Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: eRepublik – да си поиграем на държавници (статия) - eRepublik, Multiplayer Social Net Game
eRepublik – да си поиграем на държавници

Автор: Константин Делчев, неделя, 11 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За разлика от ‘зомбиращите’ ММО-та, различните браузър-базирани игри имат един по-различен имидж като забавление за чиновници, студенти и други типове с целодневно висене на компютър. Те не изискват гигабайтови клиенти, доста често са походови, така че не отнемат и много време и като цяло са по-лесни за създаване, поради което повече независими разработчици могат да си позволят да направят такава. А то пък води до много голямо разнообразие на теми и идеи. Една от по-оригиналните такива е тази да се създаде симулация на политиката и неин автор са група програмисти от различни националности, с водещо румънско участие.

Най-голямия плюс на играта е, че всъщност човек сам си определя целите в нея – да се превърне в президент на държавата си, да стане водещ наемник (танк), за чиито услуги някое правителство дава огромни суми от хазната си, да създаде силна корпорация от фирми, способна да влияе на икономиката в международен мащаб, дори да се изживява като медиен магнат или демагог.

Основното, което човек може да прави ежедневно е да тренира в армията и да работи. Първото не е задължително, но е полезно и се практикува повсеместно. За второто, трябва да си намериш работодател – някой потребител вече създал компания в която има свободни работни места. Респективно, всеки персонаж разполага с четири показателя – Сила, Добив, Производство и Конструкции, по един за армията и за всеки тип бизнес. Самата работа или тренировка се осъществява посредством няколко въпроса в тривиа, от верните въпроси, в която се формира продуктивността или увеличението на силата. Е, с течение на времето те започват да се повтарят, поради което и разни хора са създали т.нар декодери, които директно дават отговорите – не е много легално да се ползват, но пък са публична тайна.

Тъй като в крайна сметка, тренирането и работата отнемат към пет минути на ден общо, възниква въпроса, какво друго може да се прави. Ами например да спестиш достатъчно и заедно с премиите от разни медали като „ударник” и „супер войник” да си основеш собствена фирма в някой регион с ресурси. При което пред теб се откриват цял нов арсенал от дейности – износ за други държави, договори за доставки с някой производител, или пък дори можеш да затвориш процеса, като сам преработваш произведените ресурси в друга фирма. Е, за това трябват малко инвестиции, но в еБългария БНБ е склонна да отпуска изгодни заеми.

Политическата игра е напълно друга история – основаването на партия или влизането в парламента ‘у нас’ е доста по-лесно от колкото изглежда, мандата трае един месец, а освен заплатата в злато, новоизлюпения депутат получава правото да предлага и гласува закони и международни споразумения. С което идват и неизбежните обвинения в рушвети, някои от които съвсем не са безпочвени. Така че ако ви влече...

Президентът има и по-голями правомощия – той нарежда офанзивите по време на война, както и оттеглянето от определени региони, но това са само официалните дейности, за които има бутончета. Отвъд тях структурата на държавата се оформя изцяло от играчите – съществуват фирми за ‘подаръци’ (предмети, вдигащи благосъстоянието на персонажа), които снабдяват безплатно младите играчи, фирми за оръжие, които не предават, а го държат за военновременен резерв, транспортни фирми, които подсигуряват мобилността на елитния отряд, включващ се в битки на различни съюзници...

Самата война се състои от поредица от битки, всяка от които – за определен регион. За да участваш, не е задължително да си в региона, а на територията на държава замесена в конфликта и щетата, която нанасяш на противника зависи отново от тривия, от моментното здраве/благосъстояние и от качеството на използваното оръжие. То играе по-скоро ролята на муниции и е за еднократна употреба. Битката, разбира се, коства доста здраве, но ако има качествена болница в региона може дори да излезеш на бонус, нещо което прави битките неочаквано жеално явление за редица играчи. Влез в армията, виж света, наслади се на военни придобивки...

В по-глобален мащаб, страната, която спечели битката взима региона с всички фирми на негова територия, което понякога кара държави да водят серия от войни и редица подмолни удари под формата на бунтове (и това го има) за единствен регион. Значима роля тук играят т.нар. танкове, най-силните войници, поддържащи здравето си на равнище с помощта на солидни количества от най-универсалния ресурс – златото.

По-миролюбивите играчи могат да потърсят развитие в журналистическото поприще. Създаването на вестник е сравнително евтино, а поради динамичните събития един журналист с правилната статия на правилното място може да създаде доста сериозен смут или обратно, много бързо да организира ‘народните маси’. Престрелките из пресата пък не отстъпват по ожесточеност на военните.
Така, изведнъж се оказва, че привидно бързата игра може да глътне изключително много време, ако човек се ‘зариби’ солидно по нея, но практиката показва, че можеш да си достатъчно успешен и с половин час, стига да си преценяваш ходовете.

Разбира се, картинката не е съвсем идилична, по бойната система на играта има какво да се пипа много, както и по възможните договорни отношения, но като цяло eRepublik е една чудесна занимавка за през работните паузи, така че ако имате малко празно компютърно време –пробвайте я, най-вероятно няма да съжалявате – http://www.erepublik.org


Допадна ли ви този материал? (11) (0) 4878 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.