Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Как да си направим сами Scrabble (статия) - Scrabble, Бордови игри, Направи си сам, Настолни игри, Скрабъл, Труд и творчество
Как да си направим сами Scrabble

Автор: Никола Райков, сряда, 01 април 2009.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Преди една седмица изиграх първия си Scrabble. Бяхме на гости в приятели и те предложиха да направим една игра. За незапознатите, това е онази игра с буквички, с които се образуват думи – със сигурност сте я виждали в някой американски филм. Приятна и забавна в общи линии.

Реших, че не е зле и ние с жената да си имаме един такъв вкъщи, за когато идват гости или пък се чудим какво да правим някоя вечер. Цената в магазина се оказа около 60 лева! И така достигнах до решението, че и сами можем да си го направим – що пък не.

1. Не исках да плащам 60 лв. за нещо, което им е струвало 3-4 лв. да го произведат.
2. Исках да докажа, че ръчно направен Scrabble може да изглежда много по-готино от купешкия (което съпругата отказваше да повярва).
3. Исках да тествам уменията си в „майсторенето” тъй като никога не ми се е налагало (както предполагам и на повечето от вас) да правя подобни неща.

Да направим плочки за буквите

Първата задача беше да се направят игровите букви. На първата картинката виждате оригиналните такива, които са пластмасови.

Решението, което взех от самото начало беше да използвам само естествени материали, така че най-логичния избор беше дървото. Разбира се, намирането на точно необходимите (или близки по размери) готови дървени кубчета се оказа невъзможно. За мое щастие в Baumax успях да намеря летвички с подходяща дебелина (1 см), подходяща широчина (2 см) и неподходяща височина (2 метра). Нея виждате вдясно, цена - два лева, четиридесет стотинки.

Купих си две летвички, тъй като ми бяха необходими 102 плочици (плюс възможност за грешки).

Броят, разпределението и точките за всяка отделна буква успях да намеря на ето този адрес (виж също така в края на статията), и така ми оставаше единствено да накълцам летвичката през 2 см, за да получа подходящи плочки за игра. За целта внимателно я маркираме.

Естествено, ако трябваше да използвам конвенционален трион, щях да се изкиля, докато нарежа сто и две парчета, но за мой късмет съседът отгоре ми услужи ми предложи неговото зеге. Ако и вие като мен се чудите какъв по дяволите е този мистичен инструмент - „зеге” - става въпрос за вид електрически трион.

И така, нагласено на най-ниски обороти, с най-финото възможно ножче аз започнах процеса по рязане - на терасата. Както можете да се уверите от показаното вдясно - така процедурата се не само бърза, но и лесна.

Скоро вече имах необходимите (че и отгоре) на брой плочици. Оставаше единствено да се изшкуркат двете страни (по които са били отрязани) тъй като, разбираемо, от тях стърчат тресчици - дълго, досадно, но и в крайна сметка ефективно.

Подир това остава само да се надпишат плочиците, за да са (почти) готови за игра. За всички видове надписи по дървените материали използвах пирограф, който повечето от вас сигурно имат вкъщи от времената, когато са били малки.

Преди обаче да прогарям дървото с пирограф във всички случаи използвах първо молив, за да очертая това, което трябва да бъде изобразено.

След обработката с пирографа кубчетата са готови за бета-тестване, но преди да завършим напълно играта ще се върнем още веднъж към тях за малко работа.

Да направим поставките

По време на играта всеки от играчите има пред себе си по 7 букви. Във версията, продавана в магазините, има специални поставчици (пластмасови), където можеш да си наредиш буквите пред себе си. Това изобщо не е задължителен елемент и играта можеше спокойно да мине и без него, но докато търсих неща за направата на другите елементи открих стар и мръсен перваз (с по 2 см от всяка страна) в мазето на един приятел.

Находката се оказа перфектна за целта. Щяхме да превърнем този стар и окаян перваз в блещукащи поставки за всеки играч. Отмерих по 16 см за 4 играча (максималния брой играчи според правилата) – 7 букви х 2 см = 14 см + 2 см толеранс, за да не е необходими буквичките да са плътно една до друга.

Следва отново процедурата по рязане и шкуркане, само че този път шкуркането не е бързо и лесно, тъй като трябва да се отстрани всичката блажна боя и мръсотия докато остане само чисто дърво (около 10 минути на поставка).

