Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Knowing (2009) (ревю) - Алекс Прояс, Джулиет Сноудън, Райн Дъглас Пиърсън, Драма, Научна фантастика, Трилър, Бен Менделсон,
Knowing (2009)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 29 март 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Още една апокалиптична фантастика - сякаш станаха сравнително популярни напоследък - както и още един силен мистично-фантастичен трилър на сметката на Никълъс Кейдж след екранизацията по Филип К. Дик "Next". "Knowing" е може би дори нещо повече - един от хубавите фантастични филми въобще излизали през последните години. А дори и без оглед качествата си, те пак не са толкова много на брой.

Петдесет години в миналото, откриването на начално училище "Уилям Доус" е съпроводено с любопитен ритуал - възпитаниците му оставят писма в своеобразна капсула на времето, с рисунки с представите им за бъдещето след половин век. Сред различните картини обаче попада и странен низ от цифри, дело на малкото момиченце, чиято всъщност е идеята. Пет десетилетия по-късно, когато контейнерът е отворен, листът попада в ръцете на професора по астрофизика Джон Кестлър, който с ужас установява, че съвсем не става дума за безразборни цифри, а за конкретно предсказание, свързано с поредица от разнообразни трагедии, отнели живота на голямо количество хора. Нещо повече - последните тепърва предстоят. В допълнение към това, неговият син Кейлъб изпитва странни звукови и визуални халюцинации след кончината на майка си. А както се оказва, не е и единствен. С течение на разследването му обаче, нещата се оказват значително по-неприятни, отколкото изглеждат дори в този си съвсем не светъл облик.

Макар и не толкова наситен с действие, колкото повечето филми на Никълъс Кейдж, "Knowing" се радва на доста интересен и повратен сюжет, с порядъчно високо напрежение, способен да задържи интереса на зрителя почти по време на цялото си течение. В интерес на истината, отделно трябва да призная, че откакто американецът започна да се снима в подобен тип ленти, започна да ми допада значително повече като актьор. Но и заслугата далеч не е само негова. Режисьор е Алекс Пройас, в чиято филмография се намират направилата доста добро впечатление адаптация на "Аз, роботът", при това по автор, който трудно подлежи на пренасяне на екран, както и отдавна превърналите се в класика ленти "Градът на мрака" и "Гарванът". Сценарист, както и автор на оригиналната история, пък е Райн Дъглас Пиърсън, създател и на "Mercury Rising" (1998, с Брус Уилис и Алек Болдуин) - макар и не забележително явление, все пак доста приличен филм.

Подобно е положението и при ролите - макар и проф. Кестлър (Кейдж) да е в реалния център на събитията, не по-малко ключови са и двете детски роли - на Кейлъб и тази на Аби, внучка на въпросното момиче, изпълнявани съответно от Шандлър Кентърбъри и Лара Робинсън. Добри думи заслужава и кинематографията, както и ефектите - всъщност като цяло техническото оформление е на високо ниво, без да е прекалено пищно и да разсейва наблюдателя от развитието на историята.

С няколко думи - разбира се трябва да допълня, че историята е относително по-сложна и прави интересни препратки - "Knowing" е филм, който, уверен съм, ще допадне на любителите на фантастиката. Както и на почитателите на Никълъс Кейдж, който въпреки че не е в обичайното си по-екшън амплоа, а трилърът клони повече към драма, прави доста силно изпълнение.


Допадна ли ви този материал? (10) (1) 7190 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.