Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Airmaster (статия) - Аниме
Airmaster

Автор: Amelia, понеделник, 20 септември 2004.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Корените на тази статия могат да се търсят в едни не чак толкова далечни дни, в които аз за пореден път се самоизнасилих емоционално. Тази странна дейност, която предпочитам да наричам душевен онанизъм и която е присъща само на човека, доста често ме е карала да се замисля.

Защо човечеството си причинява това? Защо ги има екстремните спортове? Защо хората гледат филми на ужасите? Защо обичат нещата, които карат емоциите да се взривяват? Проявления на това, което на моменти дори граничи с мазохизъм, има какви ли не. А и обяснения не липсват. Но каквато и да е причината, сигурно ще ме разберете. Защото навярно и на вас се е случвало след някоя определена книга или филм да се чувствате напълно разбити и опустошени. Не че въпросното нещо е било лошо. Съвсем напротив! Било е толкова добро, че ви е намазало по пода, тавана, стените, околните мебели и дори малки части от вас са попаднали у съседите. Накрая, след като всичко вече е свършило, у вас е останало единствено усещането, че сте изстискана дрипа, която не знае на кой свят е. И то трае известно време...

Но да си дойдем на думата. Това, което приведе мен в гореописаното състояние, в тези не чак толкова далечни дни, беше едно невероятно аниме, носещо заблуждаващо повърхностното заглавие Cowboy Bebop. Да, да, знам, че горе над тази статия пише Airmaster. Сега ще стигна и дотам. Та, 24 часа след края на Бибопа, аз все още страдах от силна пространствена неопределеност. Крайно некомфортно състояние. Затова реших да взема спешни мерки. Има една поговорка: “Клин клин избива” и, за щастие, се сетих за нея. Така, почти напосоки, дръпнах едно от аниметата, за които бях чела хубави думи във форума на anime.ludost.net. Не че нещо... В онзи момент КАКВОТО и да ми беше попаднало щях да го изям, само и само да спра да мисля за онова. Но пък сега наистина се радвам, че случих точно на Airmaster.

Първи епизод. Седя и гледам с празен поглед. Готова съм, ако историята е тъжна/тежка/философска да си прережа вените. Минават няколко минути... И ОТ КОЛОНКИТЕ НА КОМПЮТЪРА СЕ РАЗНАСЯ НЕЧОВЕШКИ КРЯСЪК, който ми действа точно като три кофи студена вода. Чакайте! Най-олигофренското тепърва предстои! Оказва се, че крясъкът принадлежи не на някое банши, не на някое чудовище, а на малко момиченце, гимназистче, което не може да си измъкне плюшка от едно от онези аквариумоподобни съоръжения с големите щипки. През цялото това време, нейните две дружки джиткат разпалено на близките електронни игри. Дават екрана на едната. Две сексапилни мацки се бъхтят с леко стряскащо ожесточение, докато крясъкът на онова детенце продължава да стапя ушната кал. Накрая едната забива другата в земята с немски суплекс ала Онизука и играта свършва. Е, в този момент вече знаех, че съм нацелила точното лекарство и се настроих психически за 27 епизода свежи изродии, които, разбира се, не закъсняха. Но да кажа все пак и за какво иде реч. Анимето е посветено на онази екстремна част от човечеството, която, поради липса на по-подходящо название, ще нарека “улични бойци” (street fighters). Главният герой всъщност е героиня. Казва се Маки и анимето се върти около постоянните й побоища с останалите файтъри (кой от кой по-откачен). Няма интриги, няма сапуни, няма лиготии (всъщност има, но те са гавра) – има тонове суперкачествен мариз и невероятно готин хумор. А битките са просто една разкошна оргия за окото. Или во кратце – много яко биткаджийско аниме, с най-ненормалните персонажи, които съм виждала някога. Ето по няколко думи и за тях. Тъй като всичките, без изключение, страдат от тежка липса на мозък, ще ги представям по следния начин:


Идиот # 1
Айкава Маки, Airmaster


Накратко

Виж още: Аниме [19]Значи, това е нашето момиче. Някога една от звездите по спортна гимнастика на земя, а сега – непобедимият и легендарен файтър Airmaster, когото всички искат да бият. Девойката е по-берсерк и от Гатс от Берсерк. Да не говорим, че и на размер го докарва. Ако не се бие, става апатична и започва да забравя. И е убийствено глупава. Неслучайно й викат бака Маки, въпреки че когато отпочне кютекът успява да демонстрира и прояви на най-висша нервна дейност. Оживява истински само в битка, а бойният й стил до голяма степен почива върху уменията й от гимнастиката. Страшен кеф е да я гледаш, просто! She flies! Напълно си заслужава прозвището Airmaster.

