Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Kalisia – Cybion (2009) (ревю) - Блек метъл, Дет метъл, Индъстриъл метъл, Мелодичен дет метъл, Мелодичен прогресив, Прогресив метъл,
Kalisia – Cybion (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 23 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Kalisia – Cybion
Independent, 2009

Line up:

Brett Caldas-Lima : vocals, guitars, programming
Bruno Michel - guitars
Elodie Buchonnet - vocals, flute, saxophone
Thibaut Gerard - bass
Laurent Pouget - keyboards
Laurent Bendahan - drums

Guest musicians:

Angela Gossow (Arch Enemy)
Arjen Lucassen (Ayreon)
Paul Masvidal (Cynic)
Tom Maclean (To-Mera)
Andy Sneap (Sabbat)

Tracklist:

1. Introduction / Domination; 2. Reception / Translation; 3. Union / Construction; 4. Declaration / Revolution; 5. Division / Integration; 6. Fusion / Rebellion; 7. Violation / Condemnation; 8. Education / Deification; 9. Isolation / Liberation; 10. Destination / Alteration; 11. Damnation / Seclusion; 12. Illusion / Desperation; 13. Resolution / Protection; 14. Reconstruction / Intrusion; 15. Confrontation / Communication; 16. Activation / Production; 17. Confusion / Resurrection; 18. Realisation / Penetration; 19. Disconnection / Comprehension; 20. Salvation / Connection

Когато преди тринадесетина години излезе първото демо на Kalisia, спомням си, че доста хора, включително и аз, започнаха да сипят суперлативи и да предричат повече от светло бъдеще на бандата. Определения като „новия Dream Theater” се лееха от не една и две усти, включително на доста утвърдени имена измежду тези, които следят и анализират метъл сцената. И действително групата се отличаваше и блестеше със собствена светлина още тогава. Но после всичко потъна в забвение, албум така и не последва, докато през 2002 г. започнаха да се носят слухове, че аха-аха ще излезе да взриви музикалната сцена. И така година след година, докато пак ги забравихме.

Това си има и обяснение. „Cybion” е безкрайно концептуален, като колкото и да е нескромно сравнението, в това отношение прилича донякъде на четирите сезона на Вивалди. Естествената реакция на музикалните продуценти е, че подобна композиция, колкото и да е грандиозна в музикално отношение надали ще намери широк кръг слушатели. А колкото по-малко хора – толкова по-малко пари. И изведнъж новите величия на метъл сцената се оказват финансово неизгодни. И така се преминава към варианта сам-издат рекърдс. Който, както е известно, невинаги е най-лесният за изпълнение.

И докато се развива цялата история, страничните проекти се редят един след друг. Една година записване на китарите, една на вокалите, в трета пък се появяват клавирите и т.н. Сега освен да кажем нещо за крайния резултат, защото именно той е най-интересен. С една дума безкрайно е добър, като изключим един малък дефект. Нека започнем именно от него – ако не сте в подходящото настроение за фантастичната сага, която Kalisia ви поднася, може бързо да ви доскучее и последните песни да ви се сторят като мъчение. Ако обаче сте, техническият перфекционизъм, музиката и текстът, които кореспондират плътно помежду си, ще ви донесат безкрайно удоволствие.

Това е всъщност дефект, който всички изцяло концептуални тави имат, така че не мисля, че е коректно да им го връзваме кусур. Иначе без никакъв спор, бандата е постигнала забележителен синхрон между музика и текст, което дава допълнителен тласък на търсените емоции. Двете по някакъв начин резонират, давайки на слушателя по-пълно и богато възприятие. Слушал съм доста истории в музика, всъщност дори самото ми запознаване с метъла започна предимно с такива албуми, но толкова голяма пълнота и завършеност рядко се среща. С две думи - просто удивително. Но пък ако трябва да бъдем честни – тринадесет години са достатъчно време да изпипаш малко над час музика. Въпросът е дали ще чакаме още толкова за следващите час и нещо.

В музикално отношение Kalisia са безгрешни. В техническо отношение китарите впечатляват с цял букет стилове, които човек може да разпознае. Кореспондират си с барабаните по начин, който рядко се чува, като ударните далеч не се явяват фон, а играят доста основна роля. Което важи и за клавирите, допълващи музиката по перфектен начин. Вокалите са разнообразни, правят впечатление за музикална пиеса. Постановката им отговаря на текущата част от сагата и музикално играят важна роля в действието, което се развива пред... За малко да кажа пред очите ни и надали щеше да е далеч от истината, имайки предвид, че ако добавим един гигантски клип към целия албум, най-вероятно ще се получи ефекта на киното, само че в ноти.

Влиянията са толкова разнообразни, че човек би очаквал да се получи нищо повече от шум. Това обаче далеч не е така – успехът в преплитането на стиловете, подходите и дори есенцията на музиката на десетки банди е довел до уникален, но хармоничен звук, без нотка на усещане за турлюгювеч, каквото често виждаме при подобни опити. И за да пропуснем изреждането на пълния списък, който музикантите от Kalisia услужливо са ни поднесли в страницата си в MySpace, нека се концентрираме върху най-разпознаваемите. В „Cybion” можем да чуем нещичко от Dream Theater, Opeth, Cynic, като освен тях в се разпознават влияния от Death, Dimmu Borgir, Rush, Mekong Delta, Yes и дори великите Iron Maiden.

Ако трябва наистина с две думи да обобщя всичко, което се чува от високоговорителите, може би трябва да опиша тавата по следния начин – грандиозно начало, великолепен симфоничен финал и между тях една завладяваща сага. Единственият риск е да не успеете да изслушате всичко наведнъж, но ако сте в подходящото настроение, не само ще го направите, а и ще започнете отново отначало. И въпреки че не съм привърженик на точно този тип музика, бих казал, че ако имаше повече албуми като „Cybion”, последното твърдение щеше да придобие точно обратното значение.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 5123 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.