Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Monsters vs. Aliens (2009) (ревю) - Конрад Върнън, Роб Летерман, Мая Форбс, Уолъс Володарски, Анимация, Комедия, Кийфър Съдърланд, Пол Р
Monsters vs. Aliens (2009)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 25 март 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Чудовища срещу извънземни (2009)

Дриймуъркс отдавна са се превърнали в пътеводна светлина, стане ли дума за леко пародийната широкоекранна анимация, и ако кажа, че не очаквах със сериозно нетърпение "Чудовища срещу извънземни", то ще е откровена лъжа. Нещо повече, дори и Шрек да се е изхабил от сочене за пример, то преди по-малко от година самите те все пак повдигнаха порядъчно високо собствената си летва с "Кунг-фу панда". И дали заради твърде завишени очаквания, или просто защото наистина този път нивото бе по-ниско, но поредната им анимационна закачка ме остави донякъде неудовлетворен.

Проблемът вероятно е в набелязаната цел. Както заглавието крещящо подсказва, под ударите на сценаристите този път попадат безбройните ленти за чудовища или извънземни, с целия им парад от клишета, шестващ по широкия екран най-малко от шест-седем десетилетия. В случая, те се изправят едни срещу други, в схватка, в която - естествено - е заложено оцеляването на Земята. Дотук добре, но пък на фона на десетките подобни филми има далеч немалък брой, при това най-разнообразни пародии в една или друга степен, и за да успееш да грабнеш зрителя трябва да направиш нещо ако не качествено, то поне относително ново. А колкото и да са се постарали от Дриймуъркс, въпреки референциите към класически ленти, въпреки уместната ирония, в крайна сметка не ни предоставят нищо чак толкова уникално или пък оригинално.

Всъщности именно това е и голямата критика, която може да породи нотка на разочарование - в идеалния случай на филма всичко му е наред. Приветлив, забавен, с великолепна анимация и някои наистина добри попадения както при лафовете, така и при идеите. Особено около военните и президента - на Съединените щати, разбира се. Дори погледнато от малко по-различен ъгъл можем да кажем, че почти пълната липса на някакъв смислен сюжет също е пародия - на характерната за този вид филми. Но всичко това просто не е достатъчно.

Споменавайки сюжета, може да кажем, че той наистина присъства колкото действието да има някаква последователност, и толкова. Заключава се общо взето в следното - бъдещата булка Сюзън (Рийз Уидърспуун) е ударена от мистериозен метеорит, превръща се в почти петдесет-футовата жена (1958 г.), и в крайна сметка се озовава в секретна военна база в компанията на други себеподобни. В това число стереотипният луд учен с елементи на д-р Хаус - д-р Хлебарка (Хю Лори), Чудовището от черната лагуна (1954) - т.е. Липсващото звено (Уил Арнет), пихтиестият Б.О.Б., резултат от експерименти с генно модифицирани домати (The Blob, 1958; Attack of the Killer Tomatoes!, 1978), озвучен от Сет Роугън, и прераслата гъсеница Инсектозавър. Всички те - под крилото на генерал Монгър (Кийфър Съдърланд). Тайнствената субстанция в мистериозния метеорит обаче е апетитна хапка и за извънземния тиранин Галаксар, и сблъсъкът е неизбежен. А от там нататък и сами се сещате какво се случва.

В резюме, "Чудовища срещу извънземни" без съмнение е приятна за гледане лента, с достатъчно забавни моменти, но все пак лекият горчив привкус и усещането, че можеше и далеч повече, също остават и дори са отчасти натрапчиви. Дори и само заради това, че сме виждали по-добро и пораждащо далеч повече усмивки точно от същия производител.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3811 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.