Идиоти #2,3,4,5

Четирите верни дружки на Маки.
От тях първите две – Такигава Ию и Кавамото Мичиру – не блестят с кой знае какви интересни прояви, така че можем преспокойно да не задълбаваме в тях.Третата (и моя персонална любимка) е Инуи Ренге. Е, точно на нея принадлежеше онзи крясък, за който говорех. Тя е едно много малко същество с най-чудовищния метаболизъм, който може да си представите. Постоянно е гладна и когато яде, ЯДЕ. Не е шега работа! Да я нахрани човек е почти мисия невъзможна, което е наистина лошо, като се има предвид, че тя започва да крещи, когато иска нещо. Жената, която я озвучава – Томоко Канеда – според мен ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да получи награда за тази си роля. Врещенето, което докарва, е просто гениално и сигурно извира от цялото й същество. ПОТРЕСАВАЩО! Макар и рядко, се случва Ренге да преяде. Тогава коремчето й става като топчица и ако я пипнеш по него, тя изкарва спагетки от носа си, които после си изсмърква обратно. Кавайй! Освен това притежава специални мистични умения и много ПАУА (т.е power).
Относно четвъртата персона... ами, тя се казва Наканотани Мина и аз искрено желая смъртта й.Представлява ужасяващо едрогърда, ужасяващо непохватна и ужасяващо припадничава девойка, която на всичкото отгоре е влюбена в Маки и е постоянно залепена за нея. Когато се затича, може да разплаче от ужас и най-закоравелия цицоман.Просто положението е много грозно. Ако не подозирах, че са я сложили, за да се гаврят с клишето “пищна мадама”, сигурно щях дори да поплюя по адрес на създателите.

Идиот #6
Сакияма Каори – САМА (!)
Таз клета женица се появява в трета серия. И в тази след нея. И в тази след нея. И в следващата... Абе накратко, така здраво се окопава в анимето, че просто до края няма епизод без нея. А е толкова лудааааа... Лелее... Когато среща Маки и СИЕ, тя е заета да се снима по бански за някакво модно списание. Точно така! Тя е модел. После Маки обира вниманието на фотографа, докато Мина-чан обира мъжките погледи и... за отмъщение Каори решава да победи Маки-Airmaster в двубой. Дебилна логика, но какво да се прави. Жената мрази да я пренебрегват. Оттам-насетне тя се втурва зрелищно изцъклена във всеки епизод, изпреварена само от могъщия си крясък «ЕАМАСТАААА!!!». И задължително, ако случайно не си изяде боя сама, става свидетел на това как Маки пребива някой друг и отчаяна от видяното зачезва нанякъде за още тренировки. До следващия епизод.

Идиот #7
Токита Шиноске
Хубавец, който от 5-годишен тренира тялото и духа си в бойните изкуства. Маки го опердашва набързо и той хлътва здраво по нея. Оттогава в главата му е само идеята да тренира, за да стане достойно силен за любимата. Малко ме разочарова този образ, защото след обещаващото начало не прави нищо интересно и май служи само като причина за инфантилни дрязги между Ию и Мичиру. За щастие се затрива нанякъде да тренира, преди да е опротивял съвсем.

Идиот #8
Сакамото Жулиета
(не се подлъгвайте по името)Е те такова животно нема! Индивидът е толкова уникален и откачен, че каквото и да напиша, само ще разваля представата за него. Но ще пробвам, де. Той е един от файтърите, които могат да контролират своето ки. Рита много и силно, и след като Маки го пребива, се влюбва безумно в нея. Имам предвид безумно. БЕ-ЗУМ-НО. Не знам дали ме разбирате. След епизода с битката им, той си прекарва времето в пиене на биричка с бъдещия си тъст, спорадични ритници по новопоявилите се опоненти, гледане с отнесен поглед през нещата и хората наоколо и чести и абсолютно несвързани с конкретната ситуация изблейвания на името на Маки. В такива моменти тя, милата, просто настръхва подсъзнателно, дори да е на другия край на града. Няма равен! Веднага се превърна във всеобщия любимец.

Идиоти #9, 10
Бащата на Маки, Сайки Широ и по-малката й сестра от друг негов брак, Сайки Миори

Сестричката се влачи насам-натам и издига в култ кака си. Не е интересна, въпреки че за възрастта си се побийва изключително добре. Татенцето е поредният готин ненормалник, а Маки се е появила в резултат на бурната му младост, когато е бил на 15. Виждаме го за първи път, когато Аirmaster-a отива при него след една злополучна среща с Идиот номер 8. Оказва се, че “дади” движи доджо и Маки ще проси помощта му, за да победи гореспоменатия. Тъй като кръвта вода не става, за очакване е, че и бащата ще страда от някаква форма на кретенизъм. Така си е! Ролята му не е кой знае колко важна (въпреки че ми е много любим образ) и май през по-голямата част от анимето той е някъде на чашка с Жулиета. Двамата доста си пасват :)

