Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Картини от една изложба" - програма Хоризонт на БНР (статия) - Радио, Сергей Шишов
"Картини от една изложба" - програма Хоризонт на БНР

Автор: Христо Панталеев - Багера, понеделник, 23 март 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

„Музикално предаване за концептуални албуми“, с автор и водещ Сергей Шишов. В рамките му ще се срещнете с герои от литературни произведения, игрални филми или просто ще ви разкажем някаква история, изпълнена от музиканти без ограничения в жанровете. Това включва целия диапазон от рок през джаза и ню-ейджа до класиката, като изпълнителите са с непреходна стойност и от всички континенти. Особен интерес ще предизвикат разговорите със събеседниците, но за всичко това ще узнаете повече в събота, след новините в 21 часа.

Такова е скромното описание на едно от любимите ми радиопредавания. Не зная доколко създателите на сайта на Българско национално радио са си дали сметка обаче, че подобна информация е не само недостатъчна, но и изобщо не описва пълно неговото съдържание.

Какво представлява „Картини от една изложба“? Преди всичко - радиопредаване за музика, разбира се, но не каква да е. Фокусът е върху музиканти и групи, за които музиката е преди всичко единство между инструментално изкуство и поезия, навлизане в човешката душа или разкриване на собствени мисли и чувства. Тук рядко ще чуете за широко популярни изпълнители с голям брой продадени албуми или постоянно присъствие в жълтите новини. По-скоро ще научите повече за съвременните измерения на изкуството, наречено музика, за днешния вид на онзи мост между вътрешния свят на твореца и самите вас. Ще се срещнете с творци, предлагащи ви нещо различно от лустросаните продукти от конвейра на музикалната индустрия.

Водещият на предаването Сергей Шишов ни предоставя не само информация за дадената група, но и превежда на български нейната поезия. По мое лично мнение, преводите са много добри, изразителни и слушателят напълно навлиза в дълбините на музикалното изкуство. Също така, текстовете чете самият той и след всичките прослушани досега предавания не мога да си представя някой друг, който така добре се справя с това наглед простичко нещо – четене на поезия по радиото. Трудно е да се обясни, затова ви препоръчвам да го чуете.

С това обаче хубави страни на радиопредаването не свършват. Сергей Шишов почти неизменно се среща с интересни събеседници в своето студио. Рядко това са някакви музикални критици, по-често - почитатели на съответната група или хора, които имат способността да обяснят сложността и многостранността на дадена музика с прости думи. С други думи такива, които наистина разбират материята. А има и други, които просто да разкажат любопитни подробности за живота и музиката на някой творец. Понякога историите са наистина интересни, друг път се случва така, че няма как да бъде обяснена дадена тема, освен с нещо като приказка или случка със самия музикант. Резултатът е наистина завладяващ и след известно време, както вие ще слушате предаването, така и то слуша вас. Дори и аз, който не съм привърженик на джаза, почувствах тази музика - именно благодарение на "Картини от една изложба". Като финал на темата за водещия ще допълня единствено, че Сергей Шишов никога не натрапва присъствието си - след толкова много изслушани издания все още не знам нищо за него, но знам значително повече за музикалното изкуство. А това, освен още едно доказателство за професионализма и благия характер на водещия, е и само по себе си позитив.

Няма как да пропусна и още нещо. Ако искате, вярвайте в някакви вселенски порядки, но предаването се излъчва в съвършеното време – всяка събота от девет вечерта, по програма „Хоризонт“ на Българското Национално Радио. Усещането тук е лично, много често прекарвам съботите извън града, в стара барака, намираща се в планината. Тихо, изолирано и по своему пустинно място. С малко радио на батерии, опакован в спалния си чувал, гледайки през големите прозорци към нощното небе. С подобно предаване самотният престой се превръща в истинско духовно изживяване. Чувствам се като едно цяло със себе си и цялата Вселена. Небето и звездите слизат при мен - скитам се в безкрая на времето и пространството.

Между другото, Сергей Шишов често подбира музиканти, които според мен са почитатели на йога, а гостите му говорят за чакри и други подобни. Като предаването от 14 март 2009 г., в което беше представен пианистът Оливър Уейкман. Иначе е невъзможно да дам пълен списък на всички изпълнители, които са шествали зад микрофона, но сред тях са например Мерилиън (Marillion), Майк Олдфийлд (Mike Oldfield), Лука Торили от Рапсоди (Rhapsody, Rapsody of Fire), Ръш (Rush), Ера (Era) и т.н., като дори тази извадка е, струва ми се, показателна.

Все пак мисля, че е грешка това радиопредаване да бъде определяно като издание за меломани. Според мен то е за всеки човек, който иска да разшири кръгозора си и поне за малко да премине в прекрасния свят на музиката, в мислите на други интересни личности и да усети тяхното световъзприемане.

Е, какво ще правите следващата събота вечер? Може да отидете в запушена кръчма и да къркате бира, може и да се съберете заедно и да слушате „Картини от една изложба“. Лично аз съм избрал радиото. Препоръчвам го и на вас. След „Картини от една изложба“ и Сергей Шишов ще възприемате музиката по различен начин. Както и света около вас.


Допадна ли ви този материал? (16) (3) 4594 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home/sivosten/public_html/e107_plugins/tvseries/tvseries.php on line 32: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2,0/no DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home/sivosten/public_html/e107_plugins/tvseries/tvseries.php on line 51: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2,0/no DST' instead

Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.