Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Защо да си купуваме вестници? (статия) - Вестници, Забавно, Изобретения
Защо да си купуваме вестници?

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 22 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Замисляли ли сте се всъщност колко много приложения може да има стандартният вестник? Извън задължителното съдържание от нашумели новини, събития и заголени задници, освен обичайните бонуси като обяви, кръстословици и судоку и настрани от лесния ориентир коя дата сме днес, заветната хартийка, изкарана от печатницата с толкова много пот и къртовски труд, далеч не е приключила съществуването си в дома ви в края на деня. А то си е направо престъпление да метнете вестника в кошчето за боклук. Нали знаете какви проценти от амазонската джунгла изчезват само за да се поддържа тази индустрия.

С извинение или без извинение, но първото очевидно и популярно приложение е свързано с належащите нужди на населението и неспособността на производителите на тоалетна хартия да ги задоволят, както и да разпространят продукцията си дори по най-затънтените къмпинги и паланки. Тук функцията дори е двойна. Докато се облекчите, четете някой стар вестник - например от миналата година - и с носталгия си припомняте колко добър е бил любимият ви футболен отбор тогава. Някак неусетно, това ви предразполага и не осъзнавате какви приятни мигове на усамотение са тези. Разбира се, ако имате късмет, можете да попаднете на нещо наистина антикварно, като “Работническо дело” или “Правда”. Изискванията са разнообразни. Хартията например хем трябва да е по-мека, а не от списаниен тип, хем пък да не е много тънка и чуплива. Мастилото също е важно, хем да не цапа, хем да не предизвиква алергични реакции.

Домакините също има какво да намерят във вчерашните новини. Мазно петно върху покривката, същински кошмар. Затова ако ви се ядат шпроти, смело разпънете няколко слоя вестници и леката ви закуска ще заприлича на романтичен пикник. Внимателно трябва да се избират страниците обаче, за да няма сцени на насилие или снимки на популярни български певци от Костинброд, които да развалят апетита ви. Със същия успех вестникът се превръща в покривка на кухненската маса, на задния капак на колата или дори в луксозната хотелска стая, след което просто увивате остатъците и право на боклука.

А някои са стигнали дори по-дълбоко, и вместо покривка ежедневника се превръща направо в чиния. Странни хора са англичаните, но прясно изпържените, мазни картофки и панирана рибка, увити във вестник на фуния, изкушават. В България сме малко по-гнусливи, затова се ограничаваме до печен слънчоглед преди мачове - нали най-обичаме да люпим семки във врата на другарчето - или пък, ако ви свърши амбалажната хартия, съвсем спокойно можете да си увивате сланинката във вестник.

И ако продължавате да не вярвате, че вестниците намират широко приложение в кулинарията, то нека ви кажа колко хубави стават кюфтетата на вестник. Не само, че можете да ги използвате да си подпалите кладата за бъдещата жар, но с подходящ варел и намачкани на топка вестници можете директно да печете, на огън. Хартия отива доста, и трябва да внимавате за издайнически нюанси на цвета на пламъка - все пак мастило си е, химия - но пък вкусът става неповторим.

Като споменах покривка, да не забравяме колко незаменим е вестникът през зимата, когато влизате вкъщи с дебели, влажни и кални наслоявания между грайферите и докарвате инфаркт на..., ами на този, който чисти вкъщи. А колко е лесно, разпъвате някой по-дебел седмичник и след седмица, като се изхаби, просто го сменяте. Обувките кротко си съхнат отгоре му, а до черджето отдолу достигат съвсем дребни капчици. А попивателната способност на вестника ви спасява и ако нямате къде да си прострете чорапите и бельото. Ужасно е, казвам ви, за всеки живущ под наем - особено ако в кутийката, която може да си позволи, няма дори радиатори, на които да опъне праните гащи. Затуй на пода, върху вестник, с периодично обръщане и смяна на хартията, и след два дни сте готов.

В строителството също, когато се налага запълване на пространства, вестникът влиза в употреба. Доколко изолира не е важно, но знаете ли колко история е зазидана в къщата, в която живеете. А като ви задуха от дограмата, какво мислите, че ще подпъхвате. Разбира се че вестници, тези незаменими приятели на майстора. Нима си представяте строителната бригада на покрива, при ужасяващия августовски пек, ако не беше защитена от емблематичните островръхи шапки. Съчетанието от ракия по обяд, голо теме и интензивни слънчеви лъчи е направо рисково за здравето.

Но стига толкова, замислете се, с какво си пълните обувките, за да запазят формата си, в какво увивате яйцата, за да не ги изпочупите по пътя от село, с какво гоните нахалните мухи. Затова поклон пред гения на Йохан Каролус, що през 1605-та година дари на човечеството първия модерен вестник.


Допадна ли ви този материал? (11) (1) 4688 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.