Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: StarCraft: "Войната на Либърти" (ревю) - Джеф Груб, Приключенски, "StarCraft: Liberty's Crusade", Американска литература
StarCraft: "Войната на Либърти"

Автор: Димитър Грозданов, събота, 14 март 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Поначало избягвам книги за любимите ми игри, филми или музикални групи. Причината е ясна – в деветдесет процента от случаите става въпрос за чисто маркетингов продукт, още един начин да се изстиска някой и друг лев от все по-изтъняващия джоб на потребителя. Особено що се отнася до игрите – авторите обичайно са далеч от гейминга като цяло, рядко имат идея за атмосферата на играта и за причините да е толкова популярна, но, уви, купчината с пари поначало е добър мотиватор за творчески напъни. А както казва Светльо от несъществуващия към момента Хиподил: „Творческите напъни водят само до едно – творчески л**на”.

StarCraft: “Liberty's Crusade” (или в превод „Войната на Либърти”) обаче е съвсем друга бира. Причината за това най-вероятно е в автора – Джеф Груб. Може да се каже, че създаването на книги по игрални светове е негов специалитет, въпреки че има и авторски творби. Портфолиото му е повече от впечатляващо. Работил е за най-големите издатели на ролеви игри “Wizards of the Coast”, по-специално върху добилите култов статус за феновете светове Dragonlance и Forgotten Realms, писал е книги за Magic: The Gathering, WarCraft (по-специално „Последният пазител”, за която вече говорихме тук), има създадени няколко комикса за DC Universe, измисля и историята на една от най-популярните MMORPG игри – Guild Wars.

„Войната на Либърти” не прави изключение що се отнася до качеството на работата му. Книгата не само улавя атмосферата и света на StarCraft, а вдига летвата още по-високо - предлага различни гледни точки върху герои и събития, разширява границите на възприятие върху случващото се, предавайки чувствата и мислите на участващите в един огромен конфликт. През 1998 г. Blizzard още нямаха технологиите и финансите, за да бъде пресъздадена в такъв мащаб историята на играта, но Джеф Груб се справя блестящо като техен идеен продължител.

„Войната на Либърти” всъщност проследява кампанията на хората (Terran) в оригиналния StarCraft. Акцентът обаче пада върху друг персонаж, който няма да намерите в играта – журналистът от UNN Майкъл Либърти. Това е изключително идеен ход на автора, който превръща книгата в качествено ново изживяване. Така пред погледа на репортера се разплитат интригите в Конфедерацията на хората, обосновават се много от действията, случващи се в играта, главни герои като Сара Кериган и Джим Рейнър получават своя история, развиват отношения помежду си - все неща, които в StarCraft са само загатнати. Лично предположение е, че много от заложените идеи на Груб ще бъдат реализирани или поне засегнати и в StarCraft 2.

Стилът на автора е интелигентен и изчистен, в известен смисъл дори професионален, но в никакъв случай сух. Книгата се чете на един дъх, а е и доста кратка. Приключението ми продължи по-малко от един цял ден, но ме остави безкрайно впечатлен и очарован, с растящо желание да изиграя играта отново.

За финал - препоръчвам „Войната на Либърти” както на всички фенове на StarCraft, така и на любителите на научната фантастика – няма да съжалите за избора си.


Допадна ли ви този материал? (8) (1) 6054 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (257) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.