Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джордан Белфърт: "Вълка от Уолстрийт" (ревю) - Джордан Белфърт, Биография, "The Wolf of Wall Street", Американска литература, Нови книги
Джордан Белфърт: "Вълка от Уолстрийт"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 16 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Титанични финансови афери, облечени в наркотици, леки жени и лукс, пред който Холивуд изглежда като анонимно предградие на беден провинциален град - изглежда като сюжет на ефектен криминален роман, но за Джордан Белфърт е начин на живот. И колкото и фантастично да звучи, автобиографичният разказ на човека, обърнал не само американската фондова борса, но и идеята за машинация с хастара навън, наистина е невероятен трилър. Още повече с това, че е реален от игла до конец.

Голяма част от чара на "Вълка от Уолстрийт" безспорно се дължи на естествеността му. За разлика от не една биографична книга, в своята собствена Белфърт не се впуска в дълги носталгични описания на произхода си от дребно американско семейство, детството си или първата училищна любов. Точно обратното - без излишно предисловие хвърля читателя си във въртележката, представляваща живота по най-високите върхове на хранителната пирамида, и не спира да го подхвърля из нея до самия финал.

С което пък на практика го прави още по-интересен в очите на последния. Освен охотния разказ за стремителния му възход до положението на голямата бяла финансова акула - и не по-малко шеметния срив, който го последва, с всичките му пикантни подробности - Джордан Белфърт му предоставя и прелюбопитен, откровен и напълно лишен от розови тонове вътрешен поглед върху ритуалната ексценстричност, съставляваща битието на онази малка група хора, в чиито ръце дългите редици нули по чековете са абсолютно нормално явление.

Но дори ако оставим всичко това настрана и се опитаме го погледнем като чисто художествена творба, "Вълка от Уолстрийст" пак остава роман, която би доставил удоволствие на не един любител на приятното четиво. Защото - отново колкото и невероятно да звучи - е изпълнен с толкова интрига и повратни моменти, редуващи се на бързи обороти, че човек може много бързо да забрави, че чете все пак автобиография, и просто да продължи да се забавлява.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (4) (3) 5937 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.