Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Замъците: Юсе - Замъкът на Спящата красавица (статия) - Архитектура, История, Франция, Шарл Перо
Замъците: Юсе - Замъкът на Спящата красавица

Поредици: Архитектурни шедьоври; Замъците

Автор: Илиана Т. Илиева - Дъбова, четвъртък, 29 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Имало едно време... Така започват много приказки. Сред тях и приказката за Спящата красавица, която, настигната от проклятието на злата орисница, потънала в стогодишен сън в своя замък.

Красива история, където, както в почти всички приказки, побеждава доброто, красавицата се събужда и заедно с нея всички обитатели на замъка... Но всъщност, имало ли е наистина замък? Имало ли е и Спяща красавица? Действително ли тя е събудена от смелия Принц с целувка?

На тези въпроси не можем да дадем отговор, но с един от тях – кой е замъкът на Спящата красавица, не е така. Дори знаем къде се намира. А ако някога имаме път, нарочно или случайно, към долината на река Лоара във Франция, можем и да го посетим.

Това е замъкът Юсе, който се разполага в южния край на голямата Шенонска гора. Според легендата, една сутрин, когато всички в замъка още спели, от гората излязъл странник. Обвитите в мъгла стени и високите кръгли кули, издигащи се към небето, градината, спускаща се към брега на река Ендра, тишината, легнала над това загадъчно място, развълнували пътника и го вдъхновили да създаде една от най-романтичните и обичани приказки от деца и възрастни – историята за Спящата красавица. Това се случило около 1696 година, а тайнственият странник бил не друг, а знаменитият Шарл Перо.

И никак не е чудно, че това е станало точно тук. Замъците в долината на река Лоара са разположени на територията на старите провинции Орлеан, Турен, Анжу и северната част на Бери. Областта повтаря извивките на реката, и притоците й окончателно определят облика на обширната и богата както на забележителности, така и на история територия. Привлекателността на лоарските замъците се дължи и на красивата природа, на гъстите гори, пълни с дивеч за кралския лов, на варовиковите райони, доставящи строителен материал за черквите и крепостите, на хълмовете, покрити с лозя. Тук почти всички селища и замъци (както в миналото, така и днес) предлагат свои собствени марки вина.

Историята, наистина, започва много по-рано от онова мъгливо утро, в което Шарл Перо съзрял за пръв път Юсе. Началото и се поставя през XV век, когато семейство Бюей издига на мястото на древната крепост нов замък. Старите постройки образували затворен квадрат с високи кръгли кули в ъглите. Антоан Бюей, женен за една от дъщерите на крал Шарл VII и неговата любима Агнеса Сорел (впрочем Агнеса Сорел е първата официална фаворитка във френската история), продал имението през 1485 г. на Жак д'Епине, церимониал-майстор на Луи XI и Шарл VIII. Жак д'Епине, заедно със сина си Антоан, построили западната пристройка и парадния вход с две кули в източното крило. Другият негов син, Шарл, и съпругата му, Лукреция дьо Пон, изпълнили завещанието на дворцовия сановник и построили на изток от замъка църква, която била осветена при техния наследник Рене. Църквата e изградена изцяло в готически стил – покрита е с четири свода с фризове. Само нейната украса – портал с пиластри, медальони, скулптурни украшения по фронтона и рамките, носят характерните следи от ренесансовото влияние. При Шарл и Лукреция била построена и ренесансовата фасада, както и западното крило във вътрешния двор.

През 1659 година имението било купено от маркиз Бернен дьо Валентене. Той направил голямо разширение на замъка, прибавяйки още три пристройки към имението. Купил и гората Шомон. За своя син маркизът построил крило в класически стил и преустроил градините, които се спускали терасовидно към брега на Ендра, приток на Лоара.

По-късно собственици на Юсе били херцог дьо Морбазон, мосю дьо Шалабр, херцогиня дьо ла Рошежаклин, която го предала на племеника си, граф дьо Блакас. Чиито потомци са собственици и до днес.

Замъкът е пристрояван многократно, но е запазено очарованието и загадъчността, които го обвиват като воал. Това вероятно е вдъхновило Шарл Перо да създаде прочутата история. Днес, посетителите на Юсе могат да видят в коридорите и залите застиналите фигури на дами и кавалери, облечени в изящни старинни костюми и готови да оживеят както в приказката...


Допадна ли ви този материал? (11) (2) 8599 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.