Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Asia - Phoenix (2008) (ревю) - Арт рок, Прогресив рок, Симфоничен рок, Asia, Нови албуми
Asia - Phoenix (2008)

Автор: Ангел Генчев, петък, 24 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Asia - Phoenix
2008, EMI America Records / Frontier Records / King Records

Line-up:
- Geoff Downes - keyboards, back vocals
- John Wetton - bass, lead vocals
- Steve Howe - guitar, back vocals
- Carl Palmer - drums, percussion

Tracklist:
1. Never Again; 2. Nothing's Forever; 3. Heroine; 4. Sleeping Giant / No Way Back / Reprise; 5. Alibis; 6. I Will Remember You; 7. Shadow of a Doubt; 8. Parallel Worlds / Vortex / Deya; 9. Wish I'd Known All Along; 10. Orchard of Mines; 11. Over and Over; 12. An Extraordinary Life

Макар и да смятам да пропусна по-големите подробности около самите Asia, тъй като вече съм писал по-обстойно за тях, все пак бих искал да спомена една-две. "Phoenix" е десетият студиен албум на британските прогресив-рок ветерани. Същевременно юбилеят за тях е двоен, тъй като това е и първата тава за целия оригинален състав на групата след двадесет и пет годишно прекъсване - за последен път тези четиримата записват заедно през далечната 1983 г., когато излиза "Alpha".

Любопитен е обаче и моментът, че понастоящем съществува и втора формация на Asia, която включва други трима изявени участници в нея - дългогодишният вокал и басист Джон Пейн, барабаниста Джей Шелън и китариста Гютри Говън, под името Asia feat. John Payne. От тях също се очаква албум, макар и в неопределеното бъдеще - всъщност става дума за планирания преди повторното обединение на другата Asia "Architect in Time". Но това, разбира се, тепърва предстои.

Ако има нещо показателно или символично в заглавието на един албум, което наистина да отразява съдържанието му, то с присъщия си лаконичен прийом Asia са уцелили най-правилното. Двадесет и пет години по-късно това, което се е променило в звученето им, е най-вече натрупаният с десетилетията опит. Доколкото в началото на осемдесетте в записите все могат да се намерят някои пробойни, то "Phoenix" е просто майсторски шлифовано музикално бижу.

Иначе, като самата митологична птица, британците се издигат от пепелта с нежен симфоничен рок, изтъкан от красиви мелодии, продължителни и разчупени разсвирвания в разнообразни комбинации от инструменти и вокали, и всичко това поднесено в типичния им не мощен, но поглъщащ и атмосферен стил. Не е, разбира се, и някаква изненада, че албумът е с обща продължителност над един час, макар и този път да липсват чак прекалено дългите парчета - с изключение на двете съставени от по три части, от които втората инструментал, надминаващи осем минути.

В заключение, своеобразното завръщане на Asia на сцена, струва ми, се може да се нареди сред най-добрите от вълната реюниъни, на които станахме свидетели през последните десетина-дванадесет години. Най-малкото е подкрепено от силен студиен албум и по този начин не звучи дори за момент изкуствено по какъвто и да е начин. Но дори и отвъд него, само под общия флаг на групата, "Phoenix" спокойно се нарежда сред най-добрите им произведения.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 4358 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.