Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Не е време за герои (статия) - Библиотека "Галактика", Научна фантастика, Сам Лундвал
Не е време за герои

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Т. Христов, четвъртък, 15 юли 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

N70. Не е автобус, а и дори да е, той води до друга Галактика. Иначе е номерът, под който навремето варненското издателство “Георги Бакалов” издаде в своята фантастична поредица “Ах, тази Алиса” на Сам Лундвал. Ако книжният пазар на софиийския площад “Славейков” и кривите му на предлагане и търсене определят качеството на една книга, то тази заемаше челните позиции заедно с “Пътеводителят…”, “Дюн” и “Замъкът на лорд Валънтайн”. Иначе в самата книга има две повести – “Ах, тази Алиса!” и “Не е време за герои”, а именно на втората е посветена настоящата статия.

Представете си негостоприемен свят, управлян от побъркан компютърен мозък, населен с най-невероятни чудовища, през който нашият герой се впуска в изпълнено с битки и смъртоносни опасности приключение, за да спаси русокоса пищна хубавица. Звучи познато, нали? И щеше да бъде такова, ако авторът беше някой друг. Защото светът наистина е управляван от луд компютър, но единственото, за което копнее той, е капка обич и мъничко човешка признателност. А в самотните си хилядолетия е населил планетета с любимите си литературни герои – като се започне от езически богове и дракони та се стигне до такива мили персонажи като Дракула и Франкенщайн. Но нима това ще смути един истински герой, изпратен на самоубийствена мисия, след като на финала го чака неговата възлюбена? Определено не, но той се спасява с невероятен спринт точно от нея, защото в свят, изпълнен с литературни клишета, дори и любовта е изкривена и гротескна. А и честно да си кажем, нашият Бернхард по-скоро е благоразумен страхливец, попаднал пред погледа на началството, нежели дързък смелчага, който се смее в лицето на смъртта. Затова винаги до него е верният Робобрат, който е готов да повдига бойния му дух с маршове, а между другото няма нищо против да му продаде някоя друга бира или кексче.


С какво точно се бори Бернхард през своя смъртоносен рейд из налудничавата планета? Някой сигурно ще спомене комерсиализацията и глобализма в лицето на Робобрата, който всеки свободен миг рекламира подходящата стока. Друг ще спомене литературните щампи и пошлото фабрикуване на лишени от идея и смисъл книги. Може би пък Бернхард се опитва да победи човешката си природа, готова да изконсумира дори хилядолетен мит за да напълни стомаха. Или пък се противопоставя по своему на арогантната и глупава военщина? Всъщност няма голямо значение, защото “Не е време за герои” ще ви накара да виете от смях, търкаляйки се по пода. А когато все пак си поемете въздух и избършете сълзите, може пак да опитате да почетете.

Крушката – между другото – си има и опашка, приключенията на смелият космически пилот продължават в “Бернхард Завовевателят”, която някой ден може би ще видим и на български.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1714


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 5717 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.