина великолепен резултат.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3798 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.