Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Football Manager 2009 (ревю) - SI Games, Симулатор, Спорт, Компютърни игри, Нови игри
Football Manager 2009

Поредици: Легендарни компютърни игри

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 21 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Излизането на нов мениджър изпод ръцете на доказалите се в жанра SI Games винаги е събитие. И без съмнение 2009-ката на гейм компанията е водеща новина за любителите на симулаторите тип футболен мениджър. Пресконференции, повече и по-добре структурирани новини, доста повече и по-изчистено влияние на медийния фактор върху футболистите и още десетки промени извеждат Football Manager 2009 една стъпка напред в еволюцията на отрочето на SI Games. Но за жалост стъпките са и назад, при това в доста дразнещото поле на тактиката, в което допреди това властваха именно FM серията.

След тази интродукция може би трябва да кажем нещо повече. Ако сте свикнали да играете по-джиджана схема, с повече странни размествания по терена, доста смени на позициите и т.н., новото FM издание ще ви постави в шах. От една страна, доста засиленият негативен ефект от играта на нетипична позиция означава, че ще трябва да тренирате, при това до доста добро ниво футболистите си за позициите, с които се сменят. Това обаче отнема доста от времето им за тренировки. Добавете и някое специално движение, което искате вашето пулче, простете, миниатюрно човече, да научи и ще видите доста интересен ефект върху статистиките. Но за сметка на това, вече не можете да играете двамата си централни халфа като офанзивен и дефанзивен, например, в зависимост от фазата на игра, в която се намира отборът. Просто тактическият екран не го позволява.

Затова пък проблемите със защитата са не решени, а маскирани. Под проблеми имаме предвид онзи дребен дефект, че нямаше възможност да изградите добра дефанзивна част от отбора или поне не толкова добра, колкото на съперника, ако не разполагате с доста по-добри футболисти за целта. Във Football Manager 2009 този дефект донякъде е оправен, но ако използвате предоставената възможност, се отваря дупка между халфовата линия и защитата. Ако фиксирате и този проблем, в един момент по веригата ще достигнете до схема с един нападател. Което лично за мен е странно и теоретично не би трябвало да има толкова голяма невъзможност да играете офанзивен футбол със сравнително стабилна защитна формация. Естествено, жертва се някой от елементите в тактиката, но далеч не е този, към който те бута отрочето на SI. Все пак с изключение на това, и на трудната адаптация на нападателите, от един момент нататък допълнителните опции надделяват и насладата побеждава раздразнението.

Освен това подобренията във финансовата част, които декларираха от SI, не се връзват с действителността. Да, от SI заявяват, че това е мениджър, а не тайкун, и нямат намерение да дават възможност на старши треньора да определя цените на билетите, бирата и хот дога на стадиона, но от друга – стандартът на лигата, телевизионните права и т.н. продължават да са фиксирани. Което е абсолютно нереалистично. Нека приемем, че българските тимове със солидни инвестиции са успели да се докопат до купи в Шампионската лига и Купата на УЕФА. Че първенството е станало оспорвано и интересно за гледане. Дали пък няма да текнат малко повече пари в касичките на тимовете? Според SI очевидно и за 2009-та година – не.

Но да оставим това настрана. То е за такива ентусиасти като мен, които са имали кариера с български тим с цел да направят първенството ни свястно. В един момент разпродавах всичко качествено, което имах отгоре само на български тимове, докато добутам лигата до почти толкова силна като Премиършип. При това само за да установя, че действията ми доведоха само до две-тригодишен възход и отново срив заради неадекватното поведение на енджина точно по тези въпроси. Е, поне в новата версия на мениджъра имате възможността да виждате какви са цените на билетите, включително и на сезонните. Само навяват тъга в някои първенства.

Като цяло, особена стъпка напред във финансовото поле не се вижда, въпреки анонсите. Може би очакваме подготовка за следваща версия. Затова пък мотивацията, личностните качества и медиите наистина оказват тотално влияние върху геймплея. Адски трудно е за нов мениджър, без авторитет, да накара някои футболисти да играят дори на 50% от възможностите си. Ако не друго, поне лесно се вижда – чрез опцията за мнението на асистента, който дава удивително точна информация по тези въпроси. Преди освен че ефектът беше значително смекчен, търсенето му минаваше през ровене в статистиките, междуличностните отношения и т.н. Но поне вече човешките черти на играчите не са по-скоро допълнение с малък ефект, а се превръщат в доста ключов елемент.

Друг е въпросът, че асистентът има учудващо точни анализи, дори когато е като цяло слаб. Вярно е, че на теория прекарва много повече време с футболистите и е нормално да има по-точна визия, но чак пък толкова... От друга страна, дори добрият асистент има дефекта, че просто не трябва да стъпва в залата за пресконференции. Има навика да се изявява по най-лошия начин на подобни събития. Или поне не достатъчно добър, че отборът да спечели от срещата с журналистическата пасмина. Което води до безкрайни посещения на конферентната зала и лаф с медии, което пък в един момент става досадно.

Стигаме до третото измерение. С една дума дървено. Особено ако след толкова години работа, колкото бяха анонсирани, получаваме шепа камери, нито една показваща например има ли нарушение, или не. Миниатюрните играчи, които отнеха толкова време да им се направи точният цвят на кожата и косата... и футболистите и положенията са почти толкова разпознаваеми, колкото и старите кръгчета на 2D-то. Освен това стадионите са потискащи до степен на гледане на българското футболно първенство.

Е, без никакъв спор след опита да се върнеш към старата визия, осъзнаваш, че всъщност 3D-то е много по-реалистично, но просто недостатъчно. Лентата с ключовите ситуации пък е доста удобна и новият изглед е доста прилична добавка. Но дразнещ бъг е, че ако разцъкаш по лявото меню или спира да те прехвърля на последния избран лист след приключване на ситуацията, или пък не те праща да гледаш мача. Изключително неудобно за някой, който е свикнал да гледа статистиките по време на мача, разчитайки, че играта ще го прати да види основните ситуации автоматично.

Трансферните слухове, когато не са досадни до степен на раздразнение, са доста полезни. Неведнъж и два пъти може да се случи да се присетите за някой играч покрай тях, така че – червена точка за SI. Друго хубаво нещо е, че когато нивата ви се разоре, можете да подръчнете ръководството да направи необходимото насаждане на картофи. Иначе казано можете да поискате подмяна на тревата. Останалите промени като по-реалистични трансфери, по-добра визия как се справяте с отбора и т.н. са по-скоро козметични и честно казано, не изменят изживяването особено.

В заключение може само да се каже, че ако през следващата година SI Games не започнат малко повече работа в критикуваните от почитателите насоки, може да се окаже, че царят на футболните мениджъри може да умре и да живее царят. Нещо, което от години звучи като абсурдна постановка, но конкуренцията далеч не е толкова назад. Проблемите в мач енджина на EA например и липсата на всички тези алгоритми, които правят отрочето на SI най-доброто, започват лека-полека да се разрешават. Докато при Football Manager дори се появяват някои нови дребни, но затова пък липсващи в предишни издания, недоразумения.

Или накратко Football Manager 2009 си заслужава, дори доста, ако успееш да се адаптираш към него, но без някои корекции в курса на развитие може да се окаже, че след някоя и друга година... Но нека спрем дотук, защото това би била една огромна загуба за футболните симулатори. При това такава, която все още е далеч от материалното. Така че грабвайте пазарските мрежички и бегом към магазина за новото издание на легендарната серия. Е, ако машината ви може да понесе нарастващите му изисквания.


Допадна ли ви този материал? (12) (1) 5629 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.