Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Приказки от Дъждоград - Тошиба - българската сила (статия) - Разкази, Творчество
Приказки от Дъждоград - Тошиба - българската сила

Поредици: Приказки от Дъждоград

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, вторник, 21 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Творчество; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Станах късно; телефонът ми звъни.

- Ало, да?
- Хер Щефанов?

Не мога да се възприема като господин Стефанов. Какъв господин съм аз, с измачканите тениски и овехтелите джинси? Даже и за Господин за един ден не ставам. Тук е друго, тук Хер е нещо нормално. Оказва се, че ме търсят от G+H, трябват им спешно работници за нощна смяна в Тошиба. Явно наистина са я закършили, защото след последния скандал преди близо две години не са ме викали. Имах два месеца без лекции пред себе си, затова се съгласих да поработя малко.

<Лирично отклонение>

В края на 90-те понятието гастарбайтер придоби нов смисъл. Днес то вече е морално остаряло, а на негово място дойдоха щудентарбайтерите. Студентска виза за Германия се взима сравнително леко, а и това е една от малкото страни в ЕС, които нямат студентски такси (все още). Само в Регенсбург има близо 500 българи, от които едно 90% учат икономика. Право на работа имаш само за три месеца, но голяма част от хората са дошли тук да изкарат някое евро и работят по 6-7-8 месеца, а ако могат – и повече. Къде нелегално, къде фирмата ги покрива, и нещата си пасват.

<Край на лиричното отклонение>

Отивам в офиса на фирмата, натоварвам се на бусчето и Еди, руснакът шофьор, подкарва, сякаш е тренирал години наред на маршрутките в София. Няма такъв шофьор! Миналия път изби огледалото на една паркирана кола, но днес нещо е изпаднал в меланхолия – в града кара кротко с 90. Показвам си пропуска на входа и влизам във фабриката.

Лудницата е абсолютна. Трябва да работя от 15:15 до 23:00, но докато се сработят всички линии, докато ми намерят работа, минават 20-30 минути. Не че се оплаквам. Аз съм на транспорта, карам колички към лагера. Работят 5-6 линии, понякога 10. Няма значение, аз трябва да закарам количката с готовите лаптопи в склада. Мятам първата на гръб, влача я към лагера, каката от Магдебург (нищо общо с баварците няма, вЕрвайте ми) ми казва къде да я сложа и се връщам в продукцията. Качвам другата на гръб и си вкарвам вътрешно успокоение, че след час е първата пауза.

Дърпам количка след количка. Чувствам се като пича от Сокобана (дето вървеше на 8086 (аз съм го цъкал на ИЗОТ)). Количка. Трябва да й намеря място в лагера. Добрата новина е, че мога и назад да ги дърпам. Не съм ограничен само с бутане! Количката е количка е количка е количка. Запълвам свободните места. След всяка линия ми става все по-леко и по-леко. Сузана! Моето вдъхновение!!! Добре, че си ти, унгарско девойче (хайде да си разбием илюзиите, ОК? (Сузана е на 27, и за нея ще има отделна глава в приказките от Дъждоград (обещавам!!! (да бе, да (и при това съм моногамен))))! С нея си пускаме по някоя реплика всеки път, щом очите ни се срещнат, и с всеки поглед усещам нещо ммм (като по Керуак ("Сатори в Париж" + "Сварих си ориз; изядох го."), но го скатавам някъде далече, далече (дали?)...

Времето лети безпощадно
бързо остаряваш ти
А миг след това замръзваш и
в някой прекрасен слънчев ден
земята грабва те в плен
Леден полъх и безкрайна тъмнина


Бързо, да, но не чак толкова! Почивката е само след няма и час, и главният герой излиза на полянката да се порадва на идващата пролет (за нея говорихме в предната приказка). Сядам в "За Зен" на тревата и бивам отрупан с въпроси:
- Ама ти медитираш ли?
- Не! Просто така си стоя в Лотос (ах!, как не понасям миризмата им!!!). Кефя се на идеята да усещам гущерчето в близката дупка до мен.
- Ама ако медитираш и ти преча, да те оставя сам.
Е как? Как да отрежа девойче 86-ти набор, задаващо ми подобни въпроси???
- Не, споко. - Даже ставам от тревата. - Малко ми захладня, ако искаш да влезем вътре.

Влизаме вътре и "македонското девойче" (всъщност тя е от Кюстендил) се оплаква. Купила си е млекце от Norma и трудно проумява факта:
- Какво е това? ("какво е това; шум, вой, крясъци") Такова малко млекце, а е 3,5 процента Fett???
Може би се сблъсквам с най-трудната задача в живота си! Да обясня на човек, учещ ИКОНОМИКА, разликата между това, да си купиш млекце с 3,5% мазнина (50 грамово), и това, че eigentlich-процентът мазнината не зависи от КОЛИЧЕСТВОТО Stoff!

Трябваше да си остана навън. Сузи разбира това, което й говоря (макар и с моя немски). С нея разговорите сякаш се водят на друго ниво (или съм здраво (ама много здраво) хлътнал?). Можем да си говорим и за гъби, и за Иисус, и за .... В библията гъбите не се споменават много-много; вафличките са друга тема.

Почивката свири отбой; нарамвам поредната количка и потеглям към склада. Тук е пусто... "Сам съм, други няма!". Стоварвам палета и се качвам на количката. Подкарвам я като тротинетка. В коридора се разминавам с товарища от Израел (пича учи медицина, но който не вярва, трябва да го види - Евреин с Лопата!; кара колички заедно с мен; разликата е, че на мен ми мрънкат, като си играя с тОртинетките, а той минава сух измежду (как обичам тази дума!) капките; кара и не му правят проблеми). Връщам се обратно; вземам нов палет и го карам към склада. Лошото е, че вече втора седмица работя и за пръв път минавам ниво!:
- Не ги вкарвай под регалите; само колкото да напълниш част от склада.
Това е реплика на хърватина. Сякаш нямат дума етажерка! Е, може и да нямат, де. Те на радиото ДУМАТ слушьалница...
Или нещо подобно...
Набутвам поредната палета под регалите. Гледам, че е станало 23:00.
"Времето е наше!"
Казвам на всичките германци (1 на брой) Tschüß; потеглям към съблекалнята и се моля утре да е по-леко простотия...

Всичко, отново, се повтаря до безкрай...


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4139 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.