Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Красавицата и Звярът: М&М, D&D и т.н. (статия) - Биография, Изкуство, Художници
Красавицата и Звярът: М&М, D&D и т.н.

Автор: Михаил Георгиев, понеделник, 20 септември 2004.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

“Той посегна с могъщата си десница за още по-могъщия си меч...” Мдаа, познато, като че ли...
“Заоблената й натежала гръд развълнувано се вдигаше...” Също познато, май?
“Зад него се чу тежко дишане. Той се обърна и видя неизразимо злобната физиономия на чудовище, сякаш излязло от нечий кошмар...”


Толкова често сме го чели, че вече имаме и описание...

Това, което обединява всички тези книги, са кориците. Всички сме ги виждали – мускулест мъжага, който с едната ръка подкрепя мадама, която трудно би могла да запази равновесие, а с другата се бие с 2 – 10 чудовища. Най-известният художник на такива картини е Борис Валехо.

Борис Валехо (Boris Vallejo) е роден в Лима, Перу, през 1941 г. в семейството на известен адвокат. От невръстна възраст започва да проявява интерес към изкуството и музиката (изучавал цигулка 7 години). В продължение на 2 години посещава подготвителни курсове по анатомия, които в последствие се оказват много добра инвестиция. С подкрепата на приятелите си се записва в катедрата “Графично изкуство” на перуанската Escuela Nacional de Bellas Artes (Национална школа по изящни изкуства), откъдето получава 5-годишна стипендия, а също така и златен медал за отлични постижения.

На 16 години получава предложение да учи във Флоренция, но отказва. Междувременно работи в перуанския клон на McCann Erisckson, голяма рекламна компания.

С много увереност в собствените си сили, през 1964 Валехо еднопосочен самолетен билет и пристига в Ню Йорк с един куфар дрехи, 80$ в джоба и портфолио с произведенията си, без да знае английски. С помощта на неколцина други перуански имигранти бързо си намира работа в рекламния отдел на попечителски фонд в Хартфорд, Кънектикът (за феновете на Зелазни – има дори разказ “Машината от Хартфорд Сентър”), а по-късно бива прехвърлен в Ню-йоркския офис на компанията.

Следва една година работа в малка рекламна агенция, където Валехо рисува тенджери, тигани, хладилници, играчки и т.н.

Вдъхновен от мускулестите мъжаги и надарените жени на Франк Фразета (Frank Frazetta), един ден Борис си купува платно и маслени бои и нарисува могъщ воин, сражаващ се с чудовище от гръцката митология. Продава тази картина на Warren Publications, която се появява по-късно на корицата на Eerie Comics.

От този ден кариерата му се оказва предрешена. Започват да го търсят като илюстратор на корици за книги, обложки на албуми и филмови плакати. От 1981 г. редовно издава календари със собствените си произведения.

Характерно за стила на Валехо е, че фона обикновено е скициран много схематично, ако въобще го има – обикновено се състои от размазани очертания или разноцветни пушеци. Фоновете са продукт на въображението, докато хората, облеклото и не-фантастичните животни са предадени с почти фотографска точност. Корените на тези особености са в техническите изисквания по отношение на коричните илюстрации – горната част на картината трябва да е празна, за да може да се вмести заглавието, издателя и евентуално малко реклама. Поради това “историята” е съсредоточена в долните 2/3 от картината.

Друга особеност, която влияе върху стила на Валехо е, че всеки значим детайл трябва да бъде видим дори и на много малка корица – познахте, отново изисквания на капитала.

В момента Валехо е щастливо женен (за втори път) за илюстраторката Джули Бел (Julie Bell), има син Дориан, който (учудващо...) е илюстратор, и дъщеря Мая, която е фотограф.

Официалният му сайт е http://www.borisjulie.com, но по скромното ми мнение, не си заслужава. За по-обстойно запознаване бих препоръчал http://vallejo.ural.net (добре, че са братушките) и http://hebuss.free.fr – е, и от французите трябва да има някаква полза, нали? (Освен тези два сайта, изкуството на Валехо може да се намери практически във всяка колекция от подобни картини, достъпна из електронното пространство.)

Както се вижда, Борис Валехо е и радетел за физическа чистота – тази картина се нарича “Сапун” (“Soap”). Голяма част от хората отбелязват колко са реалистични мехурчетата...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1950


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 7713 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:

Defense Grid: The Awakening
Knowing (2009)
Korpiklaani - Karkelo (2009)
Skyclad - In The... All Together (2009)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.