Идиоти #11, 12
Китаеда Кинжиро и Нагато


Ето тук нещата загрубяват. Или не. Стават по-нежни. Абе май и двете :) Кин-чан е безспорният победител в състезанието по персонално малоумие. В скалата за IQ името му фигурира непосредствено над латинското название на хлебната плесен. Лично аз го обожавам :) Той е гордият лидер на отрепническата формация “Тhe league of the black suited gentlemen” (или нещо от сорта) и е един от най-способните файтъри в анимето. Силата му се крие главно в ужасяващия му инат и смъртоносните тупаници, които раздава без оглед на място, време, пол и възраст на противника. Голям красавец и голям женомразец. И ето тук идва редът на Нагато. Той също е женомразец. Нещо повече, той е гей, влюбен до полуда в Кин-чан. За да го опази от хищните женски нокти, той дори се е сдобил със странни телесни изменения – свръхдълги и свръхсилни крайници. Самият процес на физическа модификация, разбира се, е показан на драгия зрител и се изразява в притаяване из околните храсталаци и скришно изблъскване с ръка или крак на долната женска твар, осмелила се да се доближи до любимия Кин-чан. Е как да не ти пораснат ръцете и краката при такива занимания? Изродийка! Ето ТАКЪВ шонен-ай обичам да гледам!

Идиоти #13, 14Луча-мастър и сестра му Шампагита Кай.
Луча е една от първите жертви на Airmaster-a. Представлява странен тип с маска на физиономията, склонен към философстване и алтруизъм. Сестра му е къде-къде по-интересна. След множество години, наситени с тренировки и опити да стигне брат си по сила, тя вече е намерила своята нишичка в живота – професионалния женски кеч. За кратко кривва по пътеката на уличния бой, докато се опитва да победи Маки. Битката й с Кин-чан е една от най-яките в анимето, защото и двамата са силни бойци, бая озорили Airmaster-а в миналото и изходът от този двубой наистина не подлежи на прогностика. Разкошна тупаница, казвам ви! Кай рулз!

Идиоти #15, 16
Тсукио и Рейчи
Те са двама от по-незначителните файтъри, които Маки прегазва още в първите серии, но продължават да се шляят из анимето и след това. Тсукио е голям сладур, който се има с Ренге и обича да си пилее парите в хранителни експерименти. Понеже навремето е разбивал уличната настилка с машина тип Канго, сега му е останала много интересна професионална деформация – той може при желание да предизвика тремор в ръцете си и по този начин просто да смели на кайма нещастния си противник. Рейчи е хлапе, което е развило собствен боен стил с колелото си. Освен това е лудо по Мина-чан, особено по онези досадно набиващи се в очи нейни части. Не е от най-интересните персонажи.

Идиот #17
Фукамичи
О, чудеса! Този е сравнително интелигентен. Занимава се с това да прави класации на какво ли не, като се почне от сладкарниците, та се стигне до уличните бойци. С него е свързана и главната интрига в анимето, в което дотогава всяка серия е горе-долу сама за себе си. Появата на непобедимото добиче Airmaster в съответните среди веднага води до големи размествания в класацията на файтърите и до нови все по-маниашки битки. Самият Фукамичи също е боец, но не участва в класацията, за разлика от брат си (който, подозирам, е срам за родата си).

Има още мноооого герои, всеки от които си има своята идиотийка и своите уникални способности. Особено файтърите на Фукамичи. Някои от тях се оказват наистина достойни противници на Airmaster. Но, за съжаление, по обективни причини ще ги пропусна. Който иска да ги види – да гледа анимето. Няма да съжалява.

Мангата
Мангата се издирва усилено. Слуховете донесоха, че анимето е само някаква нищожна част от нея. Хич няма да се учудя, като се сещам за леко разочароващия финал на сериала, който таман придоби някаква завръзка и взе, че свърши. Да видим. Може пък да ни огрее втори сезон? Дано, дано, дано, даноооо!!!OST

Музиката е хубава и ненатрапваща се. Не съм я запомнила с кой знае какво. Но началната (Japahari Net – Retsu no Matataki) и финалната (Maximum the Hormon – ROLLING 1000tOON) теми са АБСОЛЮТНО велики и откакто ги чух/видях за пръв път, си ги въртя постоянно (голямо мерси на Ivailosp, който ми ги намери). И двете са яко китарно джангърче с много зарибяваща мелодия, като второто избива и на пънкарийка. Радват душата и се връзват страхотно с цялата дивотия на анимето.

Ами, това е! Всъщност има още, но то е в сериала :) Гледайте го, гледайте го! Обещавам ви, че няма да ви обогати душевно с нищо, но пък за сметка на това ще си изкарате супер! Няма слаб епизод. Велико е! А после заедно ще обсъждаме все по-разрастващите се мащаби на Жулието-манията, която вече залива форумите с аватари и сигнатури, свързани с последния. Истинска лудница!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1936


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3974 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (38) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.