Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джоан Роулинг с нова книга (статия) - Джоан Роулинг
Джоан Роулинг с нова книга

Автор: Константин Делчев, четвъртък, 04 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Когато Джоан Роулинг обясни, че седмият роман за Хари Потър ще си остане последен, ако някой си е помислил, че става въпрос за света въобще, а не само за конкретната поредица романи и главния герой Хари, ще да е бил много наивен човек, тотално откъснат от маркетинговите тенденции във фентъзито. Съобразителната и пробивна английска писателка изглежда няма никакви намерения да скъсва изцяло с досегашните си творби, които я издигнаха от немотия до мултимилионно богатство, и ето, че на пазара се появиха „Приказките на барда Бийдъл”. Кратък сборник с пет детски приказки, уж написани в самия свят на книгите и дори с коментари от Албус Дъмбълдор. Така на практика се продължава започнатото с „Фантастични зверове и къде да ги открием” и „Куидичът през вековете” - две книги, издадени с напълно благотворителна кауза преди няколко години. Този път има малка разлика, обаче, намеренията са по-комерсиални, а първоначалният тираж наброява умопомрачителните три милиона и седемстотин хиляди бройки.

След появата си в „Хари Потър и даровете на смъртта” като важен сюжетен елемент, „Приказките...” за първи път се материализираха в реалността преди около година, когато Роулинг показа седем ръкописа, написани и илюстрирани от самата нея. Шест бидоха раздадени на близки и приятели, а последният, седми, стана най-скъпо продаденият модерен ръкопис в историята, след като - при първоначална цена от 30 000 паунда - бе продаден от Сотби за почти два милиона. Половин година по-късно, „разбирайки разочарованието на широката публика” от това, че няма да има възможност да се докосне до приказките, Роулинг и издателите й обявиха предстоящото масово тиражиране, което логично идва точно за коледно-новогодишните празници - компенсирайки разочарованието по отложения за лятото филм „Хари Потър и нечистокръвния принц”, и правейки намек към зараждащата се конкуренция, че британката все още е номер едно в детско-юношеската литература.

Индикациите за това какво да очакваме от книгата бяха леко противоречиви, защото авторката в свое интервю сподели, че една от приказките е инспирирана от Чосър - което щеше да означава, че тя продължава да се придържа към по-зрял стил на писане - докато издателите й и Амазон сравниха "Приказките на барда Бийдъл" с класическите детски приказки на Андерсен и братя Грим. В крайна сметка, някак си напреко на общата логика, но закономерно, предвид и други интервюта на Роулинг, по-прави се оказаха вторите, и след като британската писателка изпълни заканата си да напише книга за по-малки деца, оставаме в ситуация на изчакване до обявяването на следващия й проект.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4017 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.