Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Айзък Азимов: "Самите богове" (ревю) - Айзък Азимов, Научна фантастика, Небюла (носител), Хюго (носител), "The Gods Themselves"
Айзък Азимов: "Самите богове"

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 22 март 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Започвайки статия посветена на „Самите богове”, няма как да не си задам въпроса какво може да се каже за роман носител на Хюго и Небюла, при това написан от един от тримата най-големи в научната фантастика - Айзък Азимов. Сигурно би могло да се изтъкне, че романът притежава уникална атмосфера и история, увлекателен е и досега не съм срещал разочарован от него читател. Пленява може би именно с онази си отдалеченост от онова, което характеризира цялото творчество на американския фантаст и което виждаме и във Фондацията и в роботските романи и разкази, дори в предимперските такива. Или пък с почти поетичния си привкус.

Не знам и няма как да знам. Едно обаче е безспорно – „Самите богове” е една от най-майсторските творби в научната фантастика. От една страна да завъртиш историята между паралелни вселени и да звучиш оригинално, да избегнеш клишето, в което са се превърнали повечето ситуации, с които героите биха могли да се сблъскат е трудно. Да разкажеш три различни истории, които биха могли дори да се прочетат абсолютно по отделно и пак да оставят впечатление за завършеност, но едновременно с това в целостта на единението си да останат неделими пък бих нарекъл невъзможно. И все пак Азимов го прави.

А историята е простичка – учените „откриват” или по-точно получават възможност да изпращат материя и енергия между паралелни вселени отключвайки по този начин безкраен източник на евтина енергия. И следва съвсем предвидимата картинка, че дори фактът, че законите на физиката се променят, дори заплахата Слънцето да се превърне в супернова и да изпепели Земята не може да се пребори с човешкото его, с неразумния стремеж към повече удобства на по-ниска цена, която всъщност излиза винаги толкова висока, че повече няма накъде. Защото именно животът е най-ценен, но сме готови да рискуваме с него, за да задоволим егоистичните си нужди.

Дали това е скрита метафора? Намек? Прикрито предупреждение? Не, всъщност е почти директна критика, толкова откровена, толкова крещяща, че читателят няма как да я пренебрегне. А адската заплаха е поднесена в опаковката на дяволски добра история, въображение без граници и нещо нетипично за „дядо” Азимов – извънземна, или по-точно паралелно земна, но за сметка на това нехуманоидна, нероботска раса. При това доста любопитна и с физиологията си и с порядките си. Поднесен ни е и лунния технически сюрприз, малко енигматичност в лицето на интуитивизма и борбата на един смачкан от колегите си учен да докаже правотата си. При това не заради себе си, а защото вярва, че човечеството не заслужава да погине заради глупостта си.

Героите пък търпят развитие, реалистични са и пасват идеално за историята. Без човек да усеща прекаленост. Нямаме например абсолютния гений, или якия мъжага, или пък съществото с непоколебими морални устои, което би предало расата си, за да постъпи правилно. Напротив, имаме стечение на обстоятелства, хора, които все пак виждат по-далеч от носа си, но си остават човеци, с всичките недостатъци и предимства произтичащи от този факт.

И остава черешката на тортата - науката, в тази научнофантастична творба е толкова... научна, толкова консистентна и свързана, че четейки романа днес, човек няма как да не се замисли колко хубаво бе времето, когато фантастиката беше нещо по-различно, може би малко елитарно, но затова пък почиващо върху сериозно отношение към човешкото познание. А не просто поредното развлекателно, може би малко лековато четиво.

Хюго за най-добра новела през 1973 г., Небюла в същата категория за 1972, перфектната история поднесена от великия майстор на фантастиката Айзък Азимов, с послание ясно, различимо, герои симпатични и наука - реалистична. Дори само тези систематизирани факти, за „Самите богове” дават отговора на въпроса защо да се захванем да я потърсим и изчетем. А всъщност да я откриеш не е най-леката задача, защото това е може би най-подцененият роман на американския фантаст. Поне от тези, които заслужават вниманието не само на любителя на научната фантастика или почитателите на творчеството му, но и на всеки един човек, който изобщо би седнал да чете.


Допадна ли ви този материал? (10) (0) 7064 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.