Тук си позволих леко подобрение (индивидуализиране) спрямо оригиналната игра и надписах с пирографа четирите поставки съответно с „играч 1”, „играч 2”, „играч 3” и „играч 4”.

За всички дървени части използвах безцветен лазурен лак за дърво (както ви обещах връщаме се да поработим и на буквичките), за да предам допълнителен блясък на материала и за защита от вредни влияния.

Те, съответно, бяха минати с дървен лак два пъти, както беше написано в указанията му (мацаш, оставяш да изсъхне 24 часа, мацаш пак), макар че втория път май беше крайно ненужен.

На снимката вдясно може да проследите еволюцията на перваза от грозно патенце в красива поставка за Scrabble буквички. Най-отзад – в първоначален вид; по-напред - изшкуркан, а най-отпред – лакиран. След което иде ред да преминем към кутията.

Да направим кутията

В нашия случай кутията ще изпълнява едновременно ролята на място, в което да се държат елементите за игра и борд за самата игра, така както е при старите дървени шахове. За да намеря нещо, което да послужи за борд за игра ми беше необходимо да открия дъска с минимални размери 30х30 см, тъй като полето за игра на Scrabble e 15x15 квадратчета (а в нашия случай квадратчето е със страна 2 см.)

Оригиналното разположение на борда за игра можете да видите тук.

За намирането на необходимите материали се отправих на пътешествие към тавана. Или по-точно бойно поле „Таван” – където можете да откриете и слон (ако не е твърде малък). Върнах се с цицина на главата и ужасно мръсен, но открих моето малко съкровище – стара кутия с размери 30х37 см. Вляво - моята находка! Е, няма капак, но какво толкова...

След като изкъпах себе си и кутията, вече можех да продължа нататък.

Разчертах полето за игра отзад и зашарих с пирографа. Трябваше някак си да съкратя изписването на специалните квадратчета, тъй като беше абсурд да смятам, че ще изпиша няколко думи с пирографа в квадратче с размери 2 см. х 2 см.

Тъй като останаха по 3,5 см встрани на широчина ги използвах за бордюр за украса - вдясно - който се получи добре и реших да украся ръбовете на цялата кутия с него. Като цяло, лесен за направа, но ефектен.

Разбира се – следва отново лакиране на всичко това.

Време е да намерим и капак

Отново мазето на моя приятел се оказва подходящото място за всякакви неща. Откриваме нещо, което най-вероятно е било седалка на стол, но е с подходящи размери за изрязване на капак и с почти същия цвят като кутията.

Зегето отново влиза в действие, но изрязването на абсолютно прави линии с него за по-големи обекти се оказва трудно – така, че ако имате банциг, то той би бил перфектен. Справям се все някак си и дори успявам да го изрисувам подходящо (с пирографа разбира се), така че да бъде поне толкова красив, колкото и останалата част от кутията. Остава само да го закрепим за нея.

Поставянето на пантите се оказва не точно по план и трудно за изпълнение.

Пробиваме първо дупката с пирон. За стабилно закрепване на пантите използвам видии, които предварително намазвам с домашно олио (ако нямате не използвайте оцет, а течен сапун), за да влязат по-лесно в предварително приготвените дупки. Завиваме видиите с отверка.

Следва наистина трудната част – след като вече сме закрепили пантите към кутията, по какъв начин да отбележим къде точно трябва да бъдат дупките на капака. Очевидно е, че когато го поставим отгоре, така че да съвпадне точно с кутията нямаме възможност да маркираме каквото и да било на капака, а опитаме ли се да го надигнем се размества.

В този момент ми хрумва (гениалната) идея как може да бъде осъществено. Наслагам в главичките на вече забитите видии малко мастило и след това притискам капака. Воала!

Отпечатъците от мастило подсказват къде трябва да попаднат дупките на капака

Не ни остава нищо друго освен да закрепим пантите и за капака и имаме почти готова кутия.

Нека сложим и закопчалка отпред. Това вече е значително по-лесно, а за финес вземаме някоя с декоративно габърче (габарче, кабарче, кабърче?), като тази вляво.

И воала - кутията ни е завършена!

Да направим кесийка

В магазинерската версията кубчетата с буквите се слагат в непрозрачна торбичка, от която всеки от играчите тегли по време на играта. Този елемент също не е толкова задължителен, тъй като лесно може да се измисли някакъв друг метод, при който играчите да взимат букви без да ги виждат, но както ви казах една от целите ми беше да докажа, че един ръчно изработен Scrabble може да бъде по-изящен от този, който се продава, така че нищо не биваше да се пропуска.

