Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Банско, световна купа жени (Супер Г) и Крайнска гора, световна купа мъже (слалом) (статия) - Алпийски ски, Банско, Крайнска гора, Световнa купа 2009, Слалом, Супер Г, България, Германия, Джулиа
Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Банско, световна купа жени (Супер Г) и Крайнска гора, световна купа мъже (слалом)

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 01 март 2009.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Празникът в Банско продължи със Супер Г. Няма да се повтарям по отношение на организацията, пистата и т.н. Само ще кажа, че този път трасето бе малко по-отворено, малко по-леко за каране и включваше реално само един капан. Така че удоволствието от събитието без съмнение този път е стигнало в абсолютно пълната си степен и до състезателките, което личеше и от отзивите след финала. Всъщност, изказванията бяха доста положителни и от страна на световната ски федерация, което дава надежди, че вече включения в календара за 2011 година старт при мъжете ще бъде потвърден. Дано наистина, защото след третия ден в Банско можем да кажем, че организаторите го заслужиха в най-пълна степен.

Победителка стана Линдзи Вон (САЩ), която демонстрира супер класата, която всички знаем, че има, по един наистина перфектен начин. И петдесетте стотни аванс пред втората дойдоха като доказателство за това. Малко по-предпазлива в началото, американката бързо влезе в ритъм и финалната и част бе повече от смазваща. Така че можем да кажем, че почти сигурната вече нова стара носителка на големия кристален глобус го заслужаваше най-много.

Надя Фанкини (Ита) със сравнително слабото си каране и седмото си място отстъпи водачеството при малката купа в дисциплината на победителката от първото спускане Фабиен Сутер (Швейц). Швейцарката показа, че е наистина в страхотна форма този уикенд, като трите подиума са великолепна демонстрация на това. А когато Линдзи демонстрира тази си форма е адски трудно да я биеш, така че второто място си е истински успех. Друг е въпросът, че петнадесетте точки преднина за малкия кристален глобус в Супер Г са напълно стопими от летящата американка, но да водиш в дисциплината само един старт преди края на сезона показва, че си наистина добър - каквото и да стане накрая.

Трета се нареди любимката на публиката Тина Мазе, която израсна изключително много през този сезон. Спомняме си как доскоро словенката караше почти само гигантски слалом, а ето сега я виждаме в челото на три състезания при скоростния ешелон. Една наистина приятна изненада, още повече че Тина освен голяма спортистка е и изключително симпатична ведра жена, което е и едно от обясненията за наистина горещата подкрепа от препълнените до пръсване в неделния ден трибуни на пистата Бъндерица.

Най сетне видяхме и истинската Ингрид Жакомо (Фра), която ни показа защо смятахме задните и класирания за изненада – защото го може. И четвъртото място и приляга много повече от опашката на класирането. Страхотно каране, без видими грешки и резонен резултат. Натам десетката попълниха Франци Ауфденблатен (Швейц), с равно време с нея, претендентката за големия кристален глобус Мария Рийш (Гер) и голямото разочарование на днешния ден – Надя Фанкини (Ита).

Италианката бе просто прекалено предпазлива. Но дори това можеше да и донесе едно малко по-предно класиране, ако в един момент пасивността и не я извади малко извън линията на доброто спускане и не я принуди да се подпре с ръка на снега. Нещо, което винаги коства много време. Все пак е наистина жалко, защото показа през целия сезон, че е класа в дисциплината, а съвсем в края му почти се лиши от шансове да триумфира в нея. Сега може само да се надява на челно класиране и отпадания или кошмарно каране на Фабиен Сутер и Линдзи Вон в Оре, Швеция.

Победителката от вчера и втора в първото спускане – Андреа Фишбахер (Авт), доказа че е добра в скоростните дисциплини, но все пак Супер Г не е нейната. По-лошият резултат в нея, за разлика от прекрасните и класирания в спусканията, като че ли беше очакван, така че тук няма изненада. Все пак добро каране, само с едно две замитания, които и костваха повечето време. Следва сънародничката и Реджина Мадер, която както обикновено показа стабилно каране, но без особен блясък. Все пак отбеляза най-доброто си класиране в световната купа през сезона.

И десета остана легендата в алпийските ски, вечно недоволната, но адски симпатична на публиката шведка Аня Першон. Най-сетне видяхме едно каране изпълнено с настроение, въпреки неточностите, които я извадиха назад в класирането. Дано продължи в същия дух, защото иначе просто не е тя, а блясъка само отпреди два сезона и отиваше далеч по-добре. Без идея намек за теглото, естествено.

