Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Исабел Алиенде: "Афродита" (ревю) - Исабел Алиенде, Кулинария, "Afrodita", Рецепти, Хумор, Южна Америка
Исабел Алиенде: "Афродита"

Автор: Ива Коевска, понеделник, 02 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Още с „Паула” Исабел Алиенде се превърна в един от съвременните автори, които харесвам. При това без да се числи към армията писатели, графоманстващи в областта на фентъзито и фантастиката. Ето защо, когато попаднах на нейната „Афродита” в университетската книжарница, не се колебах дълго трябва ли да бръкна в портфейла си.

Изненадващо „Афродита” не е типичната Алиенде, в смисъла на четиво с биографичен привкус и потънало в южноамериканска омая. По отношение на стила и хумора обаче едва ли ще сбъркате кой е създал текстовете в книгата. А тя не е роман, не е сюжетно цяло, обединено около нишката на мисълта на авторката. Това е сборник „Приказки, рецепти и афродизиаци”, приятно изпъстрен с хумора и размишленията на южноамериканската писателка. Различната (и приятната) изненада са всъщност илюстрациите.

Оригиналното заглавие на „Афродита” в превод би било „Мемоари на сетивата”. И книгата е точно това. В нея не липсват биографични бележки – от познатия мотив за бабата на писателката до историята с морските таралежи, грубите ръце на рибаря и малкото момиченце. Има го и типичния горчиво-сладък хумор, който прехвърля ту от смях до малко по-дълбоки философски размишления. Като започнете от причините броколито да не присъства в нито една рецепта и стигнете до откровението, че: „Всъщност никоя жена не се интересува от това, което и казват мъжете, а от това, което и нашепват.”

„Афродита” не е учебник за любов, нито е модерната „Камасутра” на Ким Катрал. Ако обаче ви се иска да научите нещо повече за афродизиаците в историческо отношение и по линия на практическото им приложение днес, Исабел Алиенде се е постарала да поднесе засищащо блюдо на сребърен поднос. И за капак ви е подготвила достатъчно страници с екзотични и не чак толкова рецепти, които разпалват въображението. Защото удоволствието от храненето и секса са неразривно свързани. Поне според „Афродита”.

--
За повече информация от страницата на издателство "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 6187 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.