Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: The Outer Limits (ревю) - Брад Търнър, Майкъл Робинсън, Сериали, "До краен предел", Научна фантастика, Телевизия, Фантастични
SciFi Series: The Outer Limits

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, вторник, 02 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

При целия арсенал научнофантастични сериали, пък дори и пълнометражни филми в жанра, рядкост са онези, които носят духа на същински научното от фантастиката в себе си. Безспорно, всеки отделен съдържа някакви елементи - при едни по-внимателно структурирани и подредени, другаде по-скоро подхвърлени - но дори и да не ни се иска понякога, трябва да признаем, че не там е основният акцент.

Всъщност и самата научна фантастика не предполага особено зрелище, даже обратното - колкото по-сериозна става, толкова е и по-ялова откъм храна за окото. Дори исторически погледнато, опитите да се екранизират някои от нейните класически творби завършват някъде в диапазона между слаб и катастрофален резултат - с естествените единични изключения. Но на фона на всичко това, все пак съществува и такова нещо като истински, научнофантастичен сериал, и въпреки че не се нарежда сред най-най популярните, самият факт, че вероятно е единствен по рода си, го е превърнал в своеобразна легенда.

Може би най-коректното описание на "До краен предел" е сборник от близо сто и петдесет отделни разказа, обхващащи почти целия спектър на научната фантастика. От евгеника и генно инженерство, през кибернетика и темпорална механика, ксенобиология, безбройните варианти на първи контакт и неговите последствия, до натурална, социална или абиологична еволюция - както и каквото още успеете да се сетите, за да допълните подобен списък. Паралелите и идеите из отделните епизоди на свой ред обхващат внушителен диапазон изтъкнати автори, започвайки с дядо Азимов и сър Артър Кларк, та чак до Стивън Кинг, включая екранизации на Лари Нивън, или пък буквалното участие на Алфред ван Вогт.

Специално за любителите на фантастичните сериали, пък, "До краен предел" представлява и своего рода кръстопът, тъй като вероятно двама от всеки трима актьори, познати от подобни поредици, неизбежно са минали през него - от Леонард Нимой до Стив Бачич, като изключение прави вече само най-младото поколение, застъпило на екран след 2002 г. Същото е положението и при екипа сценаристи и режисьори, начело с изпълнителните продуценти Брад Райт и Джонатан Гласнър, а по-късно и Сам Игън. Но и като цяло, за размаха, с който е създаван сериалът, свидетелстват периодичните появи на далеч по-известни вече и на масовата публика имена, като Бо Бриджис, Наташа Хенстридж или Кирстен Дънст, да речем.

Големият въпрос, естествено, е дали тази поредица в крайна сметка не е предназначена само за ценители. Както вече споменах по-горе, на научнофантастичните филми липсва зрелищност, и при "До краен предел" това е доста осезаемо. При все това обаче, за разлика от повечето си сродни програми, всеки негов епизод носи свой собствен смисъл и идея, нещо повече - обикновено развоят и финалът им са доста неочаквани и лишени от сладникав хепиенд. Което само по себе си не само е характерно за книжния вариант на стила, но и носи онази доза уникалност, която прави сериалът заслужаващ вниманието на всеки изкушен от фантастичното.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 3999 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.