Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Last night on Earth (ревю) - Flying Frog Productions, Бордови игри, Настолни игри
Last night on Earth

Поредици: Бордови игри

Автор: Станимир Кръстев, неделя, 23 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Когато нощта се спуска над спящото провинциално градче Лудинвил, сенките и мъглата носят със себе си нещо повече от студени тръпки. Жив кошмар изпълва улиците, и инак спокойното общество е залято от неспокойни мъртъвци...

... дращещи и грабещи своя път към повърхността с ненаситен глад за човешко месо. Сега, шепа необичайни оцелели се събират, за да се борят за живота си. В нощ, която никога няма да свърши, единственото по-лошо от смъртта... е да бъдеш заразен."

"Последна нощ на Земята" - така се нарича бордовата игра, с която ще ви запозная в настоящия материал. Производител е Flying Frog Productions, времето за игра - около час. Целта и е да се възпроизведе бърз конфликт с мозъкоядни зомбита, няколко героя от малък град и събития, излезли като от класически филм на ужасите. Всъщност, такъв филм наистина има - "Last night on Earth" от 2004 г. - впечатляващ с ужасно слабата си реализация и елементарен сюжет. Е, играта също притежава достатъчно простота, но определено става за убиване на известно време с приятел или няколко.

Най-общо казано, във всеки от сценариите - отделни игри с различни цели - героите се опитват да постигнат определена цел, била тя и просто да оцелеят, докато безконечен поток от зомбита търси да се нахрани с последните човеци. Персонажите, с които може да се играе, са осем, като в игра, живи могат да бъдат максимално до четирима. Всеки от тях има история, специални качества и възможности. Малкото други оцелели жители на града могат да помагат, или да вредят - според случая.

Всяка игра, независимо от определения сценарий, се провежда върху оригинално подреден с помощта на шест L-образни парчета град, като частите биват изтегляни на случаен принцип. Всяка от тях е с изобразени различни сгради и площи. В зависимост от историята си, персонажите започват в някоя от тези сгради или в близост до кладенеца, който се явява нещо като център на града. От там нататък, зомбитата се пръскат равномерно, и ако персонажите искат да победят ще трябва ловко да им се измъкват, да тършуват из сградите за ценни предмети - включая оръжия и добре скрити жители - и да се мъчат като екип да постигнат конкретната си цел.

В първата игра, "Die zombies, Die", на героите се налага да унищожат петнадесет зомбита за точно толкова хода. В "Save the Townsfolk" целта е четирима жители да бъдат открити и всички да оцелеят до сутринта. При "Burn 'Em Оut" трябва да се намерят експлозиви - динамит или газолин, и с тях да бъдат унищожени три от Места, откъдето идват зомбитата (Zombie Spawning Pit).

В "Escape in the Truck" - любимата ми мисия - героите трябва да се снабдят с гориво, за да заредят резервоара на камиона в центъра на града, и ключове, за да го подкарат. Дори и само двама да се спасят - сценарият е успешен.

"Defend the Manor House" - последната от мисиите - е и една от най-дългите. Тук вече зомбитата поемат инициативата и трябва да успеят да влязат с голямо число в имението, а героите - да отблъскват атаките им до сутринта.

Играта има книжка с едва двадесет и четири страници правила, и като цяло всичко е направено да с цел да се играе максимално лесно и безпроблемно. За съжаление, колкото и добре да звучи това, всъщност точно подобно решение на авторите обрича творбата им да омръзва лесно. Простите правила не позволяват достатъчно вариации и надграждане, единствено може да се допълва и без това голямото разнообразие от карти. Играе се с обикновени шестстенни зарове и общите механики са малко на брой - така, че да се помнят без да се преглеждат постоянно в книгата. Дековете с карти са два - по един за играча/ите с персонажите, в който има и доста предмети, и един за играча/ите със зомбитата (тук има най-вече събития и нови възможности). Както е обичайно за игрите от този тип, често се случва "надиграване" с карти, прекъсване на ефекти, добавяне на възможности и временни правила, модифициране на съществуващи такива и т.н.

Специфичното е, че зомбитата се раняват трудно в играта - но ако това стане те умират. Героите, пък, обратно - раняват се лесно, но им отнема по няколко удара, за да загинат. Ако това се случи в началото на играта, в така наречената "тъмна зона" на лентата за ходовете, то те се превръщат в герои-зомби.

Персонажите са осем, двойно повече от началните във всяка мисия. Всеки от тях започва на точно определена локация, или ако тя липсва на конкретната карта - в центъра на града. Делят се на няколко категории - по пол, възраст и "професия", които имат ограничено значение за играта. Някой са определено по-добри от други, а за съжаление се изтеглят на случаен принцип. Ето ги и тях:

- Sheriff Anderson - както може и да се очаква, шерифът защитава града си с револвер в ръка.
- Jake Cartwright - мистериозният скитник, който обикновено е много полезен заради способността си бързо да преглежда и да си набавя предмети.
- Johny - неизбежното не особено умно спортистче, което откриваме в училищния салон, сега размахва бейзболна бухалка и бие зомбита по главата; може да се превърне обаче в особено ценен персонаж при правилната подборка от предмети (най-вече моторна резачка) и да стане дори прекалено силен, "счупвайки" редица правила.
- Billy - прекалено уверен в себе си, но инак безполезен, този персонаж може да бяга наистина бързо; това в голяма част от случаите не е никакъв бонус, но теоретично може да разнася по-добре нужните за оцеляване предмети.
- Becky - изляла като от порно филм медицинска сестра с окъсани дрешки, много кръв по себе си и с помпа в ръце... може, все пак, да лекува, което я прави добра комбинация с Джони, примерно.
- Sally - миловидно девойче, попаднало в средата на апокалипсис; много оргинално, наистина...
- Jenny - втората звезда от филмите за възрастни - провинциална каубойка - или по-точно каугърлка, служеща за унищожаване на зомбита с моторна резачка.
- Father Joseph - непредпочитан персонаж, поради невъзможността му да използва огнестрелно оръжие, а и уменията му служат за пасивно спиране на картите на другия играч.

След кратък прочит на персонажите, читателя би могъл да се замисли - тия хора какво толкова са се наплашили от зомбита, след като група случайни типажи от малко тихо градче има унищожителния потенциал на Рамбо? Тук на помощ идват правилата, някои от които доста абстрактни - зомбитата минават през стени, разрушавайки ги, но героите трябва да използват карти дори за да минат през прозорците. Газолинът и динамитът са ужасно успешни в унищожаването на фигури по картата, но не причиняват никакви поражения върху картата (може да се "убият" огромно количество зомбита в Имението с изгарянето на литри гориво, но то самото остава невредимо и продължава да служи за убежище на героите) и т.н. Като цяло играта определено не се стреми към реализъм или логика, а към един почти комичен поглед на абсурден апокалипсис...

Плюсове и минуси:
+ Лесни и кратки правила
+ Бърза подготовка за игра

- Омръзва след известно време без нови допълнения (Expands), каквито има четири за момента
- Много голяма доза късмет

Официален сайт: http://www.flyingfrog.net/lastnightonearth/


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 3645 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.