Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Tale of Despereaux (2008) (ревю) - Робърт Стивънхаген, Сам Фел, Кейт ДиКамило, Уил МакРоб, Анимация, Приключенски, Дъстин Хофман, Ема У
The Tale of Despereaux (2008)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 22 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Легендата за Десперо (2008)

Нещо се случва с високобюджетните анимации. Станаха като уестърните, гангстерските филми, конвейрните екшъни или слабоумните осемдесетарски комедии - който не се е хванал, той не го е направил. Поплъзнаха като личинки, но пък "Легендата за Десперо" пада толкова ниско в класацията, че човек да го хване срам, ако е недоволствал по-рано.

След дълго и изтощително изследване се оказа, че настоящото е адаптация, при това по творение за 10-12 годишни. Сигурно. Ако приемем, че авторът/ката се е родил/а най-малко на трийсет, и не е виждал/а дете през живота си. И че десетгодишните са малоумни. Аз самият съм бил на подобна възраст преди близо двайсет години (малко е спорно наистина - някои твърдят обратното), но няма пък и чак толкова голямо значение. Това, което помня от любимите си приказки, а приказки обичам и до днес, е че те са прости, смислени и увлекателни. Сиреч става нещо, това нещо се развива и - естествено - те поучава. При Десперо нищо подобно обаче не се случва. Историите са най-малко три, и трите - безсмислени. Като от тази за дебилната домашна прислужница, и думата тук не е пресилена, напротив - омекотена - могат да те побият тръпки. Ако някой намери пък логиката на това плъхът на Дъстин Хофман да се обръща като фурнаджийска лопата между доброто поведение и гадориите, нека заповяда. Или защо мишокът на Матю Бродерик лети с уши? За което определено не помага кошмарния речетатив - како Сигорни, за някои от нас ще си останеш кака завинаги и те обичаме безрезервно! Но бъди така любезна да си дундуркаш Пришълчето вместо малките деца, и не ни нашепвай морал на уше. От сърце те моля...

Така е то. Нека се опитам все пак да ви преразкажа - без опасение за спойлери, и без това няма да хванете историята дето я няма. Плъхът Роскюро (Хофман) акостира в Меката на Супата, но без да иска пада в чинията на Кралицата, която умира (май) от разрив на сърцето. В тези първи пет минути филмчето е почти смешно, да подчертая, нищо че прилича подозрително на отпаднали сцени от "Рататуи". После Роскюро изчезва безследно от обектива - заедно със супата и плъховете, които са "забранени" - и в продължение на близо една трета от гигантските осемдесетина минути на филма се намираме в Земята на мишките, където учат малките мишлета да пищят при вида на нарисуван нож и да се възрадват до степен душевен оргазъм на нарисуваното сиренце. Без коментар. На този фон Земята на плъховете е почти красива по един гротесков начин - преди да се появи смехотворния котарак на верига.

И така роденият под щастлива звезда, с някаква генетично обусловена и нещо твърде нетипична смелост мишок с гигантски уши и малко телце Десперо (Бродерик) се изживява като своеобразна кръстоска между Рицаря на печалния образ и Батман - не че се разбира много добре защо, но пък успява да пребори някак вятърните мелници, Жокера и цялата пасмина зомбирани плъхове на квадрат. До невероятно идиотския финал, в който се намесва и по-рано появилия се дух ли, демон ли... прикрил протоплазма с диня, тиква, банани, чесън и разни мерудии, изглеждайки в резултат на което меко казано нелепо.

Струва ми се обаче че ми стига толкова повторен кошмар - едно е да го гледаш, друго е да си го припомняш. Би ми било безкрайно интересно за сметка на това да прочета книгата. Или май просто си запълвам заключението, та да стане на два реда?


Допадна ли ви този материал? (3) (3) 3680 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.