Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Righteous Kill (2008) (ревю) - Джон Авнет, Ръсел Гевиртц, Драма, Криминален, 50 Cent, Ал Пачино, Брайън Денехи, Джон Легизамо, Дони
Righteous Kill (2008)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 22 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Праведно убийство (2008)

Ал Пачино и Робърт де Ниро. Самото споменаване на подобен екранен дует е като че ли пределно достатъчно, за да предизвика интерес. Дори и без да си припомняме конкретното им, брилянтно партньорство в легендарната "Жега" - или задочното такова във втората част на "Кръстникът" - и единият, и другият сами по себе си са институции в киното. Нареждат се сред онези актьори, чието присъствие е напълно достатъчно, за да вдигне качеството на една продукция с порядък, а пък и този непреодолим чар е допълнително подчертан от безпрецедентно силната им игра и огромен творчески опит.

В този ред на мисли, напълно естествено е летвата на очакванията при присъствието им в комбина да е вдигната поне до олимпийски височини, и тъй като може да прозвуча малко негативно, нека си го кажа още от начало: "Праведно убийство" си струва напълно, няма две мнения по въпроса, но имайте едно на ум, че това просто не е "Жега". Тръгнете ли с мисълта за паралел или сравнение между двата филма, то има нелоша вероятност да съжалявате - нещо, което настоящият въобще не заслужава.

Всъщност, тези негативни черти са по-скоро една единствена, и тя може да се обобщи в това, че действието е до известна степен мудно, но за сметка на това пък разтеглянето му до сто минути е леко прекомерно. Струва ми се, че с около четвърт час съкращения, "Праведно убийство" щеше да е още по-добър филм. Безспорно, фактът, че иде реч за криминална драма, а не за трилър, премества центъра на тежестта на напрежението, и като при всеки добър представител на жанра, то се натрупва постепенно до самия край и доста изненадващата развръзка. Но, все пак, остава впечатлението, че в отделни епизоди филмът повече се крепи върху гърбовете на двамата знаменити актьори, отколкото им позволява същински да се разиграят така, както го умеят. От друга страна, това също не бива да приемате крайно - възможността да се наслушаш на цяла поредица лафове в стил Пачино/Де Ниро носи своя собствена огромна доза чар.

Иначе, самата история се завърта около двойка детективи-ветерани с познати лица, изправени пред серия убийства на криминални субекти с натрапчива полицейска следа. Донякъде се развива ретроспективно, с доста оригинални и неочаквани сюжетни обрати, и въпреки че екшън-елементите не задминават необходимия минимум, като модерен криминален филм "Праведно убийство" е на доста високо ниво.

Освен обичайните заподозрени, на екрана шества цяла палитра фамилиарни физиономии. Вечното латино-ченге Джон Легизамо, Карла Гугино - позната я от "Син Сити", я от "Деца-шпиони", където партнираше на Антонио Бандерас - ветеранът Браян Денехи, Дони Уолбърг ("Убийствен пъзел", от втора част насам), 50 Сент, и тъй нататък. А и трябва да признаем, че би било малко непривично да поставиш старите кучета в атмосфера на анонимници, макар и не един новак да е израсъл покрай тях.

В резюме, бих повторил написаното по-горе - "Праведно убийство" е филм, чието гледане си заслужава и заради актьорите, и заради напрежението, мистерията или изненадите. И макар и да не е "най" по кой да е от тези параграфи, пропускът му ще бъде наистина пропуск.


Допадна ли ви този материал? (7) (1) 4240 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Лъжица екзотика: Кускусена салата със стафиди
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.