Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Tau ming chong (2007) (ревю) - Питър Чен, Жинли Гуо, Тим Нам Чум, Военни филми, Драма, Исторически филми, Анди Лау, Джет Ли, Жингле
Tau ming chong (2007)

Автор: Ангел Генчев, петък, 23 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Господарите на войната (2007)

Едно не може да им се отрече на китайците - научиха се да правят невероятно впечатляващи филми. А тази военно-историческа драма е забележителна с размаха си дори на фона на тяхното кино.

"Господарите на войната" връща зрителя към средата на XIX век и късните десетилетия на властването на последната династия на Китай - Куинг. През 1850 г., в неговите предели се разразява един от най-жестоките конфликти, познати от историята на човечеството, и със сигурност най-кървавият вътрешен такъв. Имперските войски влизат в безмилостен сблъсък с фанатизираната армия на християнския мистик Хонг Сиучуан, изтъкващ се като по-малък брат на Исус, самопровъзгласен управник на Небесното царство на Тайпинг (или Небесното царство на Великия мир), обхващащо немалка част от южните територии на страната. Военните действия продължават близо четиринадесет години, до 1864, а броят на жертвите надминава тридесет милиона. Събитията са известни и като Въстанието на Тайпинг, и имат своето немалко значение за последвалия упадък на имперската власт.

Сюжетът на филма обаче не е просто преглед на събитията. В центъра им се оказват оцелелият след тежка схватка - малко по случайност, малко чрез нехарактерна за кода на честта хитрост - имперски генерал Ма и неговите вречени братя, които повеждат своеобразна вендета срещу Тайпинг. Естествено, историята взема няколко обрата и е изпълнена с предателства, вражди и - някак неизбежно - романтика.

Цялата драма е поднесена от режисьора Питър Чен в обстановката на внушителни батални сцени. Наистина, за пушечно месо из масовките си ще да е имал на разположение целия китайски народ и бройките някак не са толкова учудващи, но за сметка на това хореографията е просто брилянтна - в което не може да няма пръст прословутата далекоизточна дисциплина. И докато дълбоко се съмнявам, че подобен резултат може да излезе от коя да е школа на западното кино, трябва да призная, че по изключение ме грабна не толкова самата история - въпреки своите достойнства - колкото нейното изпълнение.

Главната роля е поверена на Джет Ли, когото е най-малкото интересно да наблюдаваш извън присъщата му роля на абсолютен герой или абсолютен злодей и в кожата на съобразителен, макар и доста безмилостен персонаж. Партнират му ветераните и познати от не една или две далекоизточни ленти Анди Лау и Такеши Канеширо, докато дамската роля - тази на Лиан - се изпълнява от Жинглей Ху.

Не храня никакви съмнения, че "Господарите на войната" ще допадне както на любителите на исторически, така и на тези на военни филми - естествено с уговорката, че лентата все пак си остава китайскa, и някои от мотивите на главните действащи лица могат да се сторят малко особени на западния зрител. Но в крайна сметка, това е Китай от деветнадесети век и е в реда на нещата те да са точно такива.


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 4943 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.