Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Lunatica - New Shores (2009) (ревю) - Метъл, Симфоничен метъл, Lunatica, Нови албуми
Lunatica - New Shores (2009)

Автор: Ангел Генчев, петък, 06 март 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Lunatica - New Shores
2009, Napalm Records

Line-up:
- Andrea Dätwyler - vocals
- Sandro D'Incau - guitars
- Marc Torretti - guitars
- Emilio "MG" Barrantes - bass
- Alex Seiberl - keyboards
- Ronnie Wolf - drums

Tracklist:
1. New Shores; 2. Two Dreamers; 3. How Did It Come to This; 4. The Incredibles; 5. My Hardest Walk; 6. Farewell My Love; 7. The Chosen Ones; 8. Heart of a Lion; 9. Into the Dissonance; 10. Winds of Heaven; 11. The Day the Falcon Dies

Стане ли дума за симфоничен метъл с женски вокали, на момента си представям Найтуиш. И то не защото съм им чак толкова заклет до гроб почитател - по-скоро поради това, че след тях тръгна цяла вълна от подобни групи, по-стойностни или по-незабележими. Но така или иначе, въпросът не е да си говорим за музикалните моди. Важното в случая е, че швейцарците от Lunatica са не само приятна за слушане, но и донякъде отличаваща се сред цялото това множество формация.

Групата всъщност съвсем не е нова. Формирана е още през 1998 г., като "New Shores" е четвъртият и студиен албум, и се радва на доста широка популярност на родна земя и добри постижения в местните класации. Определя се като мелодичен симфоничен метъл, към което обаче би трябвало да подходим с известни забележки - и може би по-любопитното е, че именно заради тях Lunatica звучат достатъчно собствено.

За последното има няколко причини. В музиката на швейцарската банда видимо преобладават клавирите, което може би е малко странно на фона на дуото китари, като при това те са във вид по-лек от обичайните готик-забежки. До известна степен същото важи и за вокалите. Гласът на вокалистката е мелодичен и нежен, както може да се очаква, но отсъстват пределно разпространените сред подобни групи мощни негови включвания, особено на припевите. Колкото до китарите и баса, въпреки кратките сола в някои от парчетата, на тях е оставена основно ритмичната секция, независимо дали са дистортнати, акустични или пък смесени на места.

Цялостният резултат от това е доста интересен като звук, в допълнение към което единадесетте парчета имат прилично разнообразно звучене - на места отърквайки границите на метъла въобще, в посока рок и дори малко поп. Последното особено важи за четирите балади - "Farewell My Love", "Heart of a Lion", "Winds of Heaven" и "How Did it Come to This". В следствие на това има известен шанс албумът да не допадне напълно на любителя на наложената практика в жанра, но от друга страна той има какво да предложи и на него.

В резюме, без да претендира да бъде невероятно постижение в своята област, "New Shores" на Lunatica може да предложи доста приятно изживяване на търсачите на музикално разнообразие. Нещо повече - със спокойното си и атмосферично звучене е подходящ дори за фонова музика, което в крайна сметка също е своеобразно достойнство.


Допадна ли ви този материал? (12) (0) 3205 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (18) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.