Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Кадзуо Ишигуро: "Никога не ме оставяй" (ревю) - Кадзуо Ишигуро, Антиутопия, Научна фантастика, Съвременна проза, Артър К. Кларк (номинация), Буукър
Кадзуо Ишигуро: "Никога не ме оставяй"

Автор: Ангел Генчев, петък, 24 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Вероятно ще ви прозвучи малко странно, но Кадзуо Ишигуро е изявен автор на съвременна европейска проза. Макар и роден в Нагасаки, семейството му се премества в Англия, когато е едва на петгодишна възраст. Завършва там образованието си - английски език, философия и творческо писане, а по-късно става и гражданин на Обединеното кралство.

Колкото до литературния му принос, въпреки едва шестте си новели Ишигуро е носител на най-престижната британска литературна награда, "Уитбред", а настоящата му книга е включена в списъка на стоте вечни произведения на английски език на сп. "Тайм". Освен това се нарежда сред единиците, удостоени с ордени и от двете страни на Ламанша - през 1995 и 1998 г., съответно, е отличен с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература и Ордена за изкуство и литература на Министерството на културата на република Франция.

"Никога не ме оставяй" - шестият му и последен засега роман - ни връща едва десетилетие назад, към обрисувана в антиутопични краски Великобритания и чувствителната тема за клонирането, с нейните морални дилеми и последствия. Въпрос доста актуален в днешни дни, а и все още далеч от еднозначен отговор.

Всъщност, като при всяка висококачествена антиутопия, и при Ишигуро фантастичният и социално-философски елементи са до голяма степен маскирани в потока на повествованието. И каквито и внушения да влага, то тяхното тълкувание е оставено най-вече на въображението и съвестта на читателя. Нещо доста типично за жанра - новелата не предлага дори варианти на конкретни отговори, а разглежда феномена от различен ъгъл при едно теоретично негово развитие.

Същевременно, "Никога не ме оставяй" проследява израстването на група младежи от детството до зрялата им възраст, с всевъзможните съпътстващи го перипетии и конфликти в отношенията им. Трябва да призная, че е доста изненадващо от страна на автор-мъж, все пак, действието да бъде представено през очите на младо момиче. Но, струва ми се, Кадзуо Ишигуро се е справил перфектно с това предизвикателство. А и самият му стил е изключително лек и описателен, и на читателя на практика не е нужно никакво излишно време за адаптация, за да може да се потопи в атмосферата на романа.

Говори се и за предстояща екранна адаптация, под редакцията на Алекс Гарланд - автор на новелата, стояща зад "Плажът", и сценарист на "28 дни по-късно", "Тесаракт", както и нашумелия съвсем неотдавна "Проект Съншайн". Подобна едва ли ще е изненада, предвид качествата на творбата, а има и потенциала да се превърне в събитие на големия екран, стига разбира се да се реализира. Но дори и това да не стане, великолепният роман на британеца от японски произход вече е намерил заслуженото си място сред класиката.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 6806 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.