Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Колко е важно да бъдеш сериозен” на сцената на театър "Българска армия" (ревю) - Красимир Спасов, Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева - Нети, Веселин Ранков, Вълчо Камарашев, Ге
"Колко е важно да бъдеш сериозен” на сцената на театър "Българска армия"

Автор: Димитър Грозданов, вторник, 10 март 2009.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На един от най-хубавите празници в годината – Осми март - заедно с любимата решихме да посетим театър „Българска армия” и по-специално постановката „Колко е важно да бъдеш сериозен” по Оскар Уайлд. Още на входа на сградата ни посрещна наистина ведро настроение - множество забавляващи се кавалери и дами с букети, смях и гълчава. И трябва да отдадем чест на постановката и на организацията на Армията, че с абсолютно нищо не развалиха тази атмосфера, а тъкмо напротив – на финала всички бяха с повишен градус на веселие.

За онези, които не са ходил в този театър, можем да споменем, че голямата му зала всъщност не е толкова голяма, но за сметка на това е изключително кокетна, удобна и отворена – без „слепи” ъгли или „мъртви” места. Сцената е обширна и всичко се вижда прекрасно дори от втори балкон. Та в тази обстановка се настанихме удобно и зачакахме мистичното затъмняване на светлините, събитие, което се случи малко след 16.00 часа.

„Колко е важно да бъдеш сериозен”, като тук изрично ще спомена оригиналното заглавие – “The Importance of Being Earnest” – което всъщност е ключът към разбирането на смисъла, е една от коронните постановки в „Българска Армия”. И резонно има вече над сто представления. Не само защото е една от наистина хубавите комедийни пиеси на Уайлд, а и тъй като е адаптирана прекрасно за българска сцена и наистина може да ви накара да се посмеете добре. Сюжетът се завърта около две влюбени двойки, пречките на пътя им, важността на едно конкретно име и още хиляди недоразумения. Тук няма да се впускам в подробности, за да не разваля дори частица от удоволствието, което ви очаква. Актьорският състав е обигран великолепно и всичко тече плавно, забавно е и е приятно. Декорите са семпли, но красиви и стилно издържани, а пък музикалното оформление безспорно е на много високо ниво. Изобщо в техническо отношение Театърът на Армията определено не разочарова.

Малко по-подробно за актьорската игра. Вкратце - великолепна е. Нито един от участниците не разочарова по никакъв начин. И по-специално блестящо се представят Иван Ласкин в главната роля, а именно тази на Ърнест или Джак, а в поддържащите роли са просто уникални и Георги Къркеланов (Икономът), и Мимоза Базова (Лейди Аугста Бракнел), и Пламена Гетова (Летиция Призъм). Малко по-бледо, но в никакъв случай лошо или пък слабо впечатление ми направиха Антоанета Добрева – „Нети” (Сесили), Веселин Ранков (Фредрик Чезабъл) и Анастасия Инглизова (Лейди Феърфакс). В самото начало изпитах известни резерви към Тигран Торосян, в главна роля, на Алджернан, чийто може би прекомерен ентусиазъм някак не му позволи да се изяви в пълна степен. Но имайки предвид, че дебютът му на сцена е само преди месец, мисля си, че това е напълно простимо, особено когато е нито дразнещо, нито разваля по някакъв начин общите впечатления от постановката. Или в резюме - трупата като цяло се справя отлично със задачата си. Разсмива публиката и я оставя доволна от видяното след финала. Синхронът е отличен и актьорите определено няма да ви разочароват.

Слаботo място в пиесата е частта малко преди средата. Именно тогава зрителят изпитва усещане за леко залитане към чиклита, което обаче бързо отминава. Вероятно се дължи най-вече на самата адаптация и до известна степен на оригинала, но все пак предизвиква леко отегчение. Което обаче бързо се заменя с нови и нови вълни смях, предизвикани от страхотните превъплъщения на сцената.

Грях е да не отделите пет лева за да видите тази невероятна постановка. Няма филм за последната година, който да е успял да събуди смеха в мен по такъв естествен начин, да ме накара да се засмея силно, да се смея много и от сърце. Така че ако търсите усмивки и настроение, определено няма да сбъркате с гледането на „Колко е важно да бъдеш сериозен”. Не се сещам за разумно оправдание да не направите една визита на театър „Българска армия”, независимо дали сте сами, в романтична компания или с приятели. Приятно гледане!


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 7629 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.