За да пасне на цялостната концепция за ръчна изработка, декоративна украса и работа с естествени материали реших, че кесийката трябва да бъде изработена от естествена кожа.

За целта ви е необходимо коженото яке на Митака - сиреч Клиф - или друг подръчен потребител, което да преобразувате в кожено елече. Започваме с отрязването на единия ръкав от рамото.

След като се сдобиете с ръкав можете да махнете подплатата му и да отрежете долния му край, за да не затруднява творческия ви полет.

Така получения остатък също отрязваме наполовина през средата, за да се получи горе-долу необходимата височина за нашата кесийка и използваме остатъка за направата на дъно.

Имайте предвид, че ако ще шиете естествена кожа ви трябва ДЕБЕЛА игла и здрав конец. Не забравяйте също, когато шиете, да го правите от опакото, така че да не остава следа.

Не само дърводелец, но и шивач - след като тази част беше завършена успешно реших да изрежа дупки за шнурчето, което ще стяга кесийката.

Купих една връвчица от велур, която нанизах, но какво беше разочарованието ми, когато нещата не изглеждаха толкова красиви, колкото би трябвало да бъдат според мен. Съпругата предложи да купя капси, които да сложа в дупките.

Купих капси, но както е видно от снимката по-горе бях прекалил с големината на някои от изрязаните дупки. Отварям една скоба, че капси се поставят трудно само с подръчни инструменти и ми костваше доста усилия с клещите, докато успея да се справя.

Купих и по-големи капси.

А за някои от другите дупки купих и имитация на диаманти, за да ги прикрия. Малките капси ми струваха по 0,20 лв., а големите и диамантите по 0,30 лв. В крайна сметка се получи доста добре, като начина, по който се редуват декоративните елементи изглежда дори предварително замислен.

За накрайници на велуреното шнурче сложих и други декоративни елементи и в крайна сметка се получи една доста успешна кесийка.

Добавката

Към така създадения комплект добавих и нещо, което го няма в Srabble-a, който се продава по магазините, но прекрасно се вписа в художествената ми концепция и старинния стил, в който е изпълнена играта. Издание - 1965 година.

С огромно удоволствие ви представям завършения комплект!

Какво показва ретроспекцията в края:

1. Не исках да плащам 60 лв. за нещо, което им е струвало 3-4 лв. да го произведат.

Производството на играта ми струваше може би около 15 лв. Част от тях бяха погрешно изхарчени и също така много материали и приспособления останаха след нейната направа, така че реално в самата игра отидоха под 10 лв., но пък много от нещата бяха открити по мазета и тавани или ми бяха подарени. Ако трябва да броим и часовете работа към стойността, то нещата стават сериозни, тъй като съм прекарал може би близо 20 часа занимавайки се с направата й, но с ръка на сърцето ви казвам, че никога не бих могъл да нарека тези часове „работа”, тъй като ми бяха безкрайно приятни и интересни.

2. Исках да докажа, че ръчно направен Scrabble може да изглежда много по-готино от купешкия.

Мисля, че тази точка беше изпълнена на 100%. Както е видно и от снимките (според мен) крайния продукт има много по-висока естетическа стойност от играта продавана в магазина.

3. Исках да тествам уменията си в „майсторенето” тъй като никога не ми се е налагало (както предполагам и на повечето от вас) да правя подобни неща.

Oказа се, че съвсем не съм сакат в ръцете, и като изключим някои малки грешки се справих доста прецизно, показвайки завидни умения за човек, който никога не е правил нещо подобно. Нещо повече – оказа се, че подобен тип работа ми е изключително приятна!

--
* За по-голямо удобство, ето още веднъж броя, разпределението и точките за отделните букви на български език:

- 2 празни плочки (0 точки)
- 1 точка: Ах9, Ех8, Их8, Нх4, Ох9, Пх4, Рх4, Сх4, Тх5
- 2 точки: Бх3, Вх4, Дх4, Кх3, Лх3, Мх4
- 3 точки: Гх3, Ъх2
- 4 точки: Жх2, Зх2
- 5 точки: Йх1, Ух3, Хх1, Чх2, Ях2
- 8 точки: Цх1, Шх1, Юх1
- 10 точки: Фх1, Щх1, Ьх1


Допадна ли ви този материал? (66) (4) 20317 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (24) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.