Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Банско, световна купа (статия) - Алпийски ски, Банско, Световнa купа 2009, Спускане, Австрия, Андреа Фишбахер, Италия, Линдзи Вон, На
Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Банско, световна купа

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 27 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Наистина съм адски впечатлен от първото спускане за световната купа в Банско. За страна без традиции в организацията на състезания от подобен ранг, като изключим стартовете в Боровец още по времето на Попангелов, всичко бе повече от добре, даже направо отлично. Абсолютно по никакъв начин не можеше човек да различи този старт от онези в големите и утвърдени зимни курорти. Даже ако си спомним в Швейцария миналата година какъв хаос бе настъпил, бих казал, че ако има някакви различия те бяха изцяло в положителна посока.

Страхотна публика - малко се притеснявах, че ще е малко или пък ще покаже от онези нелицеприятни балкански страсти, но такова нещо просто нямаше. Състезателките от световния елит можеха спокойно да се чувстват като у дома си – такава подкрепа, радост, направо празник бе всяка финиширала. Абсолютно нетипично и много приятно. Изобщо, нашето си българско гостоприемство личеше по толкова добър начин, че без съмнение тези, които се чудят къде да прекарат следващата си зимна ваканция, ще включат в размислите си и Банско.

Честно да си го кажем – това е най-големият плюс. Световната купа се излъчва по цял свят, името на курорта влиза във всички спортни емисии и вестници, и няма по-голяма реклама. От друга страна, Стефан Георгиев надали през кариерата си се е пускал толкова пъти на спускане като тренировка, а стартът в Банско му даде тази възможност. Допълнителните тренировки винаги са ценни. Така че плюсове – много, още повече че има всички изгледи да видим скоро и мъжете, защото наистина всичко беше на топ ниво.

Сега, да кажем нещо повече и за самото състезание. Пистата беше изключително трудна, заледена дори повече от нормалното за Световната купа, като спокойно можеше човек да се спусне по нея и на кънки. Което направи условията за всички абсолютно изравнени, с изключение на видимостта, която падна в един момент, но няма как да контролираш времето. Имаше и бързи, отворени участъци, и по-технични, почти като за гигантски слалом, което е може би една от най-нетипичните комбинации. Ако на световното първенство бяха странни, то тук изненадаха момичетата напълно.

Но от световната ски федерация гледат след падането на Дани Албрехт да редят по-затворено скоростните трасета, защото наистина това е спорт, а не самоубийствено занимание. Така че, каквито и оплаквания да има по този параграф - те са неоправдани, още повече че профилът на пистата позволяваше и къде-къде по-отворена линия на състезанието, което видяхме на европейската купа. Всичко това обясни и големите разлики. Още преди старта беше ясно, че има три или четири момичета, които могат да се преборят с Бъндерица, а останалите просто ще попълват списъка на финиширалите. Това се и случи.

И така, с пети стартов номер Фабиен Сутер (Швейц) направи феноменалното спускане – технична в участъците изискващи добро завиване и бърза, където се търси скорост. И отвя конкуренцията с повече от секунда. А тя далеч не бе малка. Втора остана Андреа Фишбахер (Авт), която и на двете тренировки показа феноменално каране и беше повече от фаворит, а третото място си поделиха Линдзи Вон (САЩ) и Надя Фанкини (Ита). И двете малко изненадващо намериха място на подиума. Американката и водачка с повече от триста точки за голямата световна купа падна на тренировката много лошо, получи болки, но въпреки това успя да извади скоростта, която приляга на безспорната господарка на скоростните дисциплини през този сезон.

И това действително е много трудно, особено когато има падане на самия старт на тренировката, какъвто беше случаят с нея. Защото просто не си се запознал добре с трасето. Резултатите на Надя Фанкини пък не предполагаха нещо по-особено, но все пак изненадата е налице. Двойната сребърна медалистка от световното във Франция Лара Гуд (Швейц) остана пета, което на фона на наистина лошото каране до втората контрола си е истинско постижение и поредно доказателство, че седемнадесет годишната швейцарка има адски много потенциал. И шесто място за Словения в лицето на Тина Мазе, която кара много добре в техничната част и напълно си заслужи позицията.

Десетката бе допълнена от Марион Ролан (Фра), Франзи Ауфденблатен (Авт), Мари-Арвие Маршан (Фра) и Даниела Мерингети (Ита). Французойките отново демонстрираха добра форма, доказвайки, че среброто на Мари от световното не трябва да се приема като чак такава изненада, а Австрия с второто и осмо място изглежда като да се завръща малко по-малко към известната си форма.

Изненадите. Като основна бих отбелязал изключително слабото каране на Ингрид Жакомо (Фра), която остана на цели седем секунди от лидерката. Но това само може да потвърди думите ми, че трасето бе наистина зверски трудно. Само на секунда и малко след нея се нареди нашата Мария Киркова, което за жалост и отреди последното място. Но потенциал има. Гледайки спусканията на фаворитките си мислех, че драгалевката може дори да не завърши, а ако го направи ще е само с предпазливо каране. Напротив – демонстрира ни добри познания на тема как се кара спускане, въпреки че и е едва второто за сезона, така че можем да се надяваме, че сега, когато имаме и условията, ще можем да видим нещо малко повече. Някое влизане в тридесетицата например, защото със самия факт, че се пусна, Мария доказа, че е много мъжко момиче.

Голямо шоу на родна територия само две седмици преди финала на световната купа. Просто няма как да го изпуснеш. Наистина се надявам и догодина, както и по-натам, отново да се насладим на това изживяване, което е наистина нещо специално. Е, надявам се освен да поставяме стандарти в организационно отношение да покажем и малко повече на пистата, но дори така адреналинът от подобно събитие е достатъчен, че да накара и най-незаинтересования от алпийските ски да залепи поглед поне на малкия екран. А още по-добре - да иде на място.


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 4152 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.