Ренате Гьотчел показа добрата си техника в скоростните дисциплини и бе истинско удоволствие да се наслади човек на прилично каране от страна на кралицата на скоростта в белия керван. Изненадващо обаче новата звезда на алпийските ски и швейцарския национален отбор – Лара Гуд, направи ужасяващо каране и се класира едва двадесет и седма. Презентацийки на ски, повечко веселба и така е. Все пак не можем да виним едно седемнадесетгодишно момиче, че иска да се забавлява. Още повече, че това е единичен случай, а не правило.

Нашата Мария Киркова слезе последна, но никой не е очаквал нещо повече от нея след толкова малко тренировки и практически нулев опит не само в дисциплината, но и в световната купа като цяло. Все пак демонстрира каране без видими грешки и ако продължава да тренира, ако федерацията и дава повече шансове и подкрепа без съмнение ще изпълни заканата си да подобри представянето си. Личеше си огромното и желание и тъгата, че не успя да зарадва публиката, което е гаранция, че ще се бори, ако има шанс. А иначе хората около пистата и се радваха като че е взела победа, така че наистина трябва да отбележим за пореден път страхотната атмосфера.

Интересно бе и в мъжкия слалом в Крайнска гора (Словения), където по странно решение участваме отново с един състезател – Килиан Албрехт. Въпросът е защо имаме едно неизползвано място? Ако искаме някой да пробие, то това не става със седене в коментаторската кабинка, където да шлайфа уменията си в това отношение – става със стартове. И е прав Стефан Георгиев да негодува, че има повече участия зад микрофона, отколкото в световната купа, при положение че стои незапълнено онова второ място за което споменахме. Колкото и да е, с едно-две участия няма начин да подобриш представянето си.

Хайде да не е Стефан, друг да е – не липсват перспективни младежи, които да могат за няколко сезона да се позакрепят в елита. Необяснимо поведение от страна на федерацията, което не за първи път коментираме, ако си спомняте анализа покрай участието на Натко Зрънчич-Дим на световното първенство. Там споменахме, че лека по лека хърватина прогресира именно защото е постоянно в стартовете за купата. Въпреки че далеч не блести с натуралния талант на сънародника си Ивица Костелич, например.

Та какво стана в Крайнска гора? Перфектно трасе, което се запази идеално за състезание през цялото време. Това резултира в минимални разлики от под две секунди между първия и тридесетия и наистина оспорвано съревнование между най-добрите слаломисти. Жан Батист кара зле първия манш и още по-зле втория, като с последното си място може спокойно да започне да свиква с мисълта, че за втори пореден сезон малка, голяма и всякакви купи отлитат в друга посока.

Страхотен Жулиен Лизеру обаче, който явно демонстрира амбиция да се превърне в топ-надеждата на Франция. Първото място наистина му прилягаше след демонстрираното на пистата. Втори, малко изненадващо, стана Джулиано Рацоли (Ита) а трети се нареди, след като показа онова, което бяхме свикнали да виждаме от него, Феликс Нойройтер (Гер). Наистина е приятно, че немецът си възвръща формата, все пак е слаломист, който е удоволствие да наблюдаваш, и е тъжно да виждаш лошо каране от него.

Следват машината за точки Бени Райх (Авт), специалистът в слалома Марио Мат (Авт) и шведската надежда Матиас Хардин. Шести с равно време с Хардин се нареди Манфред Прангер, който с тази си позиция затвърждава добрите си класирания.

По-приятна обаче е новината за двадесетото място на Килиан Албрехт (Бъл), който във втория манш даде едва тринадесет стотни по-слабо време от победителя. А да влезеш в тридесетте при тази жестока конкуренция пък си е направо подвиг и доказателство, че Килиан има място сред най-добрите. Дано продължи така и дано следващия сезон не му натежат още повече годините, защото да видиш България сред тридесетте, да видиш българин на тридесет и трето място в генералното класиране в дисциплината, е наистина приятно и уникално изживяване за всички любители на алпийските ски.

Изобщо старт в Банско, точки за Албрехт, това е качествено ново изживяване за всеки запленен от белите спортове фен. Нещо, което от времето на Петър Попангелов насам не сме виждали. Надеждите са тези емоции не само да се запазят, ами да станат дори повече. Защото си мисля, че го заслужаваме. Федерацията започна да работи добре, само трябва да изчисти и последните недомислия и смятам, че мечтата за нещо повече в ските може да се превърне във факт. Но докато странни решения като неучастие с пълен състав за световна купа са налице, определено няма да стане. Така че и поздравления и критика, с най-добри чувства и пожелание за още повече естествено.

И така завърши лудия уикенд за българския ски почитател. Остават броени дни до края на сезона. В женските ски като че ли всичко е решено, в мъжката интрига се запазва. Така че без съмнение ни очакват още емоции покрай белия спорт. А догодина – колкото повече, толкова повече. Поне така се надяваме.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4066 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.