Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джон Уиндъм: "Чоки" (ревю) - Джон Уиндъм, Научна фантастика, "Chocky", Английска литература, Библиотека "Галактика"
Джон Уиндъм: "Чоки"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 05 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Четейки книгите на Джон Уиндъм, човек може да остане с впечатлението, че авторът е поредният мизантроп, творящ в полето на научната фантастика. Нещо, което казано така звучи абсурдно, когато се отнася към човек с толкова дълбока вяра в човека. Да, истина е, че голяма част от творбите си роденият в Иджбастън през 1903 г. британски писател са наситени с критика към най-върховото постижение на хомо сапиенс – обществото, цивилизацията в този и вид. Но въпреки това, въпреки дефектите, които вижда, които ни предава и които ни внушава, че трябва да изчистим, Уиндъм вярва в човека. Вярва, че има достатъчно хора, достатъчно индивиди, заради които човечеството заслужава неговата и наша любов, които могат да променят това, което трябва да бъде променено.

В „Чоки”, може би най-поетичната му творба, всичко присъщо за творчеството му присъства. С тази разлика, че тук той по-скоро вярва в разума. Един от основните мотиви, с които се сблъскваме при английския писател е налице – контактът. Налице е и втори - екологичният. Критиката към безцелното използване на ресурсите на планетата е болезнена, но откровена и звучаща все по-близка с напредването на годините. Макар не толкова любими за автора, колкото пост-апокалиптичните сценарии, които разиграва не веднъж и два пъти, и двете неща заемат доста централно място, като може би най-интересната интерпретация, на идеята за контакта е именно в този роман. Чудно, но повечето читатели бързо влизат в повествуванието, без да си задават въпроси за невероятната картина описана от Уиндъм. Ефект, до голяма степен индуциран от необикновения реализъм на героите, техните реакции и мисли, които карат човека, който се запознава с тях от страниците на „Чоки”, да ги чувства познати и близки още след първата среща.

И именно това е най-ценното в творчеството на британеца. Кара ни да вярваме, да осмислим неговата трактовка на въпроса „какво би станало, ако...”, да разберем позицията му и да се съгласим с него. Умее да убеждава. След прочитане на „Чоки”, човек знае, че обществото е прекалено инфантилно за среща с друга цивилизация. Читателя осъзнава, че с хляб и сол няма да посрещнем дори добронамерени същества от космоса, че големите оръжия ще полетят на много ранен етап и лабораториите ще бъдат луксозният апартамент, в който ще бъдат настанени посетителите. И макар много творци във фантастиката да говорят за този проблем, малко са тези, които могат да променят оптимистичният поглед, която всеки един от нас крие дълбоко в себе си. Джон Уиндъм е един от тях.

Залужава си човек да се запознае с едно обикновено семейство, поставено в чудновата ситуация. Заслужава си човек да прочете онзи апел, който отправя автора, чрез финалните думи на Чоки. Защото в тях има много смисъл, много топлота към човечеството, но и не по-малко горчиви истини, които трябва да бъдат осъзнати. Ако не за това, то романът трябва да бъде прочетен от любителите на добрата книга, дори само заради неповторимия самобитен стил на британския писател, стил с който не можете да се сблъскате при друг.


Допадна ли ви този материал? (7) (1) 5352 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.