Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Seven Pounds (2008) (ревю) - Габриеле Мучино, Грант Ниепорте, Драма, Бари Пепър, Джо Нунес, Елпидиа Карийо, Майкъл Ийли, Робин Ли
Seven Pounds (2008)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 02 март 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Седем души (2008)

Нетипична интерпретация на старата притча за добрия самарянин - това е първото нещо, към което ми хрумва да приравня последния филм на Уил Смит, макар че струва ми се няма да е достатъчно. Без съмнение, "Седем души" е особена за проследяване лента, но за сметка на това от високо качество, и успее ли да те заинтригува в началото, буквално те поглъща.

Започвам с подобна малко нетипична уводна част, тъй като филмът е конструиран по доста странна схема, и всъщност този момент е изключително ключов. Стартовите кадри са меко казано озадачаващи, а действието продължава да бъде фрагментирано през голяма част от течението му, подхвърляйки късчета от нещо като странен калейдоскоп, който се сглабя в картина, а в следващия миг - променя изцяло пред очите на зрителя.

Във фокуса му, разбира се, е главното действащо лице, в чиято роля се превъплъщава Уил Смит. Неговата същност, при това не само мотивите, а и личността му, обаче, продължително време остават загадка. Нещо повече, съдържанието на отделни сцени, на някои кадри, смисълът на част от неговите действия и контекста на дадени реплики на пръв поглед си противоречат, и изграденият му минути по-рано половинчат образ отново частично се разпада.

В крайна сметка, едно нещо се подразбира рано или късно, и това е желанието да извърши някакво добро дело - или дела - което явно е движещ фактор за странното му поведение. Но за събирането на целия пъзел е нужно време. И по този начин протичат почти целите "Седем души", държейки наблюдателя под напрежение и в известно недоумение, изненадвайки го на практика до финалната развръзка.

Може би известна светлина хвърля все пак оригиналното му заглавие - "Seven Pounds", ако се направи паралел с Шекспир и неговия прословут фунт плът, който отдавна се е превърнал в идиом, тясно свързан с дълга и дължимото, и за разлика от българския превод в един момент намира доста логична взаимовръзка със случващото се на екрана. От друга страна, паралели могат да се направят и със седемте добродетели или смъртни гряха, но това също подлежи на интерпретация.

В техническо отношение също няма много какво специално да допълня. Сценарият, както стана дума, е повече от специфичен, и спрямо него режисьорската и актьорската работа са свършени перфектно - самият Смит прави великолепна роля, подпомаган където е нужно от основната си партньорка в лицето на Розарио Доусън, както и от малко или повече по-второстепенните персонажи, сред чиито изпълнители изпъкват Уди Харелсън, Майкъл Ийли и Джо Нунес. Особено приятно впечатление прави и внимателно подбрания саундтрак, и макар че веднъж или дваж има малко излишно разтеглени моменти с негово участие, цялото темпо е доста равномерно - без твърде напрегнати или мудни участъци.

При всичките тези особености няма спор, че лентата може да предизвика доста различна реакция - от шедьовър до някакво усещане за празнота и в никакъв случай не бих искал да натрапвам мнението си. Но, струва ми се, на сериозния кинолюбител "Седем души" ще достави истинско удоволствие - стига, разбира се, да не го прогони от киносалона до двадесетата си минута.


Допадна ли ви този материал? (10) (0) 